2016. szeptember 21., szerda

Mellkasi fájdalom hátfájás

Mellkasi fájdalom hátfájás

A mellkasi fájdalom típusai nagyon eltérő jellegűek. Május óta hát közepi (két lapocka között) hátfájással ébredek, ami egészen előre húz a mellkaosmhoz. Szinte minden nap, néha egy-két hét kihagyással.


Napközben is többször szúr, fáj a hátam, illetve a mellkasom. Leginkább bal oldalon, hol egészen. Embernél a mellkasi fájdalom viszonylag gyakran fellépő panasz, mely többféle betegség tünete is lehet. A szívroham tünetei közé tartozik a mellkasi fájdalom mellett az izzadás, a hányinger, a gyengeség és a légzési nehézségek is. Mellkasi és hasi szervek betegségeiből származó hátfájás.


Itt csupán azoknak a szűkebb értelemben vett háti fájdalmaknak okait és elkülönítését tárgyaljuk itt, amelyeket a betegek a váll vonalától az alsó bordák vonaláig éreznék. Légzési zavarok, mellkasi fájdalom okai. Ha valami elromlik bennük, arról általában hamar tudomást szerez az ember: a légzési problémák és a mellkasi fájdalom súlyossága a kissé kellemetlen irritációtól egészen az életveszélyes helyzetekig terjedhet. A gerinc felületes izomzata, illetve a bőr betegségei is kiválthatnak háti fájdalmat, sőt a mellkasi és hasi szervek kisugárzó megbetegedéseiből is adódhat. Szerencsére a panasz nem mindig a szívinfarktus.


Leggyakrabban valamilyenfájdalomaz oka annak, hogy orvoshoz fordulunk, közülük is a hasi fájdalom , a fejfájás egyes formái és a mellkasi fájdalom jelenthet életveszélyes állapotot. Ez utóbbihoz ha verítékezés, nehézlégzés, sápadtság, hányás és halálfélelem is társul, szintén azonnal orvoshoz kell fordulni! Minden évben több százezer embert vizsgálnak meg emiatt Magyarországon. Ekkor jelentkezhet például a mellkasi fájdalom , vagy akár a nehézlégzés, ritmuszavar.


Nem kardiális eredetű mellkasi fájdalom. A vizsgálattal az ellenőrizhető, hogy a koszorúerek mennyire képesek fizikai terhelés mellett megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigénhiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál. Többnyire fenyegető jelnek tekintjük, ha a vezető tünet a mellkasi fájdalom. Gyakori azonban, hogy a betegek csupán diffúz nyomásérzésről vagy mellkasi égő érzésről panaszkodnak. Ha a hát nyaki része fáj és a fájdalom a karokba sugárzik, szívroham is okozhatja a tüneteket.


Az egyszerre jelentkező hányinger, nehézlégzés komolyan felveti a szívroham lehetőségét. Nem mindenkinél jelentkezik szívroham esetén a mellkasi fájdalom ugyanis. Hívjanak mentőt, esetleg a házi. Megoldás: Gyorsan orvoshoz. Egyes típusaira az égő érzés, vagy a zúzódáshoz hasonló fájdalom jellemző.


A fájdalom kisugározhat a nyakba, vagy a karok területére. Akár szív eredetű okok, akár más egyéb egészségügyi probléma – például mellhártya-gyulladás – áll mögötte, alapos orvosi kivizsgálást tesz indokolttá. Alábbiakban a mellkasi fájdalom szív eredetű okairól olvashat részletesen.


Mellkasi fájdalom hátfájás

Szívvel kapcsolatos fájdaloa szívvel kapcsolatos legtöbb fájdalmat a mellkas bal oldalán lehet tapasztalni. A szívroham jellemzően a bal mellkasi oldalról a bal karba, nyakba, állkapocsba kisugárzó fájdalom. Gyomorégés: a has felső részében, baloldalon érezhető súlyos fájdalom a gyomorégés és emésztési zavar jele. Pedig számtalan betegség okozhat mellkasi fájdalmat. Olyan szervünk betegsége is, ami nincs is a mellkasunkban.


Hátfájás - sokféle betegség állhat mögötte. Amennyiben a panasz visszatérően jelentkezik, vagy a beteg életét a nagy fájdalom megkeseríti, esetleg más tünetek is csatlakoznak a hátfájáshoz, mindenféleképpen forduljunk orvoshoz. Láthatjuk, hogy az „egyszerű” hátfájás hátterében milyen sokféle betegség állhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések