2018. július 31., kedd

Hozzátáplálás táblázat védőnő

Hozzátáplálás táblázat védőnő

Többféle hozzátáplálás táblázat kering a sajtóban, szakkönyvekben, interneten arról, mikor milyen ételt kaphat már a baba. Nekem az a véleményem, hogy valójában csak egyes allergénekkel (tej, tejtermék, mogyoró, kenyér stb.) kell nagyon vigyázni, valamint az első gyümölcsöket-zöldségeket jól megválasztani, a többi hétről-hétre fokozatosan bevezethető. A hozzátáplálás idejéről szakember (gyermekorvos, védőnő ) állásfoglalását kérje. A védőnő sekunder prevenció körébe tartozó feladata, hogy figyelje, és felhívja a figyelmét az anyának a gondozást végző orvos által előírt tanácsok, terápiás eljárások, valamint a kontroll és egyéb (szűrő) vizsgálatok elvégzésére, és hogy azok időben történjenek meg. Kövesd a Nutriklub táblázatát egészen éves korig.


A védőnő és az orvos azt mondta, adjak hónaposan narancslét a babának, egyszer egy pici lét adtam, de napokig ki volt vörösödve odalent a baba, szinte sebes lett. Hozzátáplálás az első hétben. Csak remélni tudom, hogy ha pár hét múlva adok neki, nem lesz allergiás rá ezek után. Az első babás anyukák rendszerint alig várják, hogy elkezdődjön a hozzátáplálás : izgalmas lesz új ízekkel kísérletezni, talán a szoptatás gyakorisága is csökken maj és azt hallották, a szilárd étel segít a babának, hogy átaludja az éjszakát. A többedik gyerek esetében azonban általában már kevésbé lelkesek.


Tucatnyi hozzátáplálási táblázat kering az interneten, én is számosat letöltöttem, plusz ott az orvos és védőnő tanácsa, na ezekből kell gyúrni egy olyat, ami a babának (és anyának is!) megfelelő. Szerintem az a legmegfelelőbb ütem, amit mi magunk logikusnak találunk és amit a baba szeret. Egy olyan létrára, amelynek minden fokát meg kell mászni, mert ha egyet kihagyunk, vagy túl gyor­ san lépünk, akkor bizony előfordulhat, hogy lepottyanunk róla.


Például nem mind­ egy, hogy egy hónapos korban már hozzátáplált gyermek kap hónapos. Készítettünk egy hasznos hozzátáplálási útmutatót a legfrissebb irányelvek szerint. A táblázat egészséges gyermekek számára készült, nemzetközi ajánlások, állásfoglalások alapján.


Nagy jelentőséggel bír a különböző ételek bevezetésének időpontja, amelyet a csecsemő fizikai fejlettsége és állapota (a gyomor-bélrendszer érettsége, a fogfejlődés, betegségek, örökletes hajlam) mellett pszichés tényezők is befolyásolnak. A folyamat elején lehetséges, hogy a csecsemő nem fog túl sokat enni, hagyjunk neki időt, hogy megszokhassa ezt az új élményt! Előzmény az az hogy a régi még azt hiszem novemberben megkérdezte hogy én megyek, vagy ő jöjjön legközelebb. Mondtam hogy nálam ez csak az időjárástól függ.


Hozzátáplálás táblázat védőnő

Amíg nincs hó én felmegyek a mérésekre. A szakemberek is azon a véleményen vannak, hogy az anyatejes babáknál teljesen rendben van, ha hónapos korukig, csak anyatejet kapnak. Ettől függetlenül sok védőnő szinte már erőlteti, hogy hónapos korban kezdjék el. Mielőtt kanalat ragadunk érdemes tájékozódni, olvasgatni, és ebben is megtalálni a saját utunkat. Rengeteg vélemény, hozzátáplálási táblázat elérhető, és nem is biztos, hogy az egyik megoldás jobb a másiknál.


Nem vagyok szakember ( védőnő , pszichológus, háziorvos stb.), csak egy anyuka, aki a saját tapasztalatait, érzéseit, szubjektív véleményét írja le, így nem tudok szakmai segítséget nyújtani sem gyereknevelési, sem párkapcsolati kérdésekben. Szinte mindent próbáltunk a probléma megoldására,és úgy néz ki,hogy a barackpüré ízlik nekik. Tájékoztat, inspirál, tanácsot ad Programajánló kisgyermekes szülőknek.


Hirdetés Szponzorált hirdetések. Napirend a lelke mindennek - modernanyu. Először érdemes a sarokpontokat megtalálni.


Az első hónapban az anyatej fedezi a babák táplálék és folyadék igényét, ezért optimális esetben nincs szükség egyéb kiegészítésre. Betöltött hónapos korban fokozatosan megkezdődhet a hozzátáplálás , ügyelve arra, hogy éves korig továbbra is az anyatej legyen az első számú táplálék. A tápszer ( bármennyire is próbálják az anyatejhez hasonlóvá tenni) a baba gyomrának mégis idegen anyag, de a tápszeres baba gyomra így hamarabb kénytelen felkészülni az idegen táplálék befogadására.


Hozzátáplálás táblázat védőnő

Ezeknek a csecsemőknek már hónapos korban szokta a védőnő javasolni az első falatok adását és fokozatos szoktatását. A védőnő azt ajánlja, hogy az édesanyáknak az ösztöneikre kell hallgatniuk, de a csecsemők is küldenek jeleket: már tudnak ülni, nyáladzanak, rágnak, kinézik más szájából a falatokat, érdeklődőek az étel iránt, szívesen vesznek részt a családi ebédeken, megfogják az ennivalót, a szopóreflex megszűnik, megjelennek. A vizsgált zsírsavak kalibrációs egyeneseit a 2. Nagyon sok anyuka bizonytalan a hozzátáplálás elkezdésekor, hogy mikor milyen alapanyagot vezethet be. Ahány orvos és ahány védőnő , más és más hozzátáplálási táblázatot a nagyon sokfélével találkoztam már a munkám során.


Vannak közöttük jók és kevésbé jók is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések