2019. március 6., szerda

Nándorfehérvári vár

Nándorfehérvári vár

Skip navigation Sign in. This video is unavailable. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer a Hollókői Vár ! A vár a korabeli várépítési technikának megfelelően épült és ez okozta sebezhetőségét is.


A korban még kifejlődőben volt az ostromtüzérség és a várak falait még viszonylag vékonyra és magasra építették. A magas falak kellően erős ágyúzás hatására könnyen leomolhattak. Maga a vár több védelmi övezetből kialakított, bonyolult erődrendszer, amely a Kalemegdán-park és Száva közötti dombtetőt, dombaljat foglalja el és Felső- és Alsó várra tagolódik. A Felső- vár 250x5m-nyi téglalap alakú sík részen emelkedett. Szép kilátás nyílik várból a városra (mai nevén Beogradra), és a Duna-Száva összefolyására.


Kedvelt kirándulóhely, még ezen a borongós október végi estén is sok látogatója volt. A vár e része a római castrum építéshez nyúlt vissza a bizánci hagyományokon keresztül. A lényeg ugyanaz volt, mint már a rómaiaknál is, tehát a szabályos geometriai formákra való törekvés. De a török később sem tett le róla, hogy valamiképp bevegye Nándorfehérvárt, akár csellel, akár. A magyar történelmi hagyaték iránt érdeklődőknek a nándorfehérvári diadalra emlékeztető Hunyadi-tornyot Belgrád Zimony nevű városrészében szintén érdemes megtekinteni.


Nándorfehérvári vár

A nándorfehérvári vár Belgrád legrégebbi területe. Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében. Amikor az ember középkorral foglalkozó régészként Németországba költözik, biztos lehet benne, hogy a helyszínen, vagy legalábbis a környéken számos középkori városka, vár , templom vagy kolostor várja, hogy felfedezzék és megcsodálják őket. A törökök július elején értek a vár alá, az ostrom július 4-én kezdődött. A földsáncokba helyezett tüzérség – huszonhét ostromágyú, hét mozsár és több száz kisebb ágyú – kezdte meg ekkor a vár rombolását.


A hertelendyfalvi Kirváj-ünnep záró eseményeként a Tamási Áron Művelődési Egyesületet képviselő farkaslaki meghívottak és vendéglátóik vasárnap délután, szeptember 27-én az esős idő ellenére látogatást tettek a történelem legfontosabb helyszínén, a nándorfehérvári várban. Kallixtusz pápa által elrendelt déli harangszó mind a mai napig a nándorfehérvári diadalra emlékeztet a keresztény világban. Hunyadiék diadalára azóta a déli harangszó emlékezteti a keresztény világot.


Nándorfehérvári vár

Ez a weboldal sütiket (kis méretű szöveges fájlokat) használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa a számodra. A süti információkat a böngésződ tárolja, és olyasmiket csinál, mint például felismer, hogy jártál-e már ezen a weblapon, és ha igen megőrzi, hogy mit csináltál és hogyan szereted használni a weboldalt, vagy például névtelen. Erre egyetlen megoldás kínálkozott: a folyó felőli segítségnyújtás. Hunyadinak sikerült értesítenie Szilágyit, hogy támadást tervez a hajók ellen, s mivel a törökök nem számolták fel a vár körül a part menti kikötőket, így július 14-én a magyar sereg két irányból is rájuk tudott rontani.


A vár védelmének legendás alakja, az idős katona, Dugonics Titusz, hogy megakadályozza a török lófarkas jelvény kitűzését, magával rántotta a mélybe a vár fokára kapaszkodó török katonát. Hunyadi János – néhány héttel a győzelem után – a táborban kitört pestisjárvány áldozata lett. A vár védői egészen kétségbeestek, a biztos halál közeledését várták. Ekkor jelent meg a Duna partján Hunyadi János csekély számú seregével. Hunyadi arra törekedett, hogy az ellenség hajóit a folyóról elűzze, s a várban levőknek fegyveres segítséget vigyen.


Files are available under licenses specified on their description page. A törökök be is jutottak a városba és fosztogatni kezdtek, Hunyadi ellentámadása azonban szétverte őket és kiűzte a városból. Dugovics Titusz hősi halála. Mint ahogy azzal sem volt gon amikor tavaly a törökök kérésére munkagépekkel túrták fel a vár magját (emiatt sokáig a nándorfehérvári csata emlékkövét meg sem lehetett közelíteni, mert azt kordonokkal elkerítették). Magyarország kormányzója volt.


A katonai diadalt nem sikerült kiaknázni: a keresztes had felbomlott, a csata után kitört pestisnek Hunyadi és Kapisztrán is áldozatául esett. Ennek ellenére a nándorfehérvári győzelem hatalmas haditett, amely a magyar hadtörténet legfényesebb lapjaira kívánkozik. Holló József altábornagy, a múzeum főigazgatója, dr.


Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték Nándorfehérvár (a mai Belgrád) várát II. Bács megyében minden jobbágyporta egy köböl (pécsi köböl = 12liter = 9kg) lisztet és minden húsz jobbágyház egy füstölt disznót – fejével és lábával – volt köteles leadni. A védőket kiéheztetéssel kívánta gyengíteni.


Mehmed csak egyetlen rohamot tervezett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések