2017. május 12., péntek

Szövetszaporulat jelentése

Szövetszaporulat jelentése

Jelentése duzzanat, daganat, szövetszaporulat. Lehet gyulladásos vagy daganatos természetű. A daganatos természetű szövetszaporulat (tumor, neoplazma) lehet jóindulatú (benignus), vagy rosszindulatú (malignus). Amennyiben beszűrődik a bélfal, tömött szövetszaporulat formájában tapintható, olykor a bél külső (serosalis) felszínén is.


A rosszindulatú daganatok (rákos, karcinómás daganatok) esetében a szövetszaporulat az eredeti szövetre legkevésbé jellemző szövetalkotókat tartalmaz, amelyek szaporodása korlátlan és a test legkülönbözőbb helyére vándorolva áttételeket képezhetnek. A sebgyógyulást követően kialakuló tömött, livid-vörös, érzékeny, illetve viszkető szövetszaporulat , kezdetben a hegre lokalizáltan, később az eredeti sebvonalat meghaladva. Egyes lokalizációkban (mint a sternum feletti bőrön) gyakori az úgynevezett spontán keloi mesterséges sebzés nélkül. Tumor: duzzanat, daganat, szövetszaporulat.


Tumormarker: a vérben vagy más testfolyadékban megjelenő olyan anyag, amelynek a normálértéktől való jelentős eltérése rákbetegség aktivitására utalhat. Az összeállítás a Rákgyógyítás magazin 1. A Tűzmadár Alapítvány által kiadott országos magazin. Azt jelenti hogy a vizsgálat során feltűnt az adott vizsgálati területen egy körülírt elváltozás, ami echodús (ez annyit jelent legegyszerűbben fogalmazva hogy jól elkülönül a felvételen, feltűnő, erősen látszik. fizikailag persze más a magyarázat, az echo ányék, az UH elnyelődés blabla nem kell különóra, elég ennyi). Mivel a limfociták az egész szervezetben jelen vannak, kóros szövetszaporulat - azaz limfóma - a nyirokcsomók mellett a test más részeiben is előfordulhat.


A leggyakoribb helyszín a lép és a csontvelő, de kialakulhat limfóma a gyomorban, májban, vagy ritkábban az agyban is. A légutak lumenében a mucosa, submucosa gyulladásos sejtes infiltrációja (~ granulocyták, monocyták jelennek meg) A légutak simaizomzatának hypertrophiája A kollagén rostok elszaporodnak. A vékonybélgyulladás jellemző tünetei a hasmenés, hányinger, hányás, láz, hasi fájdalom. A sztóma szó jelentése nyílás, szájadék.


A vendégnyílás nagy lelki terhet okoz a pácienseknek, gyakorlati használata azonban könnyen elsajátítható. DictZone Orvosi-Magyar szótár. Mass jelentései az angol-magyar topszótárban. Ismerd meg a mass magyar jelentéseit.


Aviatika jelentése , eredete, magyarázata. Periorális dermatitiszre ajánltattam magamnak az orvossal, szinte kínozni kellett, hogy adjon rá valamit miután a Candida diéta, fluoridmentes fogkrém, nullterápia nem mutatott javulást hosszabb távon sem. Volt kezelve antibiotikummal is de inkább csak megváltoztatta a kiütések jellegét, nem szüntette meg.


A tapintással részben a megtekintéskor, kopogtatáskor, hallgatódzáskor talált eltéréseket vizsgáljuk azok jobb megítélésére. A légzéskitérések vizsgálatakor két kezünket a két mellkasfélre helyezve a kitérések nagyságbeli eltérését nem csak látjuk, hanem kezünkkel is érezzük, így a két oldal kitérésének összehasonlítása is egyszerűbb. A familiáris adenomatosus polyposis szindróma a vastagbél olyan ritka, öröklött megbetegedése, amely fokozott kockázatot jelent vastagbélrák kialakulására. A betegség megelőzésére jelenleg sajnos nincs lehetőség, ám a beteget műtéttel meg lehet óvni a súlyosabb.


Szövetszaporulat jelentése

Gyomor nyálkahártyáján szövetszaporulat nem típusos lokalizációban Nagy mennyiségű emésztetlen ételmaradékkal kevert gyomornedv a gyomorban. Lágyrészdaganatoknak nevezzük az izom-, a zsír-, az ideg- és a kötőszövet daganatait. A legtöbb közülük jóindulatú (benignus).


A lágyrésztumorok viszonylag ritkán fordulnak elő. A tumor daganatot vagy szövetburjánzást jelent. A megnevezéssel jó és rosszindulatú daganatot is. Brown-jel: pneumaticus fültölcsérrel való mérsékelt compressio hatására kifejezettebben látható a pulsatió, a compressio fokozására megszűnik, és a szövetszaporulat elhalványodik.


Szövetszaporulat jelentése

Tympanometriás vizsgálat során a pulzussal szinkron változik az acusticus impedancia. Az epehólyagpolip jóindulatú szövetszaporulat , azonban az esetek egy részében rosszindulatúan elfajulhat. Mivel ennek lehetősége egyidejű epekövesség esetén nagyobb, ilyenkor minden esetben az epehólyag műtéti eltávolítása javasolt, amit laparoszkópos módszerrel végezhetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések