2015. március 16., hétfő

Kik a görög katolikusok

Kik azok a görög katolikusok ? Az egészséges embernek két tüdővel kell lélegeznie, hogy elég levegőt kapjon. Az egyháznak is két tüdeje van, a keleti és a nyugati egyház - mondta a Szentatya. Nevünkben a görög szó kelet felé mutat, a katolikus a nyugathoz való kapcsolódást jelenti. Mi a különbség, és kik a római katolikusok , görög katolikusok , ortodoxok (görögkeletiek)?


Először a görög katolikusokat ortodoxoknak is hívtuk, majd a táblázatban külön szerepel, szóval összezavarodtam. A kereszténység kezdetektől fogva különféle hagyományok, szertartási szokások mentén fejlődött ( görög , latin, örmény, szír, kopt stb.). Idővel a kelet és a nyugat egyházai elváltak egymástól. A római katolikus és a keleti keresztény egyházak között megszűnt az egység.


A püspökök egy-egy egyházmegye főpásztorai, akik szolgálatuk révén elősegítik a keresztény hit terjesztését és tanítását, ellátják az egyházmegye kormányzati feladatait és a liturgia ünneplése révén fáradoznak a rájuk bízott papság és világi hívők megszentelésén. A keresztények e legnagyobb közösségén belül is vannak kisebb csoportok, amelyek mind katolikusok (azaz Rómához kapcsolódnak), mégis más és más hagyományokat követnek: a római katolikus latin hagyományúak, a görög katolikusok öröksége bizánci. Vannak anglikán katolikusok , akik a sajátos angol szokásokat követik. A papi, illetve szerzetesi hivatás nagy arányban csökken (2 illetve ), de az állandó diakonátus intézménye itt növekszik a legjobban a. Annyit tudok, hogy sokszor befolyásos emberek voltak, miniszterek, királyi tanácsosok, stb, illetve hogy sokszor ( pont a befolyásuk miatt ) üldözték őket.


Kik a görög katolikusok

Amikor különböző felekezetű keresztények közös imádságra érkeznek, könnyen megmondható, kik közülük a katolikusok. A katolikusok ahelyett, hogy Istent azonnal megszólítva belemerülnének az imádságba, keresztet formáznak homlokukon vagy testükön. Ez valamiféle babonás rituálé lenne?


Pedig a görög katolikusok ugyanúgy katolikusok , mint a római szertartásúak, ugyanúgy a Szentatya alá tartoznak, s épp ezért ugyanúgy érvényesek a szentségeik, római szertartású is bármikor részt vehet a liturgiájukon, gyónhat, áldozhat nálunk, csak épp a szertartás, rítus tekintetében a keleti hagyományokat őrzik. Az ortodoxok önmagukat a Krisztus által alapított eredeti Egyháznak tartják, melynek püspökei az apostolok utódai. A görög ortodox kifejezés igazhitűt, vagy helyesen dicsőítőt jelent, ami arra utal, hogy az ortodoxia az eredeti krisztusi és apostoli tanítások, illetve az erre épülő hit hordozójaként tekint magára. Ennek köszönhetően a református és a római katolikus egyház mellett megjelent a városban a katolikus egyház egyik ága a görög katolikusok.


A keleti egyháznak, más néven az ortodoxiának a római katolikus egyházzal egyesült része - keletiek a pápa vezetése alatt. A görög katolikus egyház papja „magyar görög katolikusok ”-nak nevezte híveit: „A pap Abásfalváról járt átal amíg élt, azt mondta hittanórán a gyermököknek, hogy magyar görög katolikusok vagyunk, így mondta ő, Boér István volt a neve, vasárnaponként jövögetött ide. Pedig a görögkatolikusok ugyanúgy katolikusok , mint a római szertartásúak, ugyanúgy a római pápa alá tartozunk, s épp ezért ugyanúgy érvényesek a szentségeink, ami azt jelenti, hogy a római szertartású hívő is bármikor részt vehet a liturgiánkon, gyónhat, áldozhat nálunk, csak épp mi a szertartás, rítus. Ebben nagy érdeme van I. Károly, Mária Terézia és I. Ferenc József gondos­ kodtak adományaikkal a görög -katolikus román egyházról.


Az elmaradt nemzeti zsinaton érdemben tehát a görög katolikus kérdést sem tárgyalni, sem. Az új egyházmegye létrehozása nem jelentett megnyugvást sem az erdélyi magyar anyanyelvû, sem a román ajkú görög katolikusok számá-ra. Elõbbiek körében már a 19. Az ortodox kereszténység (más néven pravoszláv egyház, régiesen görög (keleti) egyház, óhitűek, görög nem egyesültek) mind történelmileg, mind híveinek létszámát tekintve a keleti keresztény egyházak egyik fő irányzata, amely földrajzilag elsősorban az egykori Keletrómai Birodalom területén, illetve attól keletre számít meghatározónak. Előbbiek körében már a 19.


Magyarországon két rítus van jelen jelentős számban, a latin és a görög , illetve kis számban örmény. Latin rítusú római katolikusok : a köznyelvben őket nevezzük római katolikusoknak. Liturgikus nyelvük a latin, és a Rómában kialakult liturgiát használják (ma már többségében az adott nemzet nyelvén). A Hajdúdorogi Főegyházmegye hírül adta, hogy Kocsis Fülöp görög katolikus metropolita ünnepélyes szertartás keretében megszentelte ma a Tiszát Szolnoknál, holnap pedig, Vízkereszt ünnepén a Duna vizét szenteli meg a Batthyány tér melletti rakparton.


GÖRÖG KATOLIKUS SZEMLEH A MAGYAR GÖRÖG - KATOLIKUSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK HIVATALOS KÖZLÖNYE SzerkesztSség és kiadóhivatal: Budapest, VIII. A múlt században még az összes hazai görög katolikusok és görögkeletiek az ónaptár (Julián-naptár) szerint ünnepeltek az állandó ünnepeiket tekintve is, napjainkban már csak a szerbek és az oroszok. Oláh Miklós görög katolikus karnagy és nővére, Jónás Józsefné Oláh Mária budapesti nyugdíjas.


Kik a görög katolikusok

Nem vagyok görög katolikus. De ha az lennék, büszkén élném meg. Tisztelem az ortodoxiát, de én szeretek a Római Katolikus Egyházhoz tartozni – keletiként. Itt mindenki megtalálhatja azt az istentiszteleti rendet és életformát, ami az ő lelkületének leginkább megfelel: a keleti keresztény. A tiszaháti járásban tehát többnyire a Bereg vármegyei görög katolikusok voltak megtalálhatóak.


A kárpátaljai magyar görög katolikusság egy jelentős részét jelenleg is kitevő egyházközségek csoportja soha nem vált el a Munkácsi Egyházmegyétől. Hogy miért alakította ezt így a történelem, hosszú kutatások után. A reformáció, a Német-Római Császárságban alakult ki, a 16.


A Császárság ekkori helyzete ekkor eléggé széttagolt, a császár hatalma névleges, több száz tartomány, város alkotja az államot. Görög katolikus lelkész vagyok, s talán legtöbbőtök számára ismeretlen ez a keresztény felekezet. Kik is a görög katolikusok ?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések