2015. november 12., csütörtök

Alacsony vérnyomás emelése

Ha vérnyomás problémánk van, mindenképpen fontos kivizsgálni, mert súlyos betegségek kísérő tünete is lehet, cukorbetegnél például a túl alacsony vércukorszinttel is párosulhat. Ha az alacsony vérnyomás panaszt okoz, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hiszen a hasonló tünetek mögött számos ok meghúzódhat. Hosszantartó stressz idején is kialakulhat, a burn-out (kiégési) szindróma és a mellékvese működési elégtelensége mellett.


Nemcsak a magas, hanem az alacsony vérnyomás is okozhat különböző kellemetlen tüneteket. Ilyen lehet például egy rosszul összeállított diéta, a hosszúra nyúlt ágyban fekvés, bizonyos gyógyszerek, fertőzések. Ez utóbbi ugyan kevésbé veszélyes, de rossz közérzetnek, fáradékonyságnak, a koncentráció hiányának is oka lehet. Ha a veséhez kevés vér áramlik, akkor az nem képes a salakanyagokat eltávolítani a szervezetből, így a vér urea és kreatinin szintje emelkedik.


Az elfogyasztott vízbe jó minőségű, természetes himalája sót téve gyorsan segíthetsz magadon. Ugyanakkor a krónikus (idült) alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője. Nagymamáink hagyományos módszere a vérnyomás emelése érdekében a Korodin kámforolaj cseppekből 2-csepp egy falat tönkölykenyéren.


Krónikus alacsony vérnyomás : tünetek, kiváltó okok és kezelés A vérnyomás kóros értékeinek az egészségre gyakorolt hatásaival az orvostudomány rengeteget foglalkozik, ám legtöbbször csak a magas vérnyomásról hallunk. Fá­radt­ság, szé­dü­lés, hi­deg vég­ta­gok, ál­lan­dó ásí­to­zás, gyen­ge kon­cen­t­rá­ció – no­ha az ala­csony vér­nyo­más nem ve­szé­lyes, a tü­ne­tei kel­le­met­le­nek. Nem kell összekeverni a tartósan alacsony vérnyomást azzal, ha az illetőnél például helyzetváltozatás miatt lép fel vérnyomásesés. Ha ugyanis fekvés után felállunk, a mért nyugalmi értékhez képest a szisztolés vérnyomás legalább Hgmm-rel, a per érték vagy úgynevezett diasztolés vérnyomás minimum Hgmm-rel alacsonyabb lesz.


Alacsony vérnyomás esetén elsősorban az agyi keringés zavarait észleljük, mely szédülés, kábultság, látászavar, fejfájás, ájulás formájában jelentkezhet. A rosszullétet a szimpatikus idegrendszer kompenzációja követi, mely szapora szívveréssel, hideg, sápadt végtagokkal, émelygéssel, izzadással jár. Az alacsony vérnyomásos állapot néha a mögöttes betegség kezelése miatt rosszabbra fordul. Az alacsony pulzusszám emelésére, ha az panaszokat okoz a betegnél, gyógyszert adnak. A gyógyszeres kezelés hatására a pulzusszám emelkedik és a vérnyomás is megfelelővé válik.


Ha gyógyszeres kezeléssel nem lehet eredményt elérni, pacemakert kell beültetni. Krónikusan alacsony vérnyomásról beszélünk, ha a vérnyomás első (szisztolés) értéke tartósan nem haladja meg a 1Hgmm-t. Fontos megkülönböztetni a helyzet-változatás kapcsán esetlegesen fellépő vérnyomáseséstől (orthostaticus hypotonia). Ezzel ellentétben a helyzetváltoztatás kapcsán fellépő, ún. A tartósan alacsony vérnyomás elsősorban fiatalokra jellemző.


A sportolás ugyanis az egészség szempontjából számos más okból is hasznos. Ingadozó vagy alacsony vérnyomásnál a galagonyát nem szabad használni. A galagonya csak magas vérnyomásnál használható, amikor a vérnyomás alsó értéke 9 vagy e fölött van.


Alacsony vérnyomás emelése

Minthogy az alacsony vérnyomás kevésbé terheli meg az érrendszert, az ilyen emberek hosszabb életre számíthatnak, mint azok, akiknek normális a vérnyomásuk. Az akupresszúrával jól ki lehet egészíteni az orvosi kezelést, enyhíteni lehet az alacsony vérnyomás kísérő tüneteit. Ne aggódj, az alacsony vérnyomás önmagában egyáltalán nem veszélyes. Kezelni is csak akkor szokták, ha a vele járó tünet ek zavaróak és erősek. Nem rövidíti meg az életet, sőt egyes orvosok szerint akár meg is hosszabbíthatja, nem károsítja sem az ereket, sem pedig a belső szerveidet.


A kedves olvasó ezt írta. Válaszát előre is köszönöm. Ilyenkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hiszen a tartós vérnyomásesés komolyabb szervi elváltozásokról is árulkodhat! Az öregebb korosztályra jellemző az úgynevezett orthostaticus hypotonia, mely a test helyzetének megváltoztatása, gyakran fekvő helyzetből történő felkelés után jelentkezik. A magas vérnyomás mellett az alacsony vérnyomás is veszélyt jelenthet az emberi egészségre.


A köztudatban szinte csak a magas vérnyomás veszélyei élnek, pedig az alacsony vérnyomás ugyanúgy okozhat problémákat. Főleg a fiatal, magas, vékony lányokat érinti, és rossz hír, hogy ez később könnyen magas értékekbe csaphat át. Hát még ha tudnák, hogy az akut alacsony vérnyomás (hipotónia) sokkal több betegségért felelős, mint mondjuk a meghűlés!


Ennek ellenére a hipotónia a magas vérnyomással (hipertónia) szemben nem számít betegségnek, mert egyrészt nem okoz szervi elváltozásokat, másrészt sok orvos szerint a beteg számára veszélytelen állapotról van szó. Mire utalhat az állandó alacsony pulzusszám? A férjemnek általában ilyen alacsony a pulzusa.


Amúgy ideges típus, ráadásul a rossz koleszterinje picit magasabb, mint kéne, a jó meg az alsó határon van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések