2015. március 20., péntek

Mellkasi fájdalom levegővételkor

A légzéskor jelentkező mellkasi fájdalom a leggyakoribb panaszok egyike. Ellentétben azzal, ahogy sok laikus gondolja, nem csupán a tüdő betegségei okozhatják ezt a panaszt, hátterében számos különböző ok. A mellkasi fájdalom típusai nagyon eltérő jellegűek. A beteg típusos tünetei - hirtelen szúró mellkasi fájdalom , köhögési inger, nehézlégzés - segítenek a diagnózisban.


A beteg mellkas néha előboltosul, és a légzésben elmarad az ép oldalihoz viszonyítva, ezeket azonban csak ritkán látjuk, illetve csak kiterjedt markáns pneumothorax esetén. A vizsgálattal az ellenőrizhető, hogy a koszorúerek mennyire képesek fizikai terhelés mellett megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigénhiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál. Ekkor jelentkezhet például a mellkasi fájdalom , vagy akár a nehézlégzés, ritmuszavar. Szívrohamot is jelezhet, illetve a savas reflux gykori tünete is lehet. A refluxbetegség okozta mellkasi kellemetlen érzéseket gyakran nem-szívrohamos mellkasi fájdalomként is emlegetik, tudtuk meg az Amerikai Gasztroenterológiai iskolától.


A szúró mellkasi fájdalom kivizsgálása. Embernél a mellkasi fájdalom viszonylag gyakran fellépő panasz, mely többféle betegség tünete is lehet. Az egészen ártalmatlan tompa szúró fájdalomtól , melyet egy mélyebb belégzést követően a tüdőbe szorult levegő okozhat, a mellhártyát érintő gyulladás , embólia , szívinfarktus és tüdőgyulladás is kiválthat és fenntarthat. Amikor valakinek mellkasi fájdalma kezdődik, hajlamos szinte mindig a legrosszabbra gondolni: biztosan szívrohama van.


Pedig a törzs eme, felső területén jelentkező panaszok hátterében számos esetben valamilyen kisebb, banális. Egyes típusaira az égő érzés, vagy a zúzódáshoz hasonló fájdalom jellemző. A fájdalom kisugározhat a nyakba, vagy a karok területére. Gyakran járhat nehézlégzéssel is. Angina pectoris: A szívizom átmeneti vérellátási zavara miatt létrejövő mellkasi fájdalom.


Lehetséges, hogy mellhártyagyulladás? Mellkasi fájdalom , főleg mély levegő vételre. Semmi egyéb tünet(láz se). Egyszer csak elkezdett szorítani középen a szegycsontnál.


Mellhártya-gyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás, asztma, gerincproblémák is okozhatnak mellkasi fájdalmat. Ha a hát nyaki része fáj és a fájdalom a karokba sugárzik, szívroham is okozhatja a tüneteket. Az egyszerre jelentkező hányinger, nehézlégzés komolyan felveti a szívroham lehetőségét.


Nem mindenkinél jelentkezik szívroham esetén a mellkasi fájdalom ugyanis. Megoldás: Gyorsan orvoshoz. Hívjanak mentőt, esetleg a házi.


A hátfájás oka lehet többek között az ízületi kopás, ami miatt a fájdalom kivédésére torz testtartást veszünk fel, így a testünk az egyik oldalon feszül, a másikon túl renyhe lesz, hiszen a szervezetünk mindig egyensúlyra, kiegyenlítődésre törekszik. Borda alatti fájdalom - A borda alatti fájdalom esetén beszélhetünk jobb borda alatti és bal bordaív alatti fájdalomról. Azonban az autó kattogásához hasonlóan, a fájdalom is idővel egyre erősödhet, és fontos figyelmeztető jele lehet a háttérben meghúzódó komoly egészségügyi problémáknak. Meglepő szívinfarktus előjelek.


Bár ez a rész a szívbetegségekről szól, nem a mellkasi fájdalom az egyetlen jele, annak, hogy valami gond. A gerinc felületes izomzata, illetve a bőr betegségei is kiválthatnak háti fájdalmat, sőt a mellkasi és hasi szervek kisugárzó megbetegedéseiből is adódhat. Nagy bajt is jelezhet a borda alatti fájdalom.


Fájdalom a jobb bordaív alatt. Májunk a jobb bordaív alatt helyezkedik el, így annak fertőzéses, vagy gyulladásos megbetegedése ezen a területen okozhat fájdalmat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések