2015. május 25., hétfő

Tulajdonnevek helyesírása szabályok

A betűrendbe sorolás az az eljárás, amellyel a szavakat, szókapcsolatokat – általában a magyar ábécé alapján – sorrendbe szedjük. A fontosabb általános szabályok , amelyek a szótárakban, lexikonokban, névsorokban stb. A tulajdonnevek írásának jellemző vonása az állandóság.


Ilyen esetekben úgy teszünk különbséget, hogy megnézzük a kezdőbetűket. Amelyik nagy betűvel van írva az a tulajdonnév. Ebben az esetben a Nyúl lesz a tulajdonnév, valószínűelg személynév, míg a nyúl egy állatra vonatkozik. A földrajzi nevek helyesírása a tulajdonnevek helyesírásán belül különálló, nagyobb csoportot képez a típusaik változatossága miatt.


A magyar helyesírás szabályai érvényes (12.) kiadása a 172–185. A közszói elemek (és utolsó helyen álló tulajdonnevek ) nagy kezdőbetűje kicsire vált. A többelelmű tulajdonnevek esetében fontos, hogy megállapítható legyen a tulajdonnév határa, ez megvalósulhat egybeírással (Lengyelország), vagy a tagok mindegyikét nagy kezdőbetűvel írjuk (Nemes Nagy Ágnes), vagy kötőjellel kapcsoljuk egymáshoz a tagokat (Velencei-tó, Észak-Afrika).


Ismert tulajdonnevek helyesírásának ellenőrzése: a megadott kezdőkarakterek lehetséges folytatásai és kategóriáik. Sokan elrontják, pedig az időpontok és ünnepek szavai a magyarban nem tulajdonnevek. Ez áll a rendezvény-megnevezésekre is. A szeptember elején megjelent AkH. Az első ingyenes Online Helyesírás Szótár.


Magyarországon jelenleg is sokaknak gondot okoz a helyesírás, ami országos probléma és ez a tanév kezdetével rendszeresen újra reflektorfénybe kerül. Eddig nem volt olyan online helyesírási szótár, ahol gyors és megbízható segítséget lehetett volna kapni. Az egymással érintkező nyelvek mindig adnak át egymásnak, és vesznek át egymástól közszavakat is, tulajdonneveket is. Az idegen eredetű közszavak idő múltával jövevényszavakká válhatnak, azaz olyannyira meghonosodhatnak, hogy más nyelvből való származásuk feledésbe merül. A szabályok értelmezésében és.


Tulajdonnevek köznevesülése. Szavaink helyesírása a szabályzathoz igazodik. Az állandóság abban is megnyilvánul, hogy toldalékolásnál törekedünk az alapforma könnyű visszaállíthatóságára (New York-i, Zimmermann-nal). Itt van az ősz, itt van ujra, S szép, mint mindig, énnekem.


A kitüntetések és díjak elnevezései nem tartoznak szervesen a tulajdonnevek kategóriájába, de az egyedítő szerepük, illetve az egyedi címekkel való funkcionális rokonságuk, valamint helyesírási jellegzetességeik indokolttá teszik, hogy a tulajdonnevek helyesírása körében legyenek tárgyalva. Csillagászati és űrtani tulajdonnevek helyesírása. Az Ön gyermekének is nehezen megy a nyeltvan?


Nehezen tudja megérteni a nyelvtan szabályokat? A megoldás A magyar nyelvtan alapjai oktató DV amelyből gyermeke egyszerűen és játékosan tanulhatja meg a nyelvtan szabályokat és be is gyakorolhatja őket a DVD-ben található feladatok segítségével. Kiindulópontok Mindenekel ıtt el ıre kell bocsátanom, hogy nem helyesírással foglalkozó kolléga- ként, hanem névkutatóként kapcsolódom e témához.


A dátumok helyesírása gyakran szokott problémát okozni – például mikor kell az évszám vagy a nap után pontot tenni. Viszonylag jól szabályozott területről lévén szó, a szabályok itt is könnyedén automatizálhatók. Ez egyaránt vonatkozik a tulajdonnevek különböz ı csoportjaira és alcsoportjaira, valamint az onomasztikai és az ortográfiai alap-fogalmak együttes elméleti tisztázására. A földrajzi tulajdonnevek és a belőlük képzett melléknevek helyesírása rendkívül változatos, nagyban függ a név felépítésétől.


E témában Fábián Pál és mtsai. A nyilvánvaló hibák kijavítása: Például az AkH. Start studying Helyesírás tanítása. Learn vocabulary, terms, and more with flashcards, games, and other study tools.


Lejárt a türelmi időszak, szeptember 1-jétől már az új helyesírási szabályzat érvényes – írja a Magyar Nemzet. Tavaly ősszel jelent meg a magyar helyesírás szabályainak 12.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések