2015. október 30., péntek

Közösségi szolgálat napló

A JOGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK MIATTI KORREKCIÓ FOLYAMATBAN VAN! Ezen a felületen lehet letölteni a különböző segédleteket a közösségi szolgálat megszervezéséhez. A közösségi szolgálat teljesítéséhez szükséges jogszabályi rendelkezésekkel bővítjük az oldalt, valamint frissítettük a közösségi szolgálati szerződés mintáját, amelyet itt le is tölthetnek.


Közösségi szolgálat napló

Azok a diákok, akik szeretnék a közösségi szolgálat keretében végzett élményeiket megosztani itt a portálon, úgy gondolják, hogy akár az ő osztályuk is szerepelhetne legutóbbi programjával itt a főoldalon, forduljanak ahhoz a pedagógus, aki iskolájukban a közösségi szolgálatért felelős. A csoportosan érkező diákok esetében a közösségi szolgálat keretében egy-egy konkrét projekt vagy egy, az Alapítvány által megrendezésre kerülő kiemelt ételosztási program egyik elemének megszervezése, közös lebonyolítása történik. Ekkor értelemszerűen a Tevékenység oszlopba a Felkészítés, vagy a Feldolgozás szó kerül.


Közösségi szolgálati tevékenység törlése közvetlenül. Tájékoztatjuk, hogy a honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.


Közösségi szolgálat napló

A szabályozás szerint a közösségi szolgálat elvégzését a középiskola befejezését közvetlenül követő vizsgaidőszakban az írásbeli érettségi vizsgák megkezdéséig kell igazolni. A napló segítségével a tanulók feldolgozhatják, megbeszélhetik egymással élményeiket, például osztályfőnöki órák vagy más közösségi foglalkozások keretein belül. A fogadó intézmény egy igazolást is kiállít a közösségi szolgálat teljesítéséről, mely az érettségi vizsgára bocsátáshoz szükséges. A kiadvány alkalmas a középiskolás diákok közösségi szolgálatának nyilvántartására.


A diáknaplóban alkalom bejegyzésére és igazolására, valamint a diákok megjegyzéseinek rögzítésére van lehetőség. Több darabos rendelés esetén a kétféle színt vegyesen küldjük. Az órát több projekt keretében, több év alatt is lehet teljesíteni. Ennek az az előnye, hogy többféle dolgot tudsz kipróbálni.


Arra is van lehetőség, hogy az órát egy nagy projekt révén vagy több év alatt lefutó program keretében teljesítsd. A közösségi szolgálat helyszínén a szolgálattal érintett személy segítése alkalmanként legkevesebb egy, legfeljebb háromórás időkeretben végezhető. A közösségi szolgálat során a tanuló naplót köteles vezetni, amelyben rögzíti, hogy mikor, hol, milyen időkeretben és milyen tevékenységet folytatott. A középiskola feladata és az intézmény vezetőjének felelőssége a tanuló választása alapján az iskolai közösségi szolgálat megszervezése állami, önkormányzati, civil, nonprofit szervezetnél, illetve a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvény hatálya. Végezetül figyelmedbe ajánljuk Magyarország Alaptörvényének XIII.


A tulajdon társadalmi felelősséggel jár. Ez a kijelentés sok más mellett megalapozza a társadalmi felelősségvállalás fogalmát, amelynek része az iskolai közösségi szolgálat. A tevékenységet a tanulók önkéntesen választják az iskola közvetítette lehetőségek közül, de a tanulók is javasolhatnak fogadó szervezetet.


A szolgálat alkalmanként legkevesebb egy, legfeljebb három órás időkeretben végezhető. A tevékenységi terület kiválasztása, jelentkezés (hely, idő meghatározása), a közösségi munka elvégzése, napló vezetése (mikor, hol, milyen időkeretben és milyen tevékenységet folytatott), mentorral igazoltatja az elvégzetteket, bemutatja osztályfőnökének Mi lehet a szülő feladata? Hogyan szerveződik a közösségi szolgálat ? Ekkor minden diák kézhez kap egy csomagot, melyben megtalálható egy jelentkezési lap, szülői nyilatkozat és a KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATI NAPLÓ.


Együttműködési megállapodás. LEHETŐSÉGEK KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT TELJESÍTÉSÉRE. Az alábbi excel-táblázatban megtalálhatjátok azokat az intézményeket, amelyekkel iskolánk megállapodási szerződést kötött.


Arra is figyelemmel kell lenni, hogy a közösségi szolgálat a kölcsönösség elvén alapul, a segítő és a segített közötti kapcsolaton, ebből eredően nem számítható be pusztán az adománygyűjtés, különösen akkor nem, ha az pénzbeli. Ennek célja egyrészt, hogy érzékenyebbé, figyelmesebbé tegyen a benneteket körülvevő világ feladataira problémáira, lehetőséget teremtsen annak a megtapasztalására, hogy képesek vagytok tenni, teremteni, segíteni. Ha valamilyen okból nem tudtok jelen lenni a megbeszélt időpontban, kötelességetek erről tájékoztatni az osztályfőnököt és a fogadó szervezetet. Sok más mellett a közösségi szolgálat ezt is célozza.


Mit nevezünk iskolai közösségi szolgálatnak? Az iskolai közösségi szolgálat egy szervezett keretek között (iskolai osztály, csoport, évfolyam, szakkör, diákönkormányzat) végzett tevékenység, amely a helyi közösség érdekeit szolgálja, miközben biztosítja a résztvevők személyes fejlődését és tanulását is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések