2016. február 16., kedd

Görög katolikus liturgia

Görög katolikus liturgia

Zöldítsük vissza Földünket! Csapókert és Érmellék a nagyobb családokért” nyertes projekt. A görög katolikus liturgia 1. Ismerkedjünk meg a magyar görög katolikus egyház ünnepeivel. A most induló sorozatomban bevezetést, eligazodást kínálok a csodálatosan szép és izgalmas görög katolikus liturgiában.


Görög katolikus liturgia

Pasaréti ferences atyák templomában is van szent liturgia. Kiss Antal atya és a közösség szeretettel várja a környéken élőket! A Pesterzsébeti görögkatolikus templomunk szentélye alatt urnatemetőt alakítottak ki. A magyar görögkatolikus egyház a római katolikus egyház része, az úgynevezett keleti katolikus egyházak egyike. A pap csendesen mondja: Áldott a mi Istenünk öröktől fogva, most és mindenkor és örökkön-örökké!


Mennyei király, Vigasztaló, igazságnak Lelke, ki mindenütt jelen vagy és mindeneket betöltesz, minden jónak kútfeje és az életnek megadója, jöjj el és lakozzál mibennünk, és tisztíts meg minket minden szennytől, és üdvözíts Jóságos, a mi lelkünket! A kereszténység kezdetektől fogva különféle hagyományok, szertartási szokások mentén fejlődött ( görög , latin, örmény, szír, kopt stb.). Idővel a kelet és a nyugat egyházai elváltak egymástól.


A római katolikus és a keleti keresztény egyházak között megszűnt az egység. Kik a görög katolikusok? A keleti katolikus egyházak a keleti keresztény egyházak egyik csoportja.


A katolikus egyház is a pátriárkai székek alapján osztható két nagy csoportra, a nyugati (latin) katolikus részegyházra és a keleti katolikus egyházakra. Forrás: MTVA A felvételt Fekete András atya készítette. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a Romániai Püspöki Konferencia Állandó Tanácsai évente találkoznak, hogy megvitassák az aktuális és közös témákat. Szent Liturgia , utána Vecsernye. A liturgia helyszíne Keszthely városa legrégebbi, Miasszonyunknak szentelt katolikus.


G” Liturgia – új bizánci, görög dallamokkal (mp3). Az előző részben a görög katolikus templom belsejében vándoroltunk, megcsodáltuk a szigorú szabályok szerint összeállított ikonosztázt, vagyis képállványt, ebben a részben pedig a papok liturgikus ruhájával ismerkedünk meg, mely teljesen eltérõ a római katolikus pap. Szeretettel hívjuk és várjuk a testvéreket! Amikor októberben este van a liturgia , akkor egy fél órával később kezdjük azt, tehát órakor.


Fél 6-tól októberi ájtatosság (szerdán nem rózsafüzért, hanem parakliszt végzünk). A liturgiát követően egy rövid megbeszélést tartunk azoknak, akik a hétvégi egri programra jelentkeztek. Ez utóbbiak többsége az egyházszakadások során létrejött keleti – elsősorban ortodox és ókeleti – egyházak kis részének a nyugati egyházzal való egyesülése.


Vasárnap, Krisztus, a mindenség királya. Mindezt a katolikus egyház elfogadta és tudomásul vette az Unió. Karácsonyi angyalkázás A Magyar Karitászhoz kapcsolódva, egyházközségünkben mi is meghirdetjük a karácsonyi cipős doboz akciót, azzal, hogy az összegyűlt angyal batyukat Kárpátaljára szállítjuk ki. Utrenye (reggeli zsolozsma) 9. A katolikus egyház a gyászolók fájdalmát a méltó temetési szertartás elvégzésével Krisztus örök életet adó ígéretéhez kapcsolja.


Katolikusok számára az elhunytért való imádság is fontos, ennek lényeges eleme a szentmise (gyászmise). Ezt imádsággal kísérjük. A lelki életre nevelés mellett liturgikus életre is nevelnünk kell.


A Liturgia keresztény életünk csúcsa és forrása. A katolikus reform időszakában a liturgia és a népi jámborság kapcsolata nemcsak a mozdulatlanság és fejlődés kettősségében szemlélendő, hanem vannak ettől eltérő helyzetek is. A jámborsági gyakorlatok olykor a liturgikus cselekményen belül zajlanak és rátelepszenek, s a lelkipásztori működés során is háttérbe.


A liturgia (leitourgia) görög eredetű szó, közösségi szolgálatot jelent, a laosz (= nép) és ergon ( = mű, munka , szolgálat) összetételéből keletkezett. A liturgia eredetileg a görögöknél olyan cselekményt jelentett, amely nem magánhaszonra, hanem a köz, a nép érdekében történt. Görög Katolikus kereszt.


Szerdán most nem lesz liturgia. Reggel órai kezdettel hramotát végzünk elhunytjainkért. Szombaton halottak szombatja lesz.


Szervezőlelkészségünk az Eger városában és környékén élő görög katolikus hívek egyházi közössége. Hogy ez valóban így legyen, erre lelkileg is rá kell vezetnünk a gyermekeket. Minden megkeresztelt ember, annak az új életnek a tanúja, amit Krisztus adott nekünk az Egyháza révén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések