2015. október 5., hétfő

Gimp több kép egy képen

Gimp több kép egy képen

Bevallom, hogy ez egy furcsa közmondás, de azt hiszem, ez egy nagyszerű kifejezés, hogy szem előtt tartsuk a hátterek eltávolítását a GIMP képekből. Ez a mostani kis lecke is egy ilyen kérésnek tesz eleget :-) Egymásba olvadó fotók, összemosás, lágy szél. Ha több kép azaz réteg van bejelölve, összeolvadásra akkor azok mind egy kép ként vannak kezelve. A kép felső sarkába beilleszti a program a kivágott alakzatot, az egérrel húzva pedig oda helyeze ahová akarod.


Ha a jelölésen kívülre kattintasz, akkor az megszűnik, és a képen fixen ott marad a másik kép része. Hozz létre egy új képet: a képben egy darab réteg lesz, ami pont akkora, mint a kép , és a határát sárga-fekete szaggatott vonal jelzi. Ez után már csak menteni kell.


GIMP automatikusan optimalizálni tudja a kép színeire. Finomítás (Dithering) finomabbá teszi az átmeneteket a pixelek szétszórásával, lásd Help. A program egy előző bejegyzés alapján installálható és az alapműveletek is áttekinthetőek.


Gimp több kép egy képen

Az animált gif file mindössze annyit tesz, hogy több különböző képet integrál egy kép file-ba oly módon, hogy minden egyes képet egy adott, viszonylag rövid ideig mutat be, így kelti a mozgás illúzióját. GIMP -el, hogy összpontosítsunk egy olyan részletre, amelyen dolgozol. Rengeteg lehetőség a nagyítás GIMP , a legegyszerűbb az, hogy válassza ki a zoom eszköza program eszköztárán (az ikon a nagyító), és rajzoljon egy kis téglalapot az egeret a kép nagysága zoom. Egy nagyfelbontású képen 1már nagyon kicsinek számít és ero s kontúrok képzo dnek. Normális kinézetu kép elo állításához bátran adj meg jó nagy számot, akár a kép hosszanti méretének felét.


A Rétegmaszk hozzáadása panelen azt kell megadni a GIMP -nek, hogy miből készítse el az új rétegmaszkot. Készítheti kijelölésből, vagy magából a rétegből, vagy a kép egy színcsatornájából. Mi most egy teljesen üres, fehér rétegmaszkot készítsünk, vagyis az első lehetőséget válasszuk a listából.


Van olyan program, amivel képeket lehet egy képpé könnyen összerakni? A lényeg,hogy függőlegesen is több kép lenne nem csak. Egyszer en a kép ablakában húzzunk egy vonalat, amivel megadjuk a színátmenet irányát és hosszát. Ekkor jó esetben a teljes képen csak a színátmenet látszódik, de ha a Rétegek lapot megnézzük, akkor látható még, hogy azért ott van alatta az eredeti kép egy másik rétegen, csak el van takarva. A képen láthatjátok is melyik betűtípust használtam, még a méretét is.


Ez a betűtípus alapból nincs benne a számítógép betűkészletében, külön töltöttem le, de természetesen teljesen mindegy milyen betűvel írjátok, egy fontos szempont van, a betű legyen elég vastag ( nagy ), ahhoz, hogy a mögötte lévő kép. Több kép megnyitása esetén a kép feletti fülekel váltogathatunk az egyes képek között. Mivel az összes kép egymáson van, a rétegzettségnek miatt csak a legfelsőt látjuk. Egy kép egyik nézetében végrehajtott változásokat a kép valamennyi más nézete is megjeleníti.


Több nézet használatával lehetőség van a kép egy részének kinagyítására és szerkesztésére, miközben a teljes kép egy másik nézetben látható. A több képpontot tartalmazó képek egy adott nyomtatási méretnél részletesebbek, de több területet foglalnak el a merevlemezen, és szerkesztésük, illetve nyomtatásuk is több időbe telik. A képfelbontás így a kép minősége (minden szükséges adat rögzítése) és a fájlméret közötti egyensúlyozássá válik. Tipp: A fénykép meséljen el egy történetet.


A téma és a környezet legyen arányos - általában a téma foglalja el a több helyet a képen. További hiba, hogy a kép ferde, a horizont csúnyán lejt balra. A színeket egy picit élénkíteni lehet, a borult időjárás miatt a kép színegyensúlyán is korrigálhatunk. Mivel egyre nagyobb divat, hogy az adatlapokat szövegestűl, képestül egy nagy képen csinálják meg ezért készítek ehhez is egy kis tutorialt :) Most Gimp -ben is megmutatom, hogyan lehet egy képre több (kissebb) képet beilleszteni, illetve szövegeket írni rá. Megtehetjük, hogy a title globális attribútumot használjuk, és ugyanazt, vagy egy másik, szöveget írjuk be, mint amit az alt paraméterben is megadtunk.


Gimp több kép egy képen

Sokféle oka és módja van annak, hogy miért és hogyan akarjuk eltávolítani a hátteret egy - egy fényképről. A hogyanra adott első válasz természetesen a képszerkesztők királya, a Photoshop – oldalunkon is bemutattuk már, milyen lépések vezetnek el odáig, hogy eltűnjék egy fénykép háttere, és csak az előtérben lévő személy (arckép) maradjon a fotón. Sziasztok gimp ben van arra valami megoldás hogy egy műveletet több képen hajtsak végre? Van kb 600db szkennelt jpg kép.


Ezeken kellene kijelölni a fehér pontokat és törölni. A kép részletességétől függ, mennyire lehet szépen kötörölni a hátteret. A tárgyak szélein mindenesetre több -kevesebb fehér cucc ( ) fog maradni, azokat a radírral tudod törölni.


Ha elkészültünk a kép képtérképnek elkészítésével Gimpben, akkor mentsük el tetszőleges néven! Egy map kiterjesztésű állományt kaptunk. Vissza a tartalom j egyzékhez.


Ha Gimpben készítjük el a képtérképet, akkor egy map kiterjesztésű állományt. A megnövekedett rétegek, komoly teljesítménybeli problémát képesek okozni, akár munkánk minőségén is változtathat milyen konfigurációval is dolgozunk. Nagy méretes képek esetén a több RAM előnyt tud jelenteni munkánk előre haladásában, hiszen ha ebből nem bővelkedünk, percekkel több időbe telik, egy - egy kép mozgatása.


GIMP -ben készült képtérkép beszúrása KompoZerbe Előkészületek. A soron következő fejezetben a GIMP FX Foundry azon képességeit nézzük meg, melyek segítségével - különböző szempontok és igények szerint - utólag javíthatunk egy kép élességén. Hirdetés Ehhez mindössze az FX Foundryn belül a „Photo”, és azon belül is a „Sharpen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések