2018. május 24., csütörtök

Csok egyedülálló szülőnek 2019

Csok egyedülálló szülőnek 2019

Ugyan nem túl szívderítő, de tény, hogy rengetegen válnak el. Egy helyen mindent megtudhat a CSOK szabályairól. A gyermekelhelyezés kérdésének CSOK igénylésnél akkor van jelentősége, ha korábbi házastársi vagy élettársi kapcsolatból született gyermek után szeretnénk igénybe venni a kedvezményt.


Egyedülálló szülő hogyan igazolhatja a gyermekelhelyezést CSOK igénylésnél? A CSOK továbbra is az egyik legnépszerűbb támogatási forma, amely évvel ezelőtti indulása óta számos pontjában módosult, változott. Réder Erika sorozatának legújabb részében ezekről esik most szó.


Ugyanakkora összegű CSOK jár egyedülállóknak is? Olvastam, hogy egyedülálló személy is igényelheti a támogatást. Nem voltam férjnél, de gyermekeimet apjuk a nevére vette, de már nem él velünk.


Az egyedülálló szülőt egy olyanfajta támogatás is megilleti, melyet úgy hívnak, hogy állami kezességvállalás hitelfelvételhez. Ennek segítségével jóval kevesebb önerőre van szüksége a szülőnek a hitelfelvételhez, mint egyébként. Ezt a támogatást minden év alatti, gyermekét egyedül nevelő szülő igényelheti.


Vásárolhatok ingatlant kizárólag a CSOK -ból? Számolj CSOK kalkulátorunkkal és olvasd el a feltételeket! Cikkünk az egyedülálló szülőknek kíván egy kis.


Plusz pénzt kaphatnak az egyedülálló szülők az államtól és az önkormányzattól egyaránt. Valamint diplomás GYED is elérhető az egyedülálló anyukáknak és apukáknak is, ráadásul idén a folyósítás időtartamát is meghosszabbították, egészen a gyermek éves koráig. Ezeken kívül a CSOK -ról sem kell lemondania a csemetéket egyedül nevelő szülőknek, csak a gyermekelhelyezést kell igazolni hozzá. Sokszor találkozom azzal a problémával, mikor maguk a szülők sincsenek teljesen tisztában milyen juttatásokra jogosultak. A legtöbben tisztában vannak a CSE GYED és GYES illetve a családi pótlék fogalmával, viszont a többivel nem igazán.


Az új törvény alapján már egyedülálló is igényelheti a támogatást. A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi ezer Ft, futamideje év. Amennyiben a családba éven belül legalább gyermek születik, évig nem kell a törlesztő részleteket fizetniük, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre.


CSOK -ot, csak megszületettre, illetve a 24. Emellett az egyik legfontosabb támogatás a gyermektartási díj, melyet annak a vér szerinti szülőnek kell megfizetnie, aki nem vesz részt a gyerek nevelésében. A pszichológus arról is beszélt, hogy egy egyedülálló szülőnek meg kell tanulnia, hogyan oldja meg egyedül azokat az élethelyzeteket, amelyeket korábban a párjával vitt. Meg kell tanulnia, hogy érzelmileg – miközben ő maga is sérült és a gyász folyamatán megy keresztül – hogyan támogassa a gyerekét” – mondta. Néhány saját gondolat a csokról.


A csok frissen bevezetett otthonteremtési kedvezmény, igen bonyolult rendszer, a közvéleményt legjobban az foglalkoztatja, hogy bizonyos feltételek esetén háromgyerekes, vagy ennyi gyereket beígérő családok millió forint támogatást és még millió kedvezményes hitelt kapnak új építésű lakás, ház vásárlásához. Pauler Attila és családja egy fővárosi autószalonban választották ki az új autójukat a napokban. Nem terveztek új gépjárművet beszerezni, csak azt követően döntöttek a vásárlás mellett, hogy a kormány bejelentette: a nagycsaládosok millió forint állami támogatást kapnak, ha egy új, legalább személyes autót vásárolnak. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.


A CSOK témakörében számtalan kérdés fogalmazódik meg mindenkiben. Nagyon sok fontos kérdés van, amely megválaszolásra vár, hiszen a kedvezményes lakásvásárláskor előnyös, ha minden szabállyal tisztában vagyunk. Nem akartuk ezeket a témákat az egyes bejegyzésekben tárgyalni, hiszen a CSOK és az áfa-visszaigénylés szabályainak átolvasása is csak háromnapi hideg élelemmel felszerelkezve oldható meg. GYED nagyszülő általi igénybevételével, a gyermekre gyermekgondozást segítő ellátást (GYES-t) nem folyósítanak. A családi pótlék összegének meghatározásakor három dolgot vesznek figyelembe, a gyermekek számát, egészségi állapotát, illetve azt, hogy a gyermekeket család vagy egyedülálló szülő neveli-e.


Ami mindenkire egyformán igaz: Legyen az igénylő egyedülálló , házaspár vagy fiatal házas (ahol legalább az egyik fél évnél fiatalabb), a gyermeknek az igénylővel egy háztartásban kell élnie, illetve együtt kell költöznie a CSOK támogatásból vásárolt vagy épített ingatlanba. A szülőnek a beteg gyermeke ápolása címén gyermekápolási táppénz jár a gyermek éves koráig. A táppénzes napok száma a gyermeküket egyedül nevelők esetében magasabb, ahogy az alábbi táblázatban látható.


Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is! Veszprém megyei, Tapolcai járásban fekvő Nemesvita településen is elérhető lesz a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (falusi csok ).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések