2015. április 15., szerda

Belső motiváció

Up votes, mark as useful. Down votes, mark as not useful. Külső és belső motiváció.


Előző cikkemben megmutattam a külső motiváció korlátait és áttekintettük a belső motiváció legfontosabb építőelemeit, most nézzünk néhány tippet a belső motiváción alapuló működés megvalósításához. Intrinzik motiváció : a cselekvés, a benne rejlő öröm a cél, a tevékenység önjutalmazó jellegű. A motiváció két típusa. Az intrinzik és extrinzik motiváció. Valamilyen személyes indíttatástól hajtott cselekvés, mely arra ösztönöz minket, hogy egy kitűzött célt elérjünk.


Intrinzik (önjutalmazó) motiváció : a cselekvés motivációja a cselekvésben rejlő öröm. A belső állapot jellemzésére szolgálnak a motívumok, amelyek az emberek magatartásának mozgatórugói, belső indítékai. Ez a mágikus motor a belső motiváció , amitől örömünket leljük abban, amit csinálunk. A különböző emberek különféle ösztönzéseket keresnek.


Néhányuknak ki kell lépnie a kényelmes kudarcok övezetéből, míg valakinek biztatásra van szüksége ahhoz, hogy még sikeresebbé válhasson vagy megtalálja életének valódi. A vezetők általában alulbecsülik a belső motiváció súlyát. Saját maguknál gyorsan felismerik a négy belső jutalom meghatározó szerepét, de amikor mások motivációját kell megítélni, továbbra is azt gondolják: az embereket a pénz és az önérdek mozgatja. Belső tűz, ami előre hajt az utadon vagy jeges zuhany, ami lefagyaszt, elzsibbaszt és szinte mozdulatlanná dermeszt? Ezzel szemben a belső motiváció egy belső késztető erő, ami arra ösztönöz, hogy cselekedj akkor is, ha nincs külső jutalom.


Csak azért tesze mert jól érzed maga ha megtetted. Ez az a belső tűz, ami akkor is ég, ha kívülről nem táplálják, vagy akár megpróbálják eloltani. Pedig a pszichológusok szerint a motiváció is egy képesség.


Ha valaki úgy gondolja, hogy ez egy állapot, akkor megásta saját munkájának sírgödrét. Mert ha ezen nem tudunk változtatni, az adott gyerek egyáltalán nem fog semmit sem tanulni, sem tőlünk sem mástól. Drive (késztetés): a motiváció belső oka, amely az egyé- nen kívül történő eseményektől független, olyan viselke-dést indít el, mely csökkenti a szükségletet. A drive a szervezet általános energetizálását végzi, nem vezérli a szükséglet kielégülésére irányuló viselkedést.


A lelkesedés (a belső motiváció ) csökkenése vagy teljes elvesztése adott esetben természetes válaszreakció a nem jófajta tanulási folyamat során rendszeresen megtapasztalt küszködésre és a kudarcra. Sokkal motiváltabb vagy, ha önként csinálsz valamit, egyszerűen azért, mert élvezed. A belső motiváció A belső ösztönzők a legerősebb erők, ezek azok, amik arra késztetik az embereket, hogy dolgozzanak. Ha a vágy igazán mélyről, belülről faka megtalálja az utat azokhoz a külső eszközökhöz, melyek által megvalósul.


Belső motiváció

Sokat segít, amikor részletesen elképzeled és leíro mit akarsz elérni. Polcologia konferencia ELTE Egyetemi Konyvtar, Budapest, Hungary Slideshare uses cookies to improve functionality and performance, and to provide you with relevant advertising. A szemléletváltás és motiváció.


Milyen impulzusokra van szükségünk a folyamatos. Mindennek a gyökere ez, hogy mennyire vagy motivált abban, hogy elérd a kitűzött célodat, hogy megvalósítsd az álmodat, hogy egy olyan belső változáson menjél keresztül ami a kiegyensúlyozott élethez vezet. Ilyen módon a bevonás megadja az egyénnek azt a jóleső visszajelzést, hogy számít ő maga, mint személy és számít az is, amihez a munkájával hozzájárul, tehát a belső motiváció kerül előtérbe. Melyek azok az eszközök, amelyek igazán pozitív hatással tudnak lenni a belső motivációra is? A Real Madriddal edzőként BL-trófeát nyerő Zinédine Zidane szerint a motiváció előbbvaló a taktikánál is.


Belső motiváció

A belső hatékonyság érzése erőt ad a gyermeknek, hogy kitartson érdeklődése mellett, hogy a kíváncsiság keltette magas szintű koncentráció akkor is fennmaradjon, ha a. Az egyik legerősebb hajtóerő a motiváció az egyéni sportolók és csapatok számára is. Mi erősen hiszünk a bizalom erejében. Ha egy sportoló bízik a körülötte lévő emberekben az egyenes arányban növeli a motiváció szintjét is. A bizalomépítés folyamata során vissza kell lépnünk a megértéshez. Amint az a magyar nyelvben is kiválóan megfogalmazott, az előbbinél a sportoló belső késztetést érez, hogy végrehajtsa a tevékenységet, ez okoz örömet számára.


Azonban a jutalmazás és büntetés módszere nem minden esetben ártalmas. A szabályokon alapuló, rutinszer ű feladatok esetében eredményes lehet, hiszen ott kicsi a belső motiváció , amit alááshatna, és a munkához nem kell túl sok kreativitás, amit rombolhatna. Mi köze van a kötődésnek a függetlenné váláshoz? A függést tápláljuk, vagy inkább a leválást gyakoroljuk ahhoz, hogy a gyerekeink idővel függetlenül is életképesek legyenek?


Belső motiváció

A pszichológiai értelemben vett motiváció egy belső késztetés, indíttatás, amely jelentősen meghatározza az egyén viselkedését. Erős belső mozgatóerő Ősi, de egyénileg változó Hajtóerő, (drive) Hajtóerő, (drive) igigéényny Szerzett, egyéni, szocializált Tanult forma, közösségi háttér éérdekrdek viszonylagos vváágygy Erős késztetés Forrás: Sas, I. Motiváció , előadás anyag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések