2015. február 2., hétfő

Európai barna medve

Az európai barna medve bundája általában barna színű, innen is ered a neve. Azonban a bunda színe a sárgás-barnától sötét barnáig, vöröses-barnáig, és néhány esetben a feketésig változhat. Albinó példányokról is van beszámoló. Szőrzete sűrű és legfeljebb centiméter hosszú.


Files are available under licenses specified on their description page. Mammal Species of the World – A Taxonomic and Geographic Reference. Magyarország mai területén, a lakosság növekedése, az élőhelyek csökkenése és a vadászat miatt a 20. Romániában több medve él, mint a többi európai országban összesen.


A védett, és máshol a kihalás szélére jutott faj keleti szomszédunkban túlszaporodása és egyre gyakoribb támadásai miatt okoz gondot. A medve az M3-as autópálya káli lehajtójától körülbelül egy kilométerre, egy erdős részben tartózkodhat most is. Ez a település szélétől csak pár száz méterre van: délről az autópálya, északról és nyugatról a falu állja az állat útját. A barna medve csütörtökre virradó éjjel egy tanyára tévedt be. A WWF és partnerei által szervezett egyeztetések és kutatások eredményeképpen létrejött jelentés rávilágított, hogy az adatok megosztása és a határokon átívelő kapcsolattartás elengedhetetlen a farkasokkal, medvékkel, hiúzokkal és más.


Európai barna medve

A legnagyobb európai barna medve állomány Oroszországban található meg, főleg az Uráltól keletre, Szibéria hatalmas erdeiben és a közép-ázsiai országokban. A kihalás veszélye a Pireneusiak, mivel csak példányt számoltak Spanyolország és Franciaország között. A jégkorszak végén jelentkező klímafelmelegedés hozzájárult, hogy a barna medve eltűnt Európából - állapították meg modellszámításokkal a frankfurti Senckenberg Kutatóintézet és Múzeum szakértői.


Az is tény, hogy medve és medve között is nagy különbség van, ahogy küllem, testi adottságok, úgy viselkedés, szoká-sok tekintetében is. Egyedszámban gyarapszik, ennek megfelelően terjeszkedik is Magyarország felé az európai barna medve. Meg a szürke farkas is. Védett fajok, tehát együtt kell élni velük. Az Északi-középhegység erdeiben kóborló példányok nem jelentenek veszélyt az emberre, de a medvével azért vigyázni kell.


Az állatfaj szakemberek szerint Nógrád északi részén és a Heves megyével szomszédos területeken telepedett meg. Egyes szakértők a medve szlovákiai állománynagyságának ismeretében a faj terjeszkedését már előre jelezték. Néhány hete megint konferenciát rendeztek a medvékről Salgótarjánban. Az állandó megtelepedésre alkalmas hazai élőhelyek - a Börzsöny, a Mátra, a Bükk - között a faj terjeszkedését szolgáló zöld folyosók is a medvék rendelkezésre állnak. Az élőhely az európai nagyvadak egyik utolsó menedéke, a szarvasok és vaddisznók mellett jó eséllyel bukkanhat fel barna medve , vörös róka vagy akár a farkas és hiúz.


A kamera kihelyezésével a természetfilmesek ezen sokszor félreértett, és méltatlanul üldözött élőlényeket akarják közelebb hozni a nagyközönséghez. Az Urálban megtalálhatóak Szibéria jellemző állatai, mint a vapiti, a barna medve és a szürke farkas. Jellemző fafajai a szibériai jegenyefenyő , a szibériai cirbolyafenyő , az erdeifenyő , a közönséges lucfenyő , a szibériai vörösfenyő és a szibériai lucfenyő.


A fekete medve testhossza nőstényeknél 2–méter, hímeknél 4-méter, vállmagassága 7–méter, a nőstények testtömege átlagosan 40–1kilogramm, minimum és maximum 2kilogramm, a hímeké átlagosan 60–2kilogramm, minimum és maximum 4kilogramm. Ez egy európai barnamedve (Ursus arctos arctos) lábnyoma a Nógrád megyei Etes közelében. Európai barna medve - További nyelvek. Románia ad otthont a legnagyobb barna medve populációnak Európában. Egy négy napos vadásztúra a Kárpátokban olyan kivételes lehetőséget kínál Önnek, melynek során CIC érmes medvékhez juthat hozzá.


A tavaszi és őszi szezonban egyéni trófeavadászatokat tudunk kínálni magaslesről. Elterjedése, élőhelye Az eurázsiai kontinens mintegy felén, továbbá Alaszkában, az Amerikai Egyesült Államok és Kanada nyugati részén is megtalálhatjuk. A medve másodpercenként méter megtételére is képes, fára is kiválóan mászik.


Alaszka partjainál találhatók az Admirális-szigetek, ahol Észak-Amerika legnagyobb barna medve populációja él. A jól ismert barna medvék mellett viszonylag sokáig örvös medvéket is láthatott itt a közönség. Az örvös medve a barna medvénél jóval kisebb, Ázsiában őshonos, fekete alapszínű medvefaj. Nevét a mellkasán található, V alakú foltról kapta, melyről könnyen felismerhető. Elfogták a barna medve kilövőjét A május 10-én Salgótarján egyik kertvárosi részéhez közeli erdőben meglőtt medve még életben volt, amikor másnap megtalálták.


Kegyetlenül elbántak vele, majd a koponyáját kifőzték, a bundáját lenyúzták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések