2019. április 11., csütörtök

Kék szem genetika

A kék szem előfordulása Európában, illetve és Amerika, Kanada és Ausztrália európai eredetű lakosságában a legnagyobb. Skandináviában , Nagy-Britanniában feletti ez az arány. A kék szem foltokban megtalálható Észak-Afrikában, Irán és Pakisztán és Kasmír területén is. Dán tudósok egyetlen közös ősre vezették vissza a szem kék színét okozó mutáció forrását.


Kék szem genetika

Tehát minden kékszemű rokon, sőt a genetika szabályai szerint csak úgy terjedhetett el a kék szem , ha az ős leszármazottai egymás között szaporodtak. A közpénz a közös pénzünk. A barna a domináns, a kék pedig a recesszív allél, vagyis csak akkor lesz valakinek kék szeme, ha mindkét szülőjétől a „kékszem gént” kapja meg, minden más esetben barna lesz a szeme. Afrikában szinte teljesen hiányzik a kék szem , de Ázsia nagy részére sem jellemző.


Ennek az az oka, hogy a kék szemmel rendelkezők mindkét, szemszínt meghatározó kromoszómája a kék színt hordozza, így a szülők nem is tudnak mást tovább örökíteni, hiszen akármelyik kromoszómát adja is tovább az egyik, illetve a másik szülő, az mindenképpen kék lesz. A többi eset azonban nem ilyen egyszerű. A leggyakoribb szemszín a világon a barna, ez tartalmazza ugyanis a legtöbb melanint.


A barna tehát dominál, valószínűnek tarják, hogy eredetileg minden ember barna szemű volt. Ha a családban mindenki kék szemű, akkor- a genetika miatt – az újszülött is kék szemű lesz. Azonban a kék szem nem domináns. Ha mindenki barna szemű, akkor a baba kékszeműsége csupán -os esély marad. Kék szeműek génállományát, rokonok közös genetikai vonásait vizsgálgatva indultak el, és egészen messze jutottak a kérdésben, hogyan is alakult ki a kék szem.


A vizsgálódások eredményeként kutatók arra jutottak, hogy valahány kék szemű ember él is a világon, ők mind egyetlen ős leszármazottai. Dán tudósoknak ugyanis sikerült visszavezetniük egyetlen közös ősre a szem kék színét okozó mutáció eredetét, így képesek magyarázatot adni arra, hogyan lehetséges, hogy barna szemű szülőknek kék szemű gyermeke szülessen. Egy kutatás szerint a kék szemű emberek egyetlen közös őstől származnak. A Koppenhágai Egyetem kutatóinak sikerült felderíteniük egy, a kék szem kialakulásához vezető genetikai mutációt.


A mutáció körülbelül 6-ezer évvel ezelőtt következett be. Ezt megelőzően nem voltak kékszeműek. A szemszínt alapvetően a melanint kódoló gén határozza meg.


Mivel az evolúciós értelemben eredetinek számító barna szemszínt kódoló génváltozat dominánsan öröklődik, kék szem csak azoknál alakulhat ki, akik adott génszakaszból két módosult változattal rendelkeznek. A barna szemű emberek éppen a kék szeműek ellentétei abban a tekintetben, hogy nagyon magabiztosak és határozottak. Mindemellett jellemző rájuk a gyengédség és a megbízhatóság, valamint a hűség is. A barna szem egyébként a legelterjedtebb a Földön, és eredetileg minden ember barna szemű volt. A szem színének váltakozásai mind megmagyarázhatók a melanin mennyiségével, a kék szemű egyéneknél azonban csak egészen kis fokú eltérés van a szem melanin tartalmában.


A kutatócsapat Jordániától Dánián át egészen Törökországig vizsgálta a különböző nemzetek kék szemű egyéneinek mitokondriális DNS-ét. Az emberi szervezetben pár, azaz összesen kromoszóma van - az egyik 23-at az apa, a másik 23-at az anya adja. Ezek alakja és nagysága nagyjából ugyanaz, míg a bennük lévő gének - vagyis örökítőanyag-szakaszok, amelyek egy-egy fehérjét, ezáltal pedig egy-egy tulajdonságot határoznak meg - szintén megegyezhetnek, de különbözhetnek is. Ahogyan a vörös haj, úgy a kék szem is recesszív tulajdonság, így ez a különleges kombináció csak akkor fordulhat elő, ha mindkét szülő a génjeiben hordozza a kék szem kialakulásának hajlamát, de erre mindössze az esély. A vörösek érzékenyebben reagálnak a fájdalomra.


Gyakran elég belenézni egy másik ember szemébe ahhoz, hogy eldöntsük, szimpatikusnak, megbízhatónak tűnik-e nekünk vagy nem. A döntésben nagy szerepe van annak is, hogy milyen színű a szeme. Hirdetés Az egész világon ritkaságszámba mennek a zöld szemű emberek – csak a. A szem körüli területen lévő bőrréteg mindössze fél milliméter vastag, szemben a test többi részén található bőr mm-es vastagságával.


Mivel a bőrünk csak a kék , illetve ibolyaszínű fényt engedi át, ez is tükröződik vissza, így a vérerek is kékesnek tűnnek. A kék szem szín nem túl gyakori, a kék szemű nőkről mutatunk most néhány érdekes tényt. Számtalan elméletet hallottunk már a kék szeműekről: a többség szerint a kék szín sokkal vonzóbb, mint a barna, legyen az illető nő vagy férfi. Hogyan öröklődik a zöld szemszín? A legritkább haj-és szemszín kombináció.


Gyerekkorunkban valószínűleg sokunknak mondták a szülei, hogy milyen különleges és egyedi a külsőnk. A melanin olyan pigment, amely meghatározza, a bőr-, szem - és hajszínt is. Az pedig, hogy egy babának mennyi melanin lesz a szervezetében, pustán genetika kérdése.


Ráadásul az sem ritka, hogy a baba kék színű szemmel születik, de aztán megszületés után a fény stimulálja a melanin szintjét, így a szem sötétedni kezd. Minden kék szemű ember egy mutánstól származik. Teljes albinizmus esetén az ember szemének színe világoskék, szinte rózsaszín, függetlenül öröklött szemszínétől.


Ha az albinizmus nem ilyen súlyos, akkor a szemszín lehet kék , zöl vagy világosbarna. No thanks Check it out. Unsubscribe from tavirozsa1?


Kék szem genetika

Hat szemszíntípus van: kék , barna, zöl szürke, arany, albínó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések