2017. április 17., hétfő

Muhi csata kán

Miután a magyar hadsereg legnagyobb része összegyűlt, a király Ugrin érsek ösztönzésére elhagyta Pestet és a mongolok ellen indult. Batu kán mongol hadai, valamint IV. Fogadjátok nagy szeretettel. A muhi csata emlékműve.


Győzelmüket követően a mongolok lerohanták a védtelenül maradt országot, csak a várak tudtak velük dacolni. A kezükbe került királyi pecséttel megszervezték az aratást és az adóbehajtást, majd ismét nagy pusztítást vittek végbe a lakhelyére visszacsalt lakosság körében. A tatárok utat nyitottak a menekülőknek, abban a reményben, hogy így a királyt könnyen kézre keríthetik.


A magyar területeket több irányból is támadták. A Trauig menekülő magyar király a mongolok kivonulását követően újjáépítette a kifosztott országot. A mezőn, utakon holttestek hevertek, lenyakazva, feldarabolva. A tatárok kedvelt szórakozásának áldozatainak a nyomai kétnapi járóföldre is megmaradtak. A Vadász György, Váncza László és Kiss Sándor tervei alapján készült emlékmű nem csupán a vesztes csata hősei előtt tiszteleg, de segítségével mi magunk is átérezhetjük a halálos szorításba került sereg és IV.


Muhi csata kán

A megerősített magyar tábort a Sajó egyetlen hidjánál állították fel, összeláncolt szekerekből szekérvárat építettek, ezt még pajzsfallal is megerősítették. Vezérük Dzsingisz kán volt, aki magát - éppúgy mint a hunok vezére Attila - szintén Isten ostorának tekintette, és a világ meghódítására indult el. Egy pürroszi diadal, amibe belerokkant a győztes: a muhi csata. Béla király csapatai között vívott muhi csata , mint a magyar történelem egyik legnagyobb, Mohácshoz hasonló sorsfordító csapása él a hazai történelmi emlékezetben. A megsemmisítő vereség védtelenül kiszolgáltatott helyzetbe hozta a városok és községek százait a pusztító tatár hordákkal szemben.


Még a kán testőrparancsnoka, Bakatu is elesett harminc elitkatonájával együtt. Szubutaj felbukkanása mentette meg a helyzetet, akinek sikerült visszanyomnia a magyarokat a tábor sáncai közé. Viszonylag jelentős veszteségek (a muhi csata jóval hosszabb adok-kapok volt, mint az 1-órás mohácsi). A lényeg: Nem jött össze az az alvállalkozói üzlet a magyarokkal. A királyt - vagy ahhoz közel álló szintű vezetőt nem sikerült kézre keríteni, így nem volt kivel üzletet kötni.


A csatában a nagyobb parancsnoki tapasztalat, a merészebb haditerv, a jobb szervezettség, a nagyobb rutin és nem utolsósorban a mongolok haditechnikai fölénye játszott döntő szerepet. Többet látni Ögödej mongol nagykán. Muhi csata és Április 12. Ennek emlékére, a község határában, körülkerített, mesterséges dombon, jelképes sírhalmon fakeresztek láthatók, Vadász György tervei alapján.


Magyarországon már tudtak a tatár hadjáratról, mert a keleten maradt magyarok felkutatására indult Julianus barát hírt hozott IV. A hídon azonban csak korlátozott számban lehetett átjutni, így viszont a hidat kisebb egységekkel is biztonságosan lehetett védeni. A záró fejezetben a csatatér régészeti kutatásának összefoglalását találjuk, élvezhető minőségű térképek és fény­ képfelvételek kíséretében. A diákok érett játékát a nagyszámú közönség hosszú vastapssal jutalmazta. Béla magyar király az országra támadó hatalmas tatár erőkkel.


Muhi csata kán

A néhány évtized alatt világméretű hatalommá növekedett Mongol Birodalom támadása voltaképpen nem érte váratlanul Magyarországot. Béla vezetésével, ezen a sík területen szenvedtek vereséget a Batu- kán serege ellen gyülekezo magyarok. Puszta-templom közelében feküdt.


Kán , az égi király küldötte, akinek hatalom adatott a földön a nekem meghódolókat felemelni és az ellenállókat elnyomni, csodálkozom felette Magyarország királya, hogy midőn már harmincadik ízben küldöttem követeket hozzá miért nem küldesz vissza közülük senkit, de még követeidet és válaszlevelet sem küldesz nekem. Béla vezette magyar csapatokat, majd gyilkoltak meg mindenkit, aki élt és mozgott. Ezt követően birtokba vették a Dunától keletre eső területeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések