2016. április 25., hétfő

Méhek napraforgón

Méhek napraforgón

A méhek lakása a kaptár, melynek sok típusa létezik. Nálunk egyik legelterjedtebb a fekvő típusú Nagy Boczonádi keretes kaptár. A másik legelterjedtebb típus a rakodó rendszerű kaptár, mely keretmérettől függően lehet alacsonykeretes félboczonádi vagy hunorkaptár.


A vadméhek és a mézelő méhek utódaiknak virágport (a mézelő méhek a család számára nektárt is) gyűjtenek, eközben a virágokat sorra látogatva idegen pollent juttatnak a testükről az érintett bibék felszínére, egyúttal azok mechanikai ingerlését is elvégzik. Idén is pusztulnak a méhek a napraforgón. Egyes kutatók már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet, arra hogy a varroa atkára, mint a méhek legádázabb ellenségére való mutogatás, elvonja a figyelmet arról, hogy valójában a káros környezeti behatások együttese a felelős azért, hogy minden évben a házi méhek jelentős pusztulását tapasztalhatjuk világszerte. Tömeges méhpusztulás a napraforgón - a kutatók szerint a növényvédőszerekben van a hiba.


A kávé esetében a terméskötődés növekedett a méhfajok diverzitásával, de nem növekedett az egyedszámaikkal. A(z) Méhek között című videót skaper_laszlo nevű felhasználó töltötte fel a(z) állatok kategóriába. Idén is pusztulnak a méhek a napraforgón , írja a magyarmezogazdasag.


Méhek napraforgón

Egyes kutatók már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet, arra hogy a varroa atkára, mint a méhek legádázabb ellenségére való mutogatás, elvonja a figyelmet arról, hogy valójában a káros környezeti behatások együttese a felelős azért, hogy minden évben a házi méhek jelentős pusztulását. Ez nélkülözhetetlen a jó megtermékenyüléshez. Az ilyen családot lehetőleg hagyjuk ki az ellenőrzésből, ne zavarjuk meg őket. A méhpusztulás, és a méhek védelme nagyon megy a mainstream közösségi médiában, illetve a közbeszédben is állandó téma. Helyezzük őket félárnyékba, fák alá, kijáróik ne teljesen egy irányba nézzenek, vagy felváltva előre és hátra.


Nem akarom elhinni, hogy ennyire nehéz lenne átütni valamilyen szabályozást, vagy bármit ami a magyar méhészeket segítené. Az anyát egy fiókra korlátozva mézeltetünk, és mivel egész szezonban hordásban vannak, így napraforgó elején keret fias van még a fészekben. Tavaly, sajnos volt olyan csalá ahol a fiasból csak 8-at takartak a méhek napraforgó közepén.


Méhek napraforgón

A(z) Méhek között című videót skaper_laszlo nevű felhasználó töltötte fel a(z) állatok kategóriába. See actions taken by the people who manage and post content. A méhészetben az elnéptelenedés szindróma (angol nevén honey bee depopulation syndrome - HBDS) vagy a magyar szakirodalomban gyakrabban használt, Colony Collapse Disorder (CCD), abban áll, hogy egy méhkolóniában a dolgozó méhek hirtelen nagy számban eltűnnek.


Az utóbbi időben jelentősen megcsappant az egyéb megporzó rovarok száma, ezért a napraforgó tábláknál különösen fontos a méhész és a méhcsaládok szerepe. Egy éve nem tudnak semmit sem mondani a repcén történt mászkálásra, sem a napraforgón történt pusztulásokra. A NEBIH nem tesz semmit, adatot gyűjt, altat minket, azt mondja bonyolult a probléma. Vagy nem értenek hozzá, vagy nem akarják tudatni velünk az igazságo!


A házi méh és a vadon élő méhfajok együttes jelenléte kedvezőbb megporzási szolgáltatást eredményezett napraforgón és mandulán végzett kutatásokban is. Május közepén váratlanul kiürültek az egyik helyi szupermarket polcai. A németországi Langenhagen lakói pár órára átélhették, milyen lenne a Föld méhek nélkül. Hiányzott az üzletből az alma, a körte, a narancs, a cukkini, az uborka, a csokoládé, sokféle pékáru, de még a méhviaszt tartalmazó gumicukor is. Méhveszteségek napraforgón ! Tudod egyesek csak addig tudták mitől pusztultak a méhek napraforgón , amíg nem vethettek a gazdák ilyen vetőmagokat, és méhveszteség sem volt.


Az utolsó kérdésed is nagyon ütős. Amikor aztán bekövetkezett, akkor mindez feledésbe merült. Cseresznyénél és repcénél is jobban poroznak a vadon élő méhek.


A vadon élő méhek hatékonyabbnak bizonyultak a házi méheknél a cseresznye és a repce megporzási kísérleteiben is. A virágos növények túlnyomó része nem terem, ha elmarad a beporzás. A földeken főleg a házi méhekre bízzuk ezt a feladatot. De mi történne akkor, ha eltűnnének a házi méhek , vagyis mi szükséges ahhoz, hogy egy beporzó közösség csupán a vad rovarfajok segítségével is fennmaradjon? Nehéz megmondani hány méhészet van röpkörzeten belül, ebben az időszakban.


Kilométeren belül vagyunk 4-5-en 3-kilométeres sugarú körben, viszont ez akár lehet több tucat méhészet is. Plusz a napraforgón az esetlegesen ide vándorlók. Ennyi méhészet között, szinte biztos hogy akad atkafészek is.


Valami olyan összefüggés lehet, hogy vezetői székben feledékennyé válik az ember. Napraforgón ez kicsit nehezebb ,de ott is elég a keret. A kutatók hasonlóan szoros összefüggést véltek felfedezni a növényvédő szerek szakszerűtlen, fegyelmezetlen, vagy épp illegális használata és az adott térségben tapasztalt elhullások között. A neonikotinoiddal csávázott vetőmagot érintően nem hazudott senki. A tilalom a repce vetés után lépett életbe.


A napraforgón való sétáló méhek miatt már lehet keresnivalónk a panaszirodában. Majd a kétkedő válasza: Ezt melyik labor eredménnyel tudod alátámasztani? Visszatérve a fekvőre, amelyik keretben mégis számomra sok a fiasítás azt meg szoktam jelölni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések