2016. augusztus 11., csütörtök

Erdély medve

Erdély medve

This feature is not available right now. Please try again later. Alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. Erdély (románul Transilvania vagy Ardeal, németül Siebenbürgen vagy Transsilvanien, latinul Transsilvania vagy Transsylvania, erdélyi szász nyelven Siweberjen, törökül Erdelistan) földrajzi-történeti-politikai alakulat Közép-Európában, a Kárpát-medence keleti részén, a mai Románia területén. A Medve -tó élő víz, mégpedig egy sós talajon élő víz, a talaj állandó mozgásban van, gyakoriak a besüppedések, a földcsuszamlások.


Szováta Város Önkormányzata a Só útja elnevezésű projektet, amelynek keretén belül tanösvényeket és sétányokat alakítottak ki a Medve -tó körül. A leshez legalább 2-órával a szürkület beállta előtt szükséges odaérnünk. Mint minden vadállat a medve is óvatos, ezért a sikeres medveles érdekében, kerüljük a hangos beszédet, valamint a bármiféle zajkeltést. Moldva és Havasalföl valamint Erdély (a mai Románia régió) egész területén fellelhető volt, a Duna-deltától egészen a Kárpátokig.


Azonban az alföldekről kiirtották, hogy ne tegyen kárt a mezőgazdaságban. A medveles program egész évben működik és általában a szürkület előtt órával kezdődik. A főszezon június 15-től szeptember 1-ig. Nagyobb figyelmet kap ma egy szerencsétlen autóbaleset miatt szenvedő, majd súlyos sérülései miatt elaltatott és kilőtt termetes medve , mint egy, a brummogó nagyvad által feltrancsírozott ember. A hétvégi sajnálatos parajdi eset média- és társadalmi visszhangja alapján látható.


Erdély medve

Farkas és medve két csúcsragadozó, nem szerveznek közös programokat. Ha útjuk mégis keresztezi a másikét, alap esetben kitérnek egymás elől, egyik sem akar megsérülni a bizonytalan kimenetelű összecsapásban. Két medve , egy farkas. Erdély saját „Holt-tengere” A szovátai Medve -tó a hajdani bányák beszakadása, a könnyen oldódó só, valamint egy vízbeszivárgás eredményeként egy dolinában alakult ki.


Szovátán a felszínen fokos a Medve -tó vize, de egyre jobban melegszik Vasárnap nyitották meg a szovátai Medve tavat, ahol az előző évekhez hasonlóan a felnőtteknek a belépőjegy 2 gyermekeknek lej. Továbbra sem lehet lubickolni a sós vízben 13–óra között, mert a tó vízének „pihennie és melegednie kell”. Azonban, aki elhagyja a strand területét, annak újra be kell fizetnie. A helyszínre igyekvők megrökönyödve szembesültek a tényekkel: a medve szétdobálta a síron lévő koszorúkat, a felhalmozott földet elegyengette, majd húsz-harminc centiméter mélyen beásott a földbe, próbálta kikotorni a holttestet. A Medve -barlang Romániában, Bihar megyében, Kiskoh település szélén található.


Erdély medve

Nevét a barlangban épségben megtalált barlangi medve (Ursus spelaeus) csontvázról kapta. Ennek a leletnek értékét az adja, hogy Európában mindössze négy épségben megőrzött barlangi medve csontvázat találtak). Ugyanezen a túrán a Kakukk-hegy alatt érhettünk még medve közelébe, amelyet azonban a teljes zárt fiatalos fenyvesben nem láttunk, viszont a Madarasi Hargitán hozzánk csapódott, és minket már két napja kísérő két kóbor kutya vad csaholással eltűnt a fenyvesben, nagy csörtetést hallottunk, és a kutyák utána nem is. Medve és bocsa sétált át fényes nappal Bálványoson a főúton.


Az anyamedve a kicsivel egy udvar kerítésén át rövidített az erdő fele. Mindezt egy arrajáró lencsevégre kapta - írták. Medve támadt egy éves férfire kedden, Csíkszentimrén. Az áldozatot a csíkszeredai sürgősségi kórházba szállították - írja a Maszol.


Mielőtt kórházba szállították, elmesélte, hogy két medve támadt rá, azok. Ami viszont a videón nem látszik, hogy a macik nem mentek messzire, és hogy egyébként cseppet sem zavartatták magukat az utcán lévő, kora esti ügyes-bajos dolgaikat végző emberek miatt – tudtuk meg Máté Bence tusnádfürdői medvelesének Medvepásztorától. A medve a lábát és a karját harapta meg a férfinek. A politikus szerint ez a medve populáció túlszaporulatának a következménye.


Az elmúlt időszakban is több alkalommal is előfordult, hogy a medve emberre támadt. A vadak bemennek a településekre. Marosvásárhelytől km-re keletre, a Mezőhavas délnyugati előterében, a Szovátai-medencében fekszik. A Kis-Küküllőbe siető Juho Sebes, Szováta és Szakadát patakok hordalékkúpjaira épült. Ezenkívül az igények szerint megszervezzük a szállást, étkezést, szállodákba, panziókba, kulcsosházakba, ugyanakkor túrákat szervezünk Erdély területén.


Turákat szervezünk Quad-al, kisbusszal idegenvezetővel vagy terepjáróval a hegyekbe, de akár lovaskocsis túrákat is, amennyiben igény van rá. Files are available under licenses specified on their description page. Az élőhely az európai nagyvadak egyik utolsó menedéke, a szarvasok és vaddisznók mellett jó eséllyel bukkanhat fel barna medve , vörös róka vagy akár a farkas és hiúz. A kamera kihelyezésével a természetfilmesek ezen sokszor félreértett, és méltatlanul üldözött élőlényeket akarják közelebb hozni a nagyközönséghez. A közönség számára hozzáférhető főgalériában, felfedezhetők a barlangi medve maradványai, számos fossziliák, melyektől származik a barlang elnevezése is, valamint különböző megható természetes alakzatok, mint a sztalaktit és sztalagmit, melyek közül egyeseket elneveztek jellegzetességük szerint: Varázspalota.


Az Erdély szívében fekvő Szovátára tehát csupán bő másfél évszázada járnak a fürdővendégek, miután a Görgényi-havasok alatti völgyet egy heves földmozgás következtében elöntötte a közeli sósforrások vize, és létrejött a nevezetes Medve -tó. Szerintük túl sok a medve náluk Erdély és Románia egyéb területeihez képest, és ezért nem is tudják kezelni a helyzetet. Azt amúgy pontosan senki nem tudja, hány medve él a megyében.


A természetvédelmi terület legjelentősebb állóvize a sósvizű heliotermikus Medve -tó, melyet több kisebb szintén sós tó vesz körül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések