2015. február 10., kedd

Méhek tavaszi etetese

A tavaszi időszakban is szükség lehet arra, hogy a méhek eleségét az ember kiegészítse, hiszen a főhordásra már népes családok kellenek. A hordási időszak szünetét is a méhek etetésével lehet áthidalni. Serkentésnek nevezik a méhészetben a méhek etetését, ha a család megnépesítése a cél.


A telelés végén ,amikor az idő tartósabb melegre fordul,megindul a petézés. A tavasz egy nagyon nehéz, sokszor ínséges napokkal teli időszak a többségében amúgy is elhasználódott, tavalyi méhek alkotta család számára. A nagy hőmérséklet ingadozások és főként az éjszakai lehűlések miatt a méhcsalád - természetes körülmények között - gyakran beszünteti az aktivitását és visszahúzódik telelő fürtbe a fiasítást melegen tartva.


Hiába mondjuk azt,hogy a természetes eleségük a méheknek elégnek kell lennie, hagyunk bent megfelelő mennyiségű mézet,ez mind szép és jó,a méhek át is vészelik a kritikus időszakokat,azonban csak vegetálni fognak,s erőteljes visszaesés lesz. Magyarországon azt lehet mondani az akácvirágzás után a napraforgó virágzásig szinte minimális a méhlegelő. Ez nem csak a jótékony rovarok egészségét érinti, hanem közvetlenül kapcsolódik a méz minőségéhez, mennyiségéhez és általános termelékenységéhez is.


Méhek tavaszi etetese

Csak akkor hatásos, ha a méhek nek elegendő raktározott készletük is van. Legfeljebb az első egy-két alkalommal adunk töményebb oldatot, hogy a méhek az etetőkre szokjanak. A serkentő etetést híg cukorszörppel (kg cukorra másfél-két víz), kis adagokban végezzük.


A tavaszi pollenellátottság meghatározó jelentőségű a téli szünet utáni fejlődéshez és nyárutón az áttelelő méhek zsír-fehérje-párna felhalmozásához. Virágporhiány esetén mindenképp át kell helyezni a kaptárakat. Méhek tavaszi serkentése. A nagy felmérésnél már elhelyeztük a családoknál az etetőket.


Méhek tavaszi etetese

A keretetetőnek az az előnye a tálcával szemben, hogy nem kell megemelni a rostakeretet a fészek fölött, tehát kedvezőbb a család hő-gazdálkodása. Az elmúlt évtizedekben soha nem hallottam, hogy bárkinek gondja lett volna belőle. Ellenben az akác előtti tisztító pergetés után, nem kerülhet véletlenül ennyi cukor az akácmézbe. A szokásos lepényezés után készüljünk fel a szörpös etetésre. A környezeti hatások, a méhész tevékenysége, a betegségek és kártevők hatására, valamint a méhekkel szemben támasztott magasabb teljesítményi elvárások nyomán minden korábbinál nagyobb jelentőségű a gondos ápolás.


Egy méhraj virágporszükséglete és kg között mozog. A tartós hideg még sosem ártott a méheknek. A változékony, enyhe fok körüli időjárás a legnagyobb veszély számukra, és számunkra is. Nem tudom hol van varjú madarunk. Lódarázs méhek ellen Nádudvar határában.


Skip trial month free. Szárnyuk és torizmuk rezegtetésével hőt termelnek, ezzel is védekezve a megfagyás ellen. A röpnyílás leszűkítésével óvjuk a méhkaptárt, nehogy egér, cickány, vagy más rágcsáló jusson a beltérbe és mozgásával felkavarja a méhcsaládot… ez ugyanis akár a család teljes kipusztulásához vezethet.


Az ilyen méhanyát a méhész vagy a méhek maguk egyszerűen lecserélik. Kizárólag növényi fehérjéket tartalmaz. Ha a párzás valamilyen okból nem volt sikeres, az anya herét szülővé válik, ami annyit jelent, hogy megtermékenyítetlen petéket rak le, amelyekből herék fejlődnek ki. Vitamin, ásványi anyag, és aminsav tartalma minden szempontból megfelel a méhek tápanyagigényének.


Kora tavaszi etetése rendkívüli módon segíti a méhcsalád növekedését, fokozza ellenálló képességüket a betegségekkel szemben. Cukorlepények gyógynövényekkel, vitaminokkal és fehérjével, hogy a méhek soha ne maradjanak élelem nélkül. Vékony, méhészbarát csomagolás a könnyű és gyors munkavégzéshez. Mézelő méhek Varroa destructor okozta fertőzöttségének kezelésére.


A készítmény alkalmazása a mézhordás időszaka alatt nem javasolt, mert megváltoztatja a méz ízét. Az alkalmazást követően a méhcsaládoknál enyhe nyugtalanság jelentkezhet. Akkor használom, ha lehűl az idő.


A fészek fölött mindig meleg van. A méhek etetése receptekkel() Cukorszirup. Tavaszi serkentésnél is próbáltam úgy, hogy le volt takarva hungarocellel.


Mértem is a hőfokt, fok körüli hőmérséklet volt az etetőtálca környezetében. Gyűjtenek pollent és nektárt is. A nektárt gyűjtő egyedek is poroznak be növényeket, de a pollent gyűjtők sokkal hatékonyabb beporzók.


Erre azért van szükség, hogy az alacsonyabb koncentrációt fogyasztó méheknél többször kell adni cukorszirupot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések