2017. április 10., hétfő

Nándorfehérvári csata 1440

Nándorfehérvári csata 1440

Skip navigation Sign in. This video is unavailable. A tizenhat évvel későbbi diadal teljesen elhomályosítja Thallóczi Jován és a magyar és rác védők páratlan hőstettét. Szokatlanul hosszú és elhúzódó ostrom volt. Majdnem három hónapig tartott.


Nándorfehérvári csata 1440

Please try again later. Bulla orationum imabulláját, amelyben elrendelte, hogy a kereszténység valamennyi templomában a szokásos reggeli és esti harangszó között „déltájban” háromszor kongassák meg a harangokat, „jel adassék minden hívőnek, hogy imáikkal segítsék azokat. Jobbik Magyarországért Mozgalom a nándorfehérvári csata előestéjének 560. A(z) „Magyarország csatái” kategóriába tartozó lapok.


A következő lap található a kategóriában, összesen lapból. A(z) „Középkori csaták” kategóriába tartozó lapok. A magyar védelem megszervezése. Caroline Finkel könyvében. Mehmed török szultán hadaira.


Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Országgyűlés július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította. Holló József altábornagy, a múzeum főigazgatója, dr. Hunyadi Mátyás uralkodási ideje.


A(z) „Az Oszmán Birodalom csatái” kategóriába tartozó lapok. A nándorfehérvári győzelem a magyar hadtörténet legfényesebb lapjaira kívánkozik. Ma ünnepeljük a nándorfehérvári diadal 562. Videón a csata legszebb pillanatai, amelyet a modern technika segítségével elevenítettek meg. A NÁNDORFEHÉRVÁRI DIADAL EMLÉKNAPJA.


A háromrészes dokumentumfilmben a csata előzményeiről, a szemben álló felek felkészüléséről dr. Négyesi Lajos hadtörténész beszél. Rigómezei csata : Az albán törökellenes erőkkel (vezetőjük: Szkander bég = Kasztrióta György) való kapcsolatfelvétel sikertelen Kétnapos küzdelem az ismét kb. Mi döntötte el a nándorfehérvári csata sorsát?


Mi volt a török sereg legveszélyesebb fegyverneme várostromok idején? Ki volt a magyar seregek fővezére? Ki vezette a segítségül érkező keresztes seregeket? Mi őrzi máig a nándorfehérvári diadal emlékét?


Nándorfehérvári csata 1440

Kis-Ázsiát, majd a Balkánon kezdett terjeszkedni. A csatáról az egész keresztény világ megemlékezik a déli harangszó formájában, melyet III. Nagy Sándor grandiózus hadivállalkozásának talán a legnagyobb.


Július 22-én reggelre elcsendesült a csatazaj. Noha a védők visszaverték a támadást, az előny már egyértelműen a létszámfölényben lévő támadók oldalán volt a rommá lőtt vár védőivel szemben. Callixtus pápa az Úr színeváltozása ünnepet augusztus 6-ra, a győzelmi hír vételének időpontjára.


Volt még egy nándorfehérvári diadal. Gutenberg feltalálja a könyvnyomtatást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések