2018. április 3., kedd

Méhek télen

Sztetoszkóppal hallgatózunk #128578; Ha halk, egyenletes a zúgás a kaptár belsejében, akkor minden rendben, ha azonban hangos, valószínűleg valami zavarja őket. Ha néma a kaptár, akkor sajnos elpusztult az állomány. Please try again later.


A nappalok hidegebbek, az éjszakák fagyosak, a méhek életkörülményei is megváltozik. A nyár végi időszakban már nincsenek meg azok a növények, amelyek régebben a méhek téli eleségét adták. A tavaszi időszakban is szükség lehet arra, hogy a méhek eleségét az ember kiegészítse, hiszen a főhordásra már népes családok kellenek.


A hordási időszak szünetét is a méhek etetésével lehet áthidalni. Hol vannak és mit csinálnak a méhek télen? Kováts Károly méhész azt mondta, hogy ha annyi pénze lenne, ahányszor megcsípték már a méhek , milliomos lenne. Most nem csípik, mert tél van - nem jönnek ki a kaptárból, hanem bent melegítik a királynőt. A telelés rendszerint november táján megkezdődik.


A családok még élvezik a kirepülésre alkalmas napokat, de aztán beköszönt a tartós hideg és a méhek a kaptár belsejébe húzódva tengődnek. A méhek nem alszanak téli álmot, mint a medve, hanem táplálkozva, mézet fogyasztva húzzák át a telet. Nem véletlenül élnek családban, ugyanis egyedül biztosan megfagynának. Együtt viszont áttelelnek.


Ha sokan vannak, együtt megbirkóznak a legnagyobb hideggel is. Hogyan méhek télen a természetben. A méhek telelése rendszerint november táján megkezdődik. A rovarok aktív munkája a meleg évszakra esik.


Télen a méhek egy halomba gyűjtenek, felmelegítve egymást. Ez lehetővé teszi számukra, hogy gond nélkül megbirkózzanak a hideggel. A méhészetben a méhész gondoskodik a kaptár előkészítéséről a téli időszakra.


Méhek téli takarítása Ha a tavasz első melege eljön a méhek számára a megtisztulás napja ez, Ekkor látjuk a kaptártetőn a sok apró barna pöttyöket, ilyenkor állapíthatjuk meg a nozema jelenlétét. A téli repülés a méhek számára a tisztogatás, pozitív hatással van, a tekintetében hogy télen nem jönnek ki. A kikelést követően a méhek munkamegosztása rendkívül precíz és a természet által tökéletesen megtervezett. Mi újság a méhesben télen ? A legfontosabb dolog a nyugalom. A közhiedelemmel ellentétben a méhek nem alszanak téli álmot, nem költöznek melegebb éghajlatra és nem várják dermedten a tavaszt.


Méhek télen

A „téli” méhek zsírtestében télen százalék vitellogeninnek nevezett fehérje található, mely gátló hatással van a juvenilhormonra. A cikk szerint egyértelműen megállapítható, hogy a nyár végén kikelő méhek és a még dajkaméh szakaszban levő méhek testalkata igen hasonló, és ugyanolyan fejlett a garatmirigyük is. Amennyiben a méhek annyira összehúzódnak, hogy elszakadnak a mézkoszorútól, (vagy esetleg felélik a mézkoszorút ami ezen a képen egyébként is már eleve nagyon hiányos,) a család éhen pusztul úgy, hogy normális időjárás mellett a mézkészlete akár tavaszig is kitartott volna. Amíg eljön a tavasz, a legtöbb méhész télen sem unatkozik.


Fúr-farag, eszközt gyárt,kaptárt készít és keretet. Nagy állomány esetén elengedhetetlen a keretek elkészítése télen ,mert tavasszal nem lesz rá idő. Ez nem feltétlen azt jelenti,hogy így kell csinálni,mindenki saját maga dönti el,mikor készíti el azokat. Ennek következménye a méhek érzékenysége a hideggel szemben, viszont ez teszi őket képessé arra, hogy az aktív időszakban a kaptárat és télen a telelőfürt közepét állandó °C-on tartsák. A méhek másként látják a színeket, de emellett látják a fény polarizáltságát is.


Méhek télen

A méhek áttelelését :úgy képzeljük el, hogy van egy telelőfürt aminek a belső hőmérséklete C fok. A fürt szélén viszont jóval hidegebb van és hogy a külső héj ne dermedjen le, a fürt állandó mozgásban cserélődik,. Fürtalakzatban összehúzódva hőtermelő munkát végeznek.


Az energiát a nyár folyamán elraktározott mézből nyerik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések