2015. július 30., csütörtök

Excel szórás diagram

Hibasávok hozzáadása a diagram összes adatsorára, kattintson a diagram területére. A SZÓRÁS a következő képletet használja: ahol x az ÁTLAG(számszám…) középérték, n pedig a minta mérete. Másolja a mintaadatokat az alábbi táblázatból, és illessze be őket egy új Excel-munkalap Acellájába.


Matematikai statisztika feladata reprezentatív mintavétel alapján a sokaság jel-lemző paramétereinek becslése. Minta alapján az alapsokaságra vonatkozó feltétele-zések, hipotézisek igazolása. XY ( Szórás ) Az XY diagram alap formájában egy adatsoron alapul, amely egy névből, x értékek listájából és y értékek listájából áll.


Az adatsor neve az y értékekkel van társítva, és megjelenik a jelmagyarázatban. A szétosztási diagramokat gyakran használják annak megállapítására, hogy van-e kapcsolat az X és az Y. Ugyanakkor nagyszerűen használható egyszerű számításokhoz is, és szinte bármilyen információ nyilvántartására alkalmas. Diagramok készíése Excel 7. Az Excel alkalmazásban örénő diagramkészíés első lépése a numerikus adaok munkalapon való felüneése. Kis elemszámú mintára a konfidencia intervallum sugara igencsak nagy, az Excel automatikusan átállította az y tengely skáláját, így semmi érdemlegeset nem lehet látni a grafikonon. Klikkeljünk duplát az egér bal gombjával az y tengelyre.


A felugró ablakban a Skála fülön a Maximum-hoz írjunk 182-t a Minimumhoz 168-at. A hisztogram elkészítéséhez a szúrópróbaszerű mintavételezés értéktartományát egymást határoló szakaszra, osztályokra bontják. Figyelni kell arra, hogy a szélső osztályok ne maradjanak nyíltak, tehát legyen az alsónak alsó, a felsőnek felső határa.


Itt válasszuk ki a menüsor közepén található diagaramok közül az oszlopdiagramot, melyet az Excel azonnal generál a számunkra. Az Excel lehetőséget kínál arra, hogy további adatsorokat jelenítsünk meg. A tapasztalati szórás az „Átlagtól vett átlagos négyzetes eltérés gyöke” A korrigált tapasztalati szórás esetén n helyett (n-1)-gyel osztunk.


Ennek okát az „elméleti szórás ” és a „torzítatlan becslés” fogalmainak megismerése után tudjuk megmagyarázni. Kutools for Excel is a powerful add-in that frees you from performing time-consuming operations in Excel , such as combine sheets quickly, merge cells without losing data, paste to only visible cells, count cells by color and so on. A diagram csoportbontása esetén előfordulhat, hogy nem tudja végrehajtani a kívánt módosításokat.


Excel függvények A-tól Z-ig – a teljes lista egyben: Az Excel függvények segítségével munkafüzeteknek nevezett számolótáblák hozhatók létre, amelyeken a felhasználó formázott adatokat helyezhet el. Az adatok alapján végezhetőek számítások, készíthető rájuk alapozva számos típusú diagram , illetve kimutatás. Ha már mégis ilyen cudar a világ, hogy soknyelvűek benne az Excel képletek, gondoljunk hálával Attila tevékenységére.


Nekem most speciel egy csoport kollega oktatásánál volt óriási segítség ez a lista. Sokan magyar Excel -es közegből jönnek, de a multinál, ahol dolgoznak, csak angol nyelven elérhető az Excel. Azzal keresett meg ma az igazgató, hogy készítsek halmozott oszlop diagramot (Stacked column chart), amin több termékcsoport tavalyi és idei adatait tüntetjük fel negyedéves bontásban.


A diagram készítés egyáltalán nem bonyolult dolog, sokszor inkább az a kérdés, hogy melyik diagram -típus a legmegfelelőbb a szemléltetéshez. Az oszlop diagram (vagy elfektetve sáv diagram ) szinte bármikor használható. Időbeli trendekre inkább már a vonaldiagram a megfelelő. Rákattintunk a diagram valamelyik sarkára, majd az egér húzásával forgatható.


Excel szórás diagram

Ha a forgatáskor a CTRL gombot is nyomva tartjuk, akkor a diagram drótváza is láthatóvá válik. A diagram menü Ebben a menüben a diagram további formázását is elvégezhetjük. A Pearson-féle mérıszámot az átlag, a módusz és a szórás értékeib ıl számolhatjuk ki a megtanult módon. Az átlag számításhoz szükséges értékösszeg sort már korábban kiszámítottuk, így az átlag egy osztással megkapható.


A móduszt a feladat els ı részében kiszámítottuk, a szórás kiszámítása sem okozhat. Excel feladatsor függvények gyakorlásához, grafikonok megismeréséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések