2017. február 20., hétfő

Magánszemély jutalék adózása

Egyéni vállalkozók, őstermelők, adószámos magánszemélyek! Kétszázezer bevallást vár még a NAV Cikk. Az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfás magánszemélynek május 20-áig ki kell egészíteniük a NAV által elkészített bevallási tervezetet, vagy önállóan be kell nyújtaniuk az szja-bevallásukat – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Mint a fentiekből is láthatjuk, egyáltalán nem egyszerű az adószámos magánszemélyek adózása , pedig egyelőre még csak a személyi jövedelemadóról volt szó. A következő cikkben megnézzük az adószámos magánszemélyekre vonatkozó egyéb adók- és járulékok elszámolási szabályait.


A magánszemély a kapott összegről útnyilvántartással (menetlevéllel), valamint a számla szerinti üzemanyagár figyelembevételével számol el. Idetartozik az is, ha a munkáltató, a társas vállalkozás a saját kezelésében levő töltőállomáson biztosítja az üzemanyag-felvételt. Javasoljuk, hogy az EU-s állampolgárnak fizetendő jutalék kifizetésének alapját megbízási jogviszony létesítésére szóló szerződés képezze. Ebben az esetben, ha a jövedelemszerzés helye szerint a kifizetés nem számít belföldről származó jövedelemnek, akkor sem adóelőleg, sem járulékok nem terhelik.


A jutalék könyvelése több jogcímen történhet, attól függően, hogy mi a társaság tevékenysége, milyen szerződést kötöttek a jutalék kifizetésére, illetve, hogy mire. Tőkejövedelmek adózása: avagy mi legyen osztalék, kamat és árfolyamnyereségünkkel? A tőkejövedelmek főszabály szerint a magánszemély illetőségének államában adókötelesek.


Vannak azonban olyan tőkejövedelmek is, melyek vonatkozásában a forrásállam is jogot formál az adóztatásra. A rövidtávú lakáskiadási tevékenységet végző magánszemély adószám birtokában végezheti ezt a tevékenységét és gazdasági tevékenység lévén, áfa adóalannyá válik, függetlenül attól, hogy alanyi adómentességet választott-e vagy sem! Ebből következően vonatkoznak rá az áfa törvény rendelkezései!


Az adószámos magánszemély adózása az egyéni vállalkozás adózásától abban különbözik, hogy az egyéni vállalkozásból származó jövedelem külön adózik, az osztalékrész forrásadóval, az adószámos magánszemély jövedelme pedig összevontan adózó jövedelemnek minősül az összevont adóalap részeként. A különbség abban áll, hogy míg az adószámos magánszemély maximum annyi költséget számolhat el, amekkora bevétele volt (azaz az elszámolható költsége kisebb a bevételénél vagy egyenlő azzal), addig az egyéni vállalkozó a bevételét meghaladó költségeket is elszámolhatja. Kedvezmények érvényesítése. Fontos szabály, hogy ha a belföldi adóügyi illetőségű magánszemély az adóévben valamely másik államban is adóköteles jövedelmet szerzett, a Szja törvény által biztosított adókedvezményt csak akkor érvényesíthet, ha azonos vagy hasonló kedvezmény ugyanarra az időszakra nem illette meg abban a másik államban, amelyben a nem önálló.


Magánszemély jutalék adózása

Magánszemély által kötött életbiztosítás adózása. Az életbiztosításokat széles választékban és sajátos (egyedi) konstrukciókban kínálják a különböző biztosító társaságok, hiszen ezek különböző pénzügyi, biztosítási termékek. Hogyan adózzunk a kiosztott prémiumok után? Mikor érdemes jutalmazni jól teljesítő munkavállalóinkat?


Létezik-e túl nagy bónusz? Ezekre a kérdésekre is válaszolt adószakértőnk. A jutalék meghatározott teljesítmény elérése esetére előre meghatározott munkabér. A munkáltató a kitűzött és közölt jutalékfizetési feltételeket nem vonhatja vissza, ha a munkavállaló már megkezdte munkáját.


Időbér, teljesítménybér, prémium, jutalék - milyen szabályok vonatkoznak rájuk? Azt már láttuk, hogy az alapbér és a munkabér nem ugyanaz. Az alapbér, mint időbér funkcióját tekintve a bérpótlékok megállapításához nélkülözhetetlen, kivéve, ha a felek eltérő számítási módban állapodnak meg.


Mint magánszemély folytathatok ilyen “ügynökszerű” tevékenységet, és bevallhatom mint jutalék , és milyen járulék illetve adófizetési kötelezettségem van ezek után? Vagy magánvállalkozói igazolványt kell csináltatnom, és így kell bevallanom? Ft-os jutalékból hány százalékot kéne. Ingatlan értékesítés adózása magánszemélyként. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy egy magánszemélynek mennyi adót kell fizetnie, ha ingatlant ad el.


A két fő paraméter, hogy mennyiért és hány éve vettük az eladásra kerülő ingatlant. A jövedelem és az adókötelezettség megállapításának módjában is különbség van a két jövedelemkategória között. Mi a teendő olyankor, ha a kifizető NEM HAJLANDÓ levonni utánam a járulékokat, és a teljes összeget akarja odaadni? Adószámos magánszemély vagyok. Próbáltam neki elmagyarázni, mi a szabály ilyenkor, de meghazudtolta a szavaimat, és csak azt hajtogatta, hogy ők nem vonnak utánam semmit, mi közük az én járulékaimhoz.


A kifizetés igénylése gomb nem működik, ha a jutalék összege nem érte el a szerződésben rögzített értéket. A jogdíj kifizetése számla ellenében történik. Ennek adózása az éves adóbevallással együtt történik. Amikor egy magánszemély ingatlant értékesít, akkor nem szabad elfelejtenie, hogy ez az ügylet adókötelezettséget keletkeztet. Aki egy kicsit előre tájékozódik, már az adásvételi szerződés aláírásakor tisztában lehet azzal, hogy a bevételből mennyi adót kell fizetnie.


Magánszemély jutalék adózása

Az ingatlanértékesítésből származó jövedelem röviden a következők szerint állapítható meg. Nem, nem a haszonnal ( az 6- lehet) vagy az adó mértékével (szja ) van a gon hanem az adóeljárási szabályokkal, mivel a garázst bérbe adó magánszemély a személyi jövedelemadónak és az áfának is alanyává is válik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések