2015. november 24., kedd

Munkásmozgalmi indulók

Munkásmozgalmi indulók

Rendünket már védik a munkás kezek, Ma így teremt a népünk szebb életet. Te gaz cselszövő, aki ma. FĂśl, fĂśl, ti rabjai a fĂśldnek FĂśl, fĂśl, te ĂŠhes proletĂĄr! Német nyelven Brüder, zur Sonne zur Freiheit címen ismert, oroszul pedig mint Смело, товарищи, в ногу.


Magyarra Békés István fordította. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok. A hatóság ebben az évben még engedélyezte, a következő évben azonban már nem, s több helyen a karhatalom akadályozta a gyülekezést. Rágondolni is rossz, ha esetleg valami balliberális - horribile dictu - munkásmozgalmi indulók hangjára cselekedné meg, amit megkövetelt a haza.


Csupa kis lázadó, Soros-ügynök lázítana a bölcsődékben, szítana erőszakos akciókat az óvodában például a spenótfőzelék mint az állami túlhatalom szimbóluma ellen. De zene volt, mert zene mindig van! A metró alagút egyben védelmi rendszer is, így a mozgólépcső hosszú perceken át vezet a mélybe, ennek egyhangúságát csak a hangszórókból ordító munkásmozgalmi indulók törik meg. Reklámok nincsenek, kommunista témájú óriási művészeti alkotások a falakon viszont bárhol.


Mozgalmi dalnak (vagy mozgalmi indulónak) olyan dalokat nevezünk, melyeket politikai célból írtak. A munkáskultúrában különleges helyet foglalt el a mozgalmi dal. A zene az érzelmek nyelve, ezért a mozgalmi dal is először az érzelmekre hat, könnyen megjegyezhető, egyszerű, jól hangzó dallamával. Mozgalmi dalok A munka dicsérete: Szép gyermekem jöjj ki a rétre, Hol traktorok hangja zenél, Néz új csillag fut fel az égre, És hírt hoz a hajnali szél. Sign in to like videos, comment, and subscribe.


The playlist does not exist. Minket többé már balsors, vagy ellenség se téphet szét! Gyártókapacitás híján évtizedekig csak felvételeket lehetett itt készíteni, a lemezek préselését a Kábelgyár végezte – ha volt épp elég nyersanyag hozzá. Eleinte – a munkásmozgalmi indulók mellett – csak komoly- és népzenei felvételeket rögzítettek itt. Kapkodhatjuk a fejünket, hiszen a salentói pizzica, az Adriano Celentano nagyságrendű popzene, a temetkezési vagy éppen menyegzői menetek és a munkásmozgalmi indulók befolyása egyaránt döntő, de még Muszorgszkij és Ravel is terítékre kerül.


A lelki, érzelmi zűrzavar ábrázolása mellett kitűnő a teljes kulturális zűrzavar megmutatása is. Egyszerre van meg a családban a Horthy-korszakra visszatekintő nosztalgia, a vallásos formák megőrzése a vallás szellemi tartalma nélkül, a munkásmozgalmi indulók , a magyar nóta és a citerával kísért népdal. Apróhirdetés szövege: Különböző katonai indulók - cseh.


Eleinte a munkásmozgalmi indulók mellett csak komoly- és népzenei felvételeket rögzítettek itt. A hatvanas évek közepétől aztán egyre több beatzenekar tűnt fel a Rottenbiller utcában. Munkásmozgalmi indulók , rigmusok, a szokásos novhetes egyveleg – persze annak, aki élt a kommunista rendszerben.


Munkásmozgalmi indulók

Innen, a napos oldalról kesernyésen nosztalgikus mindez, főleg a Valgyimir Iljicset éltető részek: „Leeenin, a hős, ki csak népének élt. Május elseje, énekszó és tánc köszöntse! Zengtek az indulók a belvárosba kihelyezett hatalmas hangszorókból. Korán kezdtem a munkásmozgalmi ténykedésem.


Még iskolába se jártam, amikor drága Édesapám magával vitt a szokásos és kötelező felvonulásra. Lám egy régi képen, fel is tűnök egy zászlóval a vállamon. Ha tudni akarod bűzlesz, undorító vagy!


ANDRÁS Meg se mosdottál, így jöttél be hozzám. A Memento Park (korábban Szoborpark Múzeum) szabadtéri múzeum Budapest XXII.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések