2015. július 9., csütörtök

Gyes mellett bölcsőde

Kedves Tünde, gyes mellett , ha nem dolgozik, de a gyermek bölcsődében van, az nem probléma, jár az ellátás. Csak gyed-nél lenne gond. A bölcsőde szokott munkáltató igazolást kérni, illetve jövedelemigazolást is. Aznap az apjuk hozza őket el bölcsiből, a munkáltatóm adott tanulmányi szerződést munkaidőkedvezményre, ami a heti egy nap elengedést jelenti fizetés mellett. Járhatnak-e bölcsődébe a GYED-en lévők gyermekei, ha a szülő dolgozik a GYED mellett ? Napok óta terjed a rémhír az interneten, miszerint nem vehető fel bölcsődébe az a gyermek, akinek az édesanyja GYED-en van, és szeretne dolgozni a GYED mellett.


Fellapoztuk a törvények szövegét, íme az igazság. Tehát az állam úgy támogatja a gyermekvállalást és a munkába visszatérést, hogy a gyermek éves koráig alanyi jogon jár a gyes akkor is, ha a szülő dolgozik és a gyermek egész nap bölcsődében van. Ráadásul ugyanúgy felmondási védelem alatt áll a gyes mellett dolgozó szülő, mint a gyermekével otthon lévő. Jogvadász hozzászólás A családtámogatásokkal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdés, hogy ezek folyósításának időtartama alatt a kisgyermekes szülő visszatérhet-e a munkaerőpiacra, azaz folytathat-e kereső tevékenységet. Bölcsőde gye gyes mellett.


Az első gyermek betöltötte a 2. Szeretném beiratni bölcsődébe. Januárban született kistestvére, aki után a régi nevén tgyást kapok. Jól értelmezem a törvényt, hogy a nagyobbik gyermekem járthat bölcsibe és ezzel nem szűnik meg a gyes folyósítása?


Munkavállalás GYES mellett , és GYES után. A kormány döntése alapján idén április elsejétől nem végezhetnek napi nyolc órás munkát azok a kisgyermekes szülők, akik Gyermekgondozási Segélyt ( GYES ) kapnak. Az azonban, aki otthonában (távmunkában) dolgozik, az továbbra is végezhet munkát heti negyven órában GYES mellett. A GYED folyósítása mellett a szülő szabadon visszatérhet dolgozni. GYES -re a szülő az egészséges gyermek 3. Az állami bölcsikben az életkor (20. hét) betöltése mellett az anyukának igazolást kell vinnie a munkáltatójától, mellyel bizonyítja, hogy valóban visszaállt dolgozni.


Ha tanuló a szülő, akkor pedig azt szükséges igazolnia, hogy mely nappali tagozatú felsőoktatási intézmény hallgatója. GYES folyósításakor az a szülő, aki igénybe veszi GYES -t, a gyermek féléves koráig nem végezhet kereső tevékenységet, utána azonban már igen, és a napközbeni ellátást biztosító intézménybe ( bölcsőde , óvoda) is elviheti féléves kora után a gyermekét. A diplomás GYED azoknak a kismamáknak jár maj akik a GYES és a GYED mellett újra folytatni szeretnék tanulmányaikat. Ha a gyermek betöltötte egyéves korát, akkor már nem csak a gyes mellett lehet munkát vállalni, és nemcsak heti órányit, hanem a gyed mellett is, korlátlanul.


A családok támogatásáról szóló törvény szerint gyes -t a teljesen munkaképes kismamák mellett a rokkantsági ellátásban részesülők és a nyugdíjasok is kaphatnak. A rehabilitációs ellátásban részesülőket viszont kizárták a gyermekgondozási támogatásból, mivel mindkettő rendszeres pénzbeli ellátásnak minősül. A Gyes és Gyet jogosultságot nem érinti a gyermek napközbeni ellátása, nyugodtan járhat bölcsődébe, sőt időben nincs korlátozva a gyermek hány órát tölthet az intézményben.


Kivétel a Gyesben részesülő nagyszülő, a jogosultság egyik feltétele, hogy a gyermek a 3. Egyenlő Bánásmód Hatóság egyéb elbocsátás felmondás felmondási védelem GYED- GYES alatt GYED- GYES után gyed melletti munkavégzés HVG Pszichológia cikk kapcsolatépítés karriertippek. Tartós beteg gyermek mellett gyes folyósítás megtartása mellett időkorlátozás nélkül végezhet munkát. Rendkívüli munkavégzésre a gyermek négyéves koráig akkor nem kötelezhető, ha egyedül neveli a gyermeket, ekkor a beleegyezése szükséges az elrendeléséhez.


A gyermeke egyéves kora után éjszakai munkára beosztható. Az államtitkárság a Népszabadság keddi cikkére reagált, amelyben azt írták: bár januártól hatályba lépett a gyed extra csomag, amelynek egyik elemeként az anyák a gyermek egyéves kora után a gyermekgondozási díj (gyed) folyósítása mellett is dolgozhatnak, a hatályos jogszabályok alapján nem egyértelmű, hogy a bölcsődék és családi napközik felvehetik-e a. Gyed mellett is jár a bölcsőde - bővítik a férőhelyeket Február 12-én tartott sajtótájékoztatón beszélt Soltész Miklós államtitkár a január 1-én bevezetett új családtámogatási rendszerről, a gyed extra előnyeiről és arról, hogy egyre több bölcsődei férőhely segíti a munkába visszatérő kismamákat. Minden gyeden és gyesen lévő kismama beadhatja bölcsődébe gyermekét, ha újra munkába áll és a gyermek már elmúlt egy éves.


Emberi Erőforrások Minisztériuma. Kinek jó és mért, hogy nem lehet gyes mellett órát dolgozni? Fórum, tapasztalatok, kérdések, válaszok.


GYE GYES időtartamáig tartó –ig tartó közszolgálati … kozigallas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések