2016. szeptember 5., hétfő

Muhi csata batu kan

Muhi csata batu kan

Miután a magyar hadsereg legnagyobb része összegyűlt, a király Ugrin érsek ösztönzésére elhagyta Pestet és a mongolok ellen indult. Batu kán mongol hadai, valamint IV. Batu was a skilled Mongol military commander and won battles. A muhi csata emlékműve.


Muhi csata batu kan

Mohácshoz fogható csatavesztésének tartja. Győzelmüket követően a mongolok lerohanták a védtelenül maradt országot, csak a várak tudtak velük dacolni. A kezükbe került királyi pecséttel megszervezték az aratást és az adóbehajtást, majd ismét nagy pusztítást vittek végbe a lakhelyére visszacsalt lakosság körében.


After the invasion, Hungary lay in ruins. A Trauig menekülő magyar király a mongolok kivonulását követően újjáépítette a kifosztott országot. Batu lett a hadjárat fővezére, mivel az uluszáról volt szó, de a hadjáratban részt vettek Dzsingisz kán mind a négy fiának leszármazottai. A még élő két fiú, Ögödej nagykán és Csagatáj nem, így a hadjáratban valóban Batu volt a rangidős dzsingiszida. A megerősített magyar tábort a Sajó egyetlen hidjánál állították fel, összeláncolt szekerekből szekérvárat építettek, ezt még pajzsfallal is megerősítették.


Muhi csata batu kan

Egy pürroszi diadal, amibe belerokkant a győztes: a muhi csata. Ennek emlékére, a község határában, körülkerített, mesterséges dombon, jelképes sírhalmon fakeresztek láthatók, Vadász György. A mezőn, utakon holttestek hevertek, lenyakazva, feldarabolva.


A tatárok kedvelt szórakozásának áldozatainak a nyomai kétnapi járóföldre is megmaradtak. Batu váratlan lépése következett, késő éjjel vagy hajnalban ismét támadott. A hídőrséget hajítógépekkel tűz alatt tartva hátrébb szorították, így a tatárok át tudtak kelni a Sajón.


Az őrök harcolva vonultak vissza, de közben a tatárok egy másik ponton is átlépték a folyót. Vezérük Dzsingisz kán volt, aki magát - éppúgy mint a hunok vezére Attila - szintén Isten ostorának tekintette, és a világ meghódítására indult el. Puszta-templom közelében feküdt. De miként tudtak a tatárok látszólag komoly ellenállás nélkül az országba menetelni?


Vadász György tervei alapján a mesterségesen körülkerített, mesterséges dombon, jelképes sírhalmon, fakeresztek őrzik a keresztény hősök emlékét. Béla magyar király az országra támadó hatalmas tatár erőkkel. A néhány évtized alatt világméretű hatalommá növekedett Mongol Birodalom támadása voltaképpen nem érte váratlanul Magyarországot.


Muhi mellett ütközött meg IV. A csatában a nagyobb parancsnoki tapasztalat, a merészebb haditerv, a jobb szervezettség, a nagyobb rutin és nem utolsósorban a mongolok haditechnikai fölénye játszott döntő szerepet. A Vadász György, Váncza László és Kiss Sándor tervei alapján készült emlékmű nem csupán a vesztes csata hősei előtt tiszteleg, de segítségével mi magunk is átérezhetjük a halálos szorításba került sereg és IV.


A diákok érett játékát a nagyszámú közönség hosszú vastapssal jutalmazta. Töri klub bejegyzései Batu _kán témában. A megsemmisítő vereség védtelenül kiszolgáltatott helyzetbe hozta a városok és községek százait a pusztító tatár hordákkal szemben. A leírást meg szöveges részben megjeleníteni.


Talán szebben nézne ki. A csata leírásával — mivel az forrá­ sainkat hűen követi — egyet lehet ér­ teni. A hídon azonban csak korlátozott számban lehetett átjutni, így viszont a hidat kisebb egységekkel is biztonságosan lehetett védeni.


Magyarországon már tudtak a tatár hadjáratról, mert a keleten maradt magyarok felkutatására indult Julianus barát hírt hozott IV. A tatárok viszont találtak gázlót a Sajón, éjszaka átkeltek, bekerítették a tábort. Ezzel lényegében el is dőlt a csata. Bitka se odvila na velikoj Muhijskoj pustari, jugozapadno od rijeke Šajo (mađ. Sajó) 11.


Szerző: Harmat Árpád Péter A magyar történelem egyik legjelentősebb uralkodóját és az Árpád-kor három évszázadának legfontosabb koronás főjét tisztelhetjük IV.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések