2017. október 20., péntek

Muhi csata emlékmű

A mezőn, utakon holttestek hevertek, lenyakazva, feldarabolva. A tatárok kedvelt szórakozásának áldozatainak a nyomai kétnapi járóföldre is megmaradtak. Eddig alkalommal nézték meg. Emlékeznünk kell bátor elődeinkre, akik mindent megtettek azért, hogy a nemzet túlélhesse a történelem viharos évszázadait - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A település az őskortól lakott.


A község határában állították fel az emlékművet, a földet a közeli Ónod várának romjairól hordták ide. Olvasson utazói értékeléseket, tekintse meg a hiteles fényképeket, és foglalja le szállását a TripAdvisoron. Az emlékmű az elmúlt évek alatt balesetveszélyessé vált. Ahogy a muhi csata sem örömünnep a magyar történelemben, úgy az emlékművének is hányatott és – legalábbis eddig – szomorú sors adatott. Vadász György és Váncza László tervei alapján készült emlékmű , egy sírhantot.


Egyre inkább romlik a fa elemek állapota, a domb gyomrában lévő rész elég veszélyesnek tűnik. A füvet legalább nyírják, de összességében hanyatló, elszomorító állapot. Ennek emlékére, a község határában, körülkerített, mesterséges dombon, jelképes sírhalmon fakeresztek láthatók. Ezt a blogot egy nagyon szép faluról írom!


Látogass el hozzánk te is! A keresztek korhadnak, az utat fedő fapallók instabilak, és feltúrt föld veszi körül az emlékdombot. Muhi Hivatalos Honlapján!


MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke úgy fogalmazott: az emlékmű a magyar történelem egy jelentős, ám szomorú eseményét mutatja be, „itt 7évvel ezelőtt csatát. A huszonhárom évvel ezelőtt készült mesterséges sírhalmot, ma már nem is lehet szabadon látogatni, megcsúszott a domboldal és járhatatlan az oda vezető út is. Erre több tábla is figyelmezteti az arra járókat.


Béla és a hős, vitézül helytállt magyar királyi had stratégiai győzelmének, mert sok áldozat árán ugyan, de saját erőből, és külső támogatás nélkül is megvédték az országot. A muhi csata a vereség ellenére ezért számít tehát IV. Béla és István herceg csapatai a morvamezei Kroissenbrunn mellett vereséget szenvedtek II.


Ottokár cseh király hadaitól. A Batu kán vezette sereg megsemmisítő csapást mért IV. A Trauig menekülő magyar király a mongolok kivonulását követően újjáépítette a kifosztott országot. A rövi ám pusztító mongol uralom tatárjárás néven vált a nemzeti emlékezet részévé.


Muhi csata emlékmű

Pulcsi, garbó legyen kéznél! Magyarországi Kárpát Egyesület - MKE teszt. A Pestkörnyéki Kárpát Egyesület honlapja. EKE (Erdélyi Kárpát-Egyesület) (20) MKE (235).


A bontási munkák már el is kezdődtek. Győzelmüket követően a mongolok lerohanták a védtelenül maradt országot, csak a várak tudtak velük dacolni. A kezükbe került királyi pecséttel megszervezték az aratást és az adóbehajtást, majd ismét nagy pusztítást vittek végbe a lakhelyére visszacsalt lakosság körében. A bányató több mint éve keletkezett, partja tagolt a vízmélység változó 1-méter közötti.


Muhi csata emlékmű

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község határában, a Sajó és a Hernád összefolyásánál szombaton. A partszegély nagy részét 2-méter széles nádsáv borítja, néhány helyen meglehetősen dús vízinövényzet is megtalálható. Béla előbb Nyitrába, Pozsonyba, majd osztrák területre menekült. A csata előzményei a tatárjárásig nyúlnak vissza.


Harcias) Frigyes osztrák herceg itt Bélát három vármegye – Pozsony, Moson, és Sopron – átadására kényszerítette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések