2015. május 13., szerda

Ksh infláció 2018

Magyar Nemzeti Bank évente négyszer. Az éves maginflációs index értéke viszont emelkedett, -ról -ra, ami több mint egyéves csúcs. Ezzel együtt a rövid bázisú maginflációs mutató értéke szintén felfelé mozdult el, -ról -ra. Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az infláció alakulása Forrás: KSH.


Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy az infláció decemberi lassulásában az üzemanyagok árának mérséklődése játszott főszerepet. Tavaly a legnagyobb drágulást a szeszes italok, dohányáruknál, valamint az élelmiszereknél mérték. Hazánk éves átlagos fogyasztóiár-változása az uniós szinttel közel.


Ez érdemi változás a májusi százalék után, valamint meghaladja az MNB százalékos inflációs célját - miközben hajszállal, de kisebb a piaci várakozásnál. Májusban a fogyasztói árak átlagosan százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, az előző hónaphoz képest pedig százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal pénteken. Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, júliushoz viszonyítva százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH ). A várakozásoknak megfelelően júniusban százalékra emelkedett a fogyasztói árak növekedési üteme. Annak érdekében, hogy a közvélemény számára érthető, és világosan nyomon követhető legyen a jegybank politikája, az MNB az Inflációs jelentés című kiadványában számol be az infláció korábbi és várható alakulásáról, és értékeli az inflációt meghatározó makrogazdasági folyamatokat. Mivel októberben százalék volt az infláció , ez viszonylag jelentős lassulást jelent az áremelkedésben.


Ksh infláció 2018

A fogyasztói árindex az infláció jelzésére szolgáló indexszám. A Portfolio által megkérdezett elemzők konszenzusa alapján 4. Méri a lakosság által megvásárolt áruk, igénybe vett szolgáltatások árának átlagos változását egy meghatározott időintervallumon belül. Nem lenne csoda, ha fellázadnának a nyugdíjasok. Mint írtuk, a KSH legfrissebb jelentése szerint január-márciusban 1százalékkal emelkedtek a bérek.


A Központi Statisztikai Hivatal ( KSH ) legújabb kimutatása szerint egy hónap alatt, vagyis májushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan százalékkal nőttek a nyár elején. Ez azonban nem befolyásolja az adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének eddigi gyakorlatát, azt továbbra is a KSH -ELEKTRA felületen – az ott eddig használt vagy most létesített felhasználónév és jelszó alkalmazásával – kell teljesíteni. Az inflációról - Központi Statisztikai Hivatal Az infláció tulajdonképpen a pénz vásárlóértékének csökkenése, melynek mértékét a fogyasztóiár-index fejezi ki. Ebből az derül ki, hogy januárban a fogyasztói árak átlagosan százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ez megegyezik a decemberi adattal, amikor szintén százalékos volt az infláció.


Az elező hangsúlyozta: az év eleji célzott áfa csökkentések is támogatják az alacsony inflációt. Az év végére ezért az infláció ismét kissé mérséklődhet, így idén átlagosan százalékos inflációra számítanak, azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat, bár ennek még nem. Az éves átlagos infláció mértéke pontosan megegyezik az MNB novemberi inflációs jelentésében prognosztizált adattal, míg az augusztusban kiadott előző jelentésében a jegybank százalékos inflációt várt a múlt évre. Tavaly összesen százalékkal emelkedtek az árak – tette közzé a KSH. Az ebben a hónapban a nyugdíjasoknak járó százalékos inflációs kompenzáció tehát az idén novemberben mindössze százalékkal egészülhet majd ki.


Viszont május óta az infláció is csökken, szeptemberig összesen csaknem százalékponttal. Miközben az idei nyugdíjemelés mindössze százalékos volt tavalyhoz képest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések