2016. március 23., szerda

Rák fajtái

Rák fajtái

Az utóbbi évben a végbél- és vastagbélrákos megbetegedések (kolorektális rák ) száma 3-5-szeresére (!) emelkedett, s mindkét nemben a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedéssé vált. Férfiaknál a tüdőrák, nőknél az emlőrák előzi meg. Bőrrák fajtái , tünetei és kezelésük. A bőrrák hallatán az átlagember a festékes bőrrákra, azaz a melanómára gondol – pedig vannak a bőr más sejtjeiből kiinduló, ún. Ezek sokkal gyakorib­bak a melanómánál, de kevésbé agresszívak.


Rák -daganat fajtái : Ebben a felsorolásban az összes rák -daganat fajtáit megtalálhato abc sorrendben. A leggyakoribb specifikus tünet a vérvizelés, véres vizelet lehet. Előfordulhat még gyakori vizelés, vizelési nehézségek valamint kezelésre nem reagáló húgyúti fertőzések is a daganat első tüneteként. Több mint ezer olvasói levelet válaszoltunk már meg, ezek mindegyike elérhető a honlapon. Mielőtt kérdést tenne fel, a keresés funkció használatával érdemes átnézni orvosi válaszainkat, mert azokból és a hozzájuk kapcsolt cikkekből jó eséllyel Ön is azonnal választ találhat kérdésére.


Harc a rák ellen Egyre több új gyógyszer van, melyek évtizedekkel ezelőtt még nem voltak elérhetőek, de ennek ellenére illúzió abban reménykedni, hogy hamarosan felfedezik a rák ellenszerét, sőt ilyen egyetemes gyógyszerre a távoli jövőben sincs sok esély. Garat- és gégetumorok fajtái. A tumor elhelyezkedése szerint többféle garat- és gégerák különböztethető meg. Az esetek egy részében a garat vagy a gége daganata párhuzamosan alakul ki a nyelőcsőrákkal. A rák a betegség széles körben elterjedt elnevezése, általában a rosszindulatú neoplazma értendő alatta.


Néha az ilyen rosszindulatú daganatok egyik alcsoportja, a karcinóma említésére alkalmazzák. Tekintettel a szó ismertségére, gyakran még orvosok és tudósok is ezt a kifejezést alkalmazzák, amikor neoplazmikus. A legnagyobb szárazföldi rák a pálmatolvaj, amely akár kg-osra is megnőhet. A vízi fajok jelentősége elsősorban a táplálékláncban betöltött szerepük miatt nagy: a világítórákok sarkvidéki tengerekben élő faja hatalmas rajokat képez, ezeket összefoglalóan krillnek hívjuk.


A fogorvosi vizsgálatok során ugyanis az orvos megvizsgálja az egész szájüreget, és könnyedén fény derülhetne minden problémára is. Lengyel László nyugalmazott klinikai főorvos, sebész és onkológus ismerteti a rák megjelenési formáit, korai felismerésük lehetőségeit és annak fontosságát. Rosszindulatú daganatok fajtái.


Rák fajtái

A rákos megbetegedések típusát általában a szervekről vagy szövetekről nevezik el, ahol a rák kialakul, de a sejtek típusát is leírhatják. A rák tünetei, alternatív rák gyógyászat, tüdőrák fajtái , dohányzás hatása. A prosztatarák többnyire a prosztata (dülmirigy) külső felszínén fejlődik ki. Ezért korai stádiumban nem okoz panaszokat, ami miatt sokszor nehéz időben felismerni.


Előrehaladott állapotban azonban a rák oly mértékben kiterjedhet és olyannyira megnövelheti a prosztata méretét, hogy beszűkítheti a húgycsövet. Fajtái és kialakulásának okai Többféle bélrák létezik, a leggyakoribb a vastagbélrák, amelynek előfordulása az összes bélrákos megbetegedést tekintve, mintegy negyven százalék. Az esetek körülbelül negyede a szigambelet érinti, de a kór a vékonybelet és a vastagbelet sem kíméli.


Rák fajtái

A bőrrák fajtái – beleértve a melanomát, bazális sejtes karcinómát és a laphámrákot – gyakran a bőrön megfigyelhető elváltozással kezdődnek. Lehetnek ezek új kinövések, daganatok vagy olyan változások, melyek még nem rákosak, de azokká válhatnak. A pajzsmirigyrákok klinikai lefolyásukat tekintve alapvetően két nagy csoportra oszlanak aszerint, hogy a rák mennyire kifejlett sejtből indul ki. Abban az esetben, amikor a sejt a fejlődése folyamán már eléggé érett, eléggé differenciálódott és rák indul ki belőle, differenciált sejtes pajzsmirigyrákról beszélünk. A rosszindulatú daganatokkal kapcsolatban lásd még: rák.


A gégerák szerencsére a viszonylag jól gyógyítható rákok közé tartozik, különösen akkor, ha nagyon hamar felfedezik a betegséget. Ebben segítünk most, hogy megismerd a tüneteit. A gége mintegy öt centiméter hosszú, cső alakú szerv, amely nyakadon, a légcső fölött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések