2017. február 28., kedd

Csokonai vitéz mihály az estve

A madarkák meghűlt fészkeknek szélein Szunnyadnak búcsúzó nótájok rendjein. A kis filemile míg magát kisírta, Szomorún hangicsált fészkén a pacsirta. Amikor aztán elillanni látja, kitör belőle a szenvedélyes indoklás, megmagyarázza az esti nyugalom különleges értékét. A bódult emberi társadalommal szemben az estve szépsége nem egy a többi emberi öröm között, hanem egyetlen. Eredetileg iskolai dolgozatnak készült Az estve című költemény.


Csokonai vitéz mihály az estve

Indító képe, a tájleírás a klasszicista pictura hagyományait idézi. A természet bemutatása az idilli alkony leírásával kezdődik: megszemélyesítés, igei metafora, élénk költői jelzők teszik láttató erejűvé a képet. Csokonai Vitéz Mihály: Az estve. Please try again later.


The resplendent chariot of the sun goes down inside the gates of death that open beautifully, thrown wide. Where the horizon flushes, the sunbeams fade away, above the gold-strewn clouds evening smiles back at day, lets delicate droplets fall from her cool wings anew to lay on the open hearts of roses a balm of dew. A napnak hanyatlik tűndöklő hintaja, Nyitva várja a szép enyészet ajtaja. Haldokló súgári halavánnyá lésznek, Pirúlt horizonunk alatt elenyésznek.


A magyar felvilágosodás legkiemelkedőbb alakja, Debrecenben született polgári családban. Az iskola és a város is szellemi központnak számított, a professzorok és a tanulók külföldöt is megjárták tanulmányútjaik során. Közben egy -egy újabb példánnyal gazdagították az iskola könyvtárát, amely a mai napig megtekinthető.


Akkor és ma… Avagy mi változott az olimpiai játékok történetében az ókoriakhoz képest. Az estve címu vers szentecia-részében a Russeau-i életfelfogás köszön vissza, amely a magántulajdont, mint intézményt bírálja. Az érzékletesség megtartását birtokos névmások használatával éri el. Nem sokkal késobb kimondja a tételmondatot, amelyre a mu épül: „Nem született senki gazdagnak, szegénynek”.


Főldiekkel játszó Égi tűnemény, Istenségnek látszó. Szauder József: Az éj és a csillagok, Bp. Estve jött a parancsolat.


Jövendőlés az első oskoláról a Somogyban: K. Borbély és seborvos volt, nagy vagyonra tett szert, de korán maghalt és az özvegynek fiával együtt el kellett hagynia az otthonukat. Az estve elso sora érzelmes tájrajz -hanyatló nappal, harmattal, rózsákkal, zengo madárkákkal, szenderedo és még hangoskodó vadakkal, lengedezo szellokkel, menyi illattal, gráciákkal, a létezés gyönyöruségével. Különösen érdekes a művet a Reményhez mellé helyezni, és úgy vizsgálni. Míg az játékos rokokó stílusában fogalmazza meg ugyanezt az érzést, A tihanyi Ekhóhoz mindezt komolyan, szabályos klasszicista eszközökkel teszi.


Alkotásaiban egyaránt megtalálhatóak a barokk, a klasszicista, szentimentalista, a rokokó és a népiesség költészetének jellegzetes vonásai. Az anya kosztos diákok tartásával tudta csak biztosítani megélhetésüket. Hogy miólta kellemiddel Megkötöztél engemet- Már azólta.


Az iskolai verstani gyakorlatokon csiszolódott mesterségbeli tudása, s a propozíciós témák szolgáltatták - többszöri átdolgozás után - a későbbi nagy versek alapját is ( Az estve , Az álom, Konstancinápoly, Zsugori uram). Tudatosan készül a költői pályára. Az aranyos felhők tetején lefestve Mosolyog a híves szárnyon járó estve , Mellynek új élettel bíztató harmatja Gyöngy cseppjeit a nyílt rózsákba hullatja.


Csokonai vitéz mihály az estve

A madárkák, meghűlt fészkeik szélein Zengenek búcsúzó nótájok rendjein. A vadak, farkasok űlnek szenderedve, Barlangjába mordul bömböl a bús medve. Aki ezt a képet rézbe metszette, sohasem látta a költőt. Check out Az estve by Juli Básti on Amazon Music.


Nem sokkal utána megfosztották ettől a poszttól az erkölcstelen magatartására hivatkozva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések