2017. november 17., péntek

Börzsöny túraútvonal

Budapesttől karnyújtásnyira, a csodálatos szépségű Dunakanyartól északra emelkednek a Börzsöny vadregényes csúcsai. Az úgynevezett Magas- Börzsöny Magyarország legérintetlenebb hegyvidéke, legmagasabb csúcsa a 9m magas Csóványos. Magyarország leggyorsabban fejlődő nonprofit térkép-portálja, ingyenesen hozzáférhető, igényes elektronikus térképszolgáltatásokkal.


Börzsöny túraútvonal

A névben vállalt turistautakon túl a teljes közúthálózat és a települések utcaszintű térképezését is végzi, és elektronikus térképek széles skáláján publikálja. Magyarország második legmagasabb pontján fekvő Galyatető Turistacentrum vállal céges rendezvényszervezést, csapatépítést, családi összejövetel és ünneplések kivitelezését. A Börzsöny és Naszály határán fekszik a tündéri kirándulóhely, Magyarkút. Itt is hatalmas sétákat tehetsz a vadregényes erdőben, az Irma-forrás vizét kortyolgatva pedig felüdülhetsz.


Igen változatos terepen, a Börzsöny legszebb középhegyein vezet a túraútvonal , útunk végén a márianosztrai Magyarok Nagyasszonya Kegytempolomát tekinthetjük meg, mely évszázadok óta zarándokhely volt. A Feketevölgy Panzió (volt VILATI üdülő) a Börzsöny hegység északi részén, Kemence községtől (Pest megye) km-re található. Távol a nagyvárosok zajától, rossz levegőjétől, természetvédelmi területen a Csarna (Fekete)- patak völgyében bújik meg. Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.


Börzsöny túraútvonal

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon. Turista útvonaltervező az OpenStreetMap adatai alapján Magyarország területén. Naponta frissülő adatok alapján gyalogos kerékpáros autós offroad útvonaltervezés,magasságprofil,letölthető útvonaladatok GPX formátumban. Kép mentése az útvonalról. Lehetőség jelzett turistautakon való útvonaltervezésre,kirándulások megtervezésére.


A hatalmas kőzettömeg egy észak-déli futású vető mentén mozdult el függőleges irányban, ezzel megszületett az éles, meredek letörés, ami a Cserhát felé jellemzi a hegység peremét. Túraútvonalak a Pilisben és a Balaton környékén. A fővárosi kocatúrázók másik, igaz talán kevésbé felkapott célpontja a Börzsöny, azon belül is a legkézenfekvőbb kiindulópont Kismaros. Mégpedig azért Kismaros, mert ez az egyik végállomása a Királyréti Erdei Kisvasútnak. A kiadvány megvásárolható a könyvesboltokban, illetve megrendelhető a Cartographia honlapjáról, de a Börzsöny ben járva számos vendéglátóegységben és boltban is rátalálnak a túrázók.


Börzsöny túraútvonal

Magyarország, Börzsöny - Királyrét-Nagyhideghegy túraútvonal , SzGBudapest környékén a Dunakanyar mellett az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a Börzsöny. Több oldalról meg lehet közelíteni, Budapest felől a legcélszerűbb a Királyréti Erdei Vasúttal Királyrétig menni, vagy autóval Királyrét utáni nagy parkolóig. Börzsöny túraútvonalain 2-km-es túrák szervezése (a térségen át halad az országos kéktúra útvonal is).


Itt találhatóak a hazai legnagyobb egybefüggő erdőterületek és a legismertebb kirándulóhelyek (Királyrét, Nagyhideg-hegy, Csóványos, Drégely-vár). Tölgyes Vendégház Nagymaros. Vendégházunk a Dunakanyar szívében, a Börzsöny lábánál várja az aktív pihenésre vágyókat.


Szálláshelyünk, Nagymaros központi részén helyezkedik el. Igényes környezetben szolíd árakkal várjuk a Nagymaroson szállást keresőket. A tákosi templomnak festett fakazettás mennyezete, szószéke, karzata adja az igazi értékét. A csarodai templom beltere a középkori és reneszánsz falfestészet, a népi, valamint a protestáns díszítőművészet hihetetlenül csodálatos együttese.


Bár már némileg lecsúsztunk a jelenségről, de ősszel a Börzsönynek „ börzsöny színe van: a fafajok sokasága miatt a barna, sárga és zöld sajátos árnyalatai keverednek. Legmagasabb csúcsa a Csóványos, amely 9méter magasra nyúlik a tenger szintje fölé. A Kámor a Börzsöny keleti vonulatának legmagasabb pontja.


Meredek szikláiról több helyen is páratlan kilátás tárul elénk, kelet felé a Cserhátra, tiszta időben akár a Mártára is elláthatunk. Amikor a TTRmAPP betöltődik, rögtön a térképet pillantjátok meg. Kis kék nyilacska jelöli helyzetetek a képernyő közepén, ha ezt nem látjátok, akkor kapcsoljátok be a mobilinternetet, vagy a GPS-t a készüléketeken. Az egyes túrákat nehezíti a túraútvonal hosszúsága, hány kilométert kell megtenni és mennyi idő alatt, illetve milyen időjárási körülmények között.


Lássunk néhányat, a Túrabarátok által is kedvelt Magyarországi túraútvonalak közül kategorizálva, mely kezdőknek és haladóknak is egyaránt segítséget nyújthat! Völgye Magyarország egyetlen vulkáni eredetű középhegységi katlana, a Magas- Börzsöny vulkáni kalderája, amelyet keletről a hegység főgerince (Godó-vár 5m, Csóványos 9m, Nagy-Hideg-hegy 8m), nyugatról pedig a nyugati gerinc (Holló-kő 6m, Vár-bükk 7m, Lófarú 7m, Magyar-hegy 7m) határol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések