2016. július 22., péntek

Egészséges életmódra nevelés az óvodában

Milyen keretek között tudjuk mi óvodapedagógusok tudatosítani a gyerekekben az egészséges életmód fontosságát és milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre ehhez? Felsorolásszerűen, és talán nem minden lehetőséget érintve, a mindennapi óvodai életünk részei, ahol kialakíthatjuk a gyermekek igényét az egészséges életvitelre a következők: A gyerekek. A gyermekek lelki életének, jellemének kialakításában döntő fontossága van az első hat-hét életévben szerzett benyomásoknak. A kompetenciaalapú nevelés legfontosabb eleme az egészséges életmódra történő felkészítés, amelyhez különböző szakemberek, társadalmi mozgalmak szakértői nyújtanak segítséget. A pedagógusok készítsék fel a tanulókat arra, hogy legyen igényük a helyes táplálkozásra, a mozgásra, a stresszkezelés módszereinek alkalmazására.


Kitartásra nevel, remek csapatépítő funkciója van, rendre tanít és még sorolhatnám. Az iskolában egyre nagyobb a nyomás a tanulókon, melyet kiválóan old a fizikai terhelés. Ezen belül: az egészséges életmód alakítása, az érzelmi nevelés és szocializáció biztosítása, az értelmi fejlesztés, nevelés megvalósítása.


Szerdán mutatták be a „Hook onto healthy lifestyle” elnevezésű nemzetközi programot Székesfehérváron, a Szivárvány Óvodában. Az intézményben gyermekfoglalkozással egybekötött beszámolót tartottak az egészséges életmódra nevelést középpontba állító projekt céljairól, a megvalósult európai találkozókról és a vállaláshoz kapcsolódó tevékenységekről. A gondozási, a testi nevelés és mozgásfejleszt ő feladatok megvalósításával, igyekeztünk elésegíteni a gyermekek egészségének megóvását.


Egészséges életmódra nevelés az óvodában

Akárcsak az étkezés, a sportolás is keretezi a gyermek életét. Vannak, akik nem ismernek különféle ételeket, ízeket. Az egészséges táplálkozás alapjait is ebben a korban kell megteremteni. A szakdolgozat az egészséges életmódra neveléssel foglalkozik mind a családban, mind az óvodában.


Nagyon fontos az egészséges élet, egészséges életmód követése, hiszen óvodapedagógus jelöltként nem is lehetne jobban nevelni,. Nevelőmunkánkban fontosnak érezzük, hogy már az óvodáskor fogékony éveiben találkozzon a kisgyermek az egészséges életmódra nevelési törekvéseinkkel mindennapi életének színterén, az óvodában. Szokásrendszerünket is ennek alapján alakítottuk ki, mely ezt biztosítja óvodásaink számára a mindennapokban. A gyermekeknek a kertben végzett megfelelő növényápolással és gondozással (pl.: biogazdálkodás) példát tudunk mutatni az egészséges , vegyszermentes növényi- és állati termékek előállítására. Egészséghét az alsóörsi óvodában nyulgabi.


Ahhoz, hogy az egészségünket és fizikai erőnlétünket meg tudjuk tartani, egészségvédő ismeretekre van szükségünk. A gyermek számára a szülők, valamint a közvetlen környezet jelenti a modellt. Három helyszínen zajlottak az események: az óvodában , az iskolában és a művelődési házban. Az óvodai egészségnevelés háttere a család. A helyi óvodai programokról Molnár Dóri óvó néni mesélt a VIRA Magazinnak.


A megfelelő szájhigiénia kialakítása az egészséges életmódra nevelés egyik alappillére. Ez a feladat az óvodai nevelés kihagyhatatlan része, a helytelen szokások rögzülése a gyermekek egész későbbi életére hatással lehet. Mindezeket áthatja az anyanyelvi nevelés , az egészséges életmódra nevelés és az érzelmi nevelés. Azért nevezzük kezdeményezésnek is a foglalkozásokat, mert igyekszünk úgy indítani az eltervezett ismeret átadási folyamatot, hogy az a gyerekek játék-tevékenységéből induljon ki.


Fonunk, szövünk, gyöngyöt fűzünk varrunk, agyagozunk, festünk. A Gyermeknap nagyon fontos az oviban. Előadjuk a több héten át gyakorolt bábdarabot, majd az egészséges életmódra nevelés keretében zöldség és gyümölcstálakat hozunk, valamint teljes kiőrlésű pékáruval kínáljuk a kicsiket. EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS A LAKITELEKI ÓVODÁBAN. A lakiteleki Szivárvány Óvoda másodszor nyerte el a Zöld óvoda címet.


A gyermekek tanulják meg, hogy saját egészségükért nekik is felel ısséget kell vállalniuk. A tanuló rendelkezzenek azokkal a korszerű ismeretekkel, és azok gyakorlásához szükséges eszközökkel, amelyekre az egészségük megőrzése érdekében szükségük van. Ezen belül is az egészséges életmód alakítása, az érzelmi nevelés és a szocializáció biztosítása, az értelmi fejlesztés, nevelés megvalósítása.


Egészséges életmódra nevelés az óvodában

Gyermekjogi Egyezmény Gyöngyös higiénia indézményvezetés ingyenes kulturális program gyerekeknek iskolák jogi változások Jászberény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések