2016. augusztus 30., kedd

Holisztikus szemlélet az ápolásban

Holisztikus szemlélet az ápolásban

Bemutatják két kiemelt projektjüket: az iskolakertet mint az egészség és környezettudatosságra. Ebből adódóan sok olyan állapot van, amelyek esetében az igazi okot nem ismerjük, ezért teljes gyógyuláshoz sem tudjuk segíteni a pácienseket. Mit is jelent a holisztikus szemlélet a gyógyászatban?


Holisztikus szemlélet az ápolásban

Néhány példa a gyakorlatból. Az úgynevezett „funkcionális” kórképek kezelésében eredményeink szegényesek. Egészségfejlesztés az ápolásban Mata Zsuzsanna diplomás ápoló, Kórházhigiénia, Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza Dr.


Az onkológiai ápolás az egyik leggyorsabban. Az emberi fejlődésnek nemcsak az értelmi és szakmai oldalát figyeli, hanem a szociális, erkölcsi, esztétikai és spirituális oldalát is (. ábra). A holisztikus megismerés tehát a teljességben való megismerést jelenti.


Holisztikus szemlélet : a szellem, az információ. Nevezik tudatos elmének, felsőbb énnek, éber tudatnak is. Feltéve, ha elég erős és éber, ha nincs elnyomva. A kétféle megközelítés nem értékében különbözik egymástól, hanem stílusában.


Mára teljesen új termékstruktúrát alakítottak ki a holisztikus szemlélet jegyében. A G– az angol Group of Seven (Hetek csoportja) rövidítése – a fejlett országok egy csoportja, pénzügyminisztereinek rendszeres találkozója. Kanada csatlakozott a hatok csoportjához (Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság, Egyesült Államok).


Holisztikus szemlélet az ápolásban

Az az igazi kérdés, hogy mit akarunk kezdeni az idősekkel, milyen életszínvonalat, jövedelmet gondolunk méltányosnak a számukra? Hogyan lehet az önálló, relatíve biztosítási alapú nyugdíjrendszer problémáit megoldani, s közben felépíteni egy kezelhető szociális rendszert is? Az ilyen megoldás nemcsak az egészséges fogakat hagyja figyelmen kívül, hanem a páciens egyéni adottságait, addigi fejlődését, azokat a külső és belső tényezőket, amelyek az állkapocs növekedését és a szájüreg változását pozitív irányba befolyásolhatják. Mivel maga a holisztikus szemlélet egy újszerű (pontosabban reneszánszát élő), egyre hódító gondolkodásmó ami a jelenségeket egész részeként értelmezi, ő is ilyesminek akart tűnni a csomagoláson, de hát semmi köze ehhez, mivel egy élelmiszer eleve csak egy apró rész az egészből, aminek a kontinuitása az egésztől. Amit tökéletesen jellemez az a kép, amely akkor tárul fel, amikor a gyakorlatban megjelenő holisztikus szemléletmódra vetül a tekintet.


Hiszen holisztikus szemléleten alapulnak konkrét reformpedagógiai törekvések, többek között a Waldorf-, illetve a Montessori-iskolák megközelítései. A kifejezés ugyanis azt jelöli, hogyan dolgoznak azok az orvosok, akik a tünetek mögött más, több összetevőből álló összefüggéseket is feltárnak, így például. Chen kutató, a hazai kínai gyógyítás egyik úttörője, keleti és nyugati orvosi diplomával egyaránt rendelkező orvos azt vallja: alapvető a holisztikus szemlélet , mert a szervezetben minden mindennel összefügg. A kínai orvoslásban az a legjobb orvos, akinek a páciense nem beteg, mert megtanítja az egészsége.


A holisztikus jelentése: A teljességre, az egészre törekvő, az a gyógyítási mó melynél figyelembe veszik a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát is. Az alternatív gyógyítói szemlélet az emberi szervezetet egy energiamezőbe ágyazott kölcsönható rendszernek tekinti. Az ember egészségét vagy betegségét megítélő szemlélet holisztikus , azaz multifaktorális vagy multidimenzi - onális. Igen, ez vesszőparipám.


Ma már éve vagyok a pályán, én a szakvizsgám – ami nem most volt – letétele óta hangsúlyozom, hogy a gyógyítás szemléletének holisztikusnak kellene lenni. Az lehet például a rák, egy sérv, vagy éppen hasmenés. Az orosz beutazó turizmus aranykorát felidézve, a szakember bemutatta, milyen innovatív ötleteket és megoldásokat vontak be a Hévízre látogató szállóvendégek jobb kiszolgálása érdekében. Méghozzá úgy, hogy próbál mindent egészben nézni.


A ~ a gyógyításnak az , az irányzata, melyben az egész embert: test-lélek-szellem gyógyítják. HOLISZTIKUS SZEMLÉLET A holizmus kifejezés (a görög Holos-ból) a teljesség figyelembevételét jelenti. A ~ ű gyógyítás az embert egésznek tekinti, feltételezi testének, szellemének és érzelmeinek egységét. Az ápolás egy tudomány (mivel felhasználja az orvostudományok, ápolási kutatások, elemzések ismeretanyagát) és egyben művészet, mert a tudást alkotólag.


Arany Oldalak cégkereső adatbázisában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések