2015. október 1., csütörtök

Válás feldolgozása gyerekeknél

Vekerdy Tamás: válás gyerekszemmel, azaz hogyan lehet jól válni? Minden ilyen helyzet a gyermek számára megrázó, és feldolgozásra váró szituáció. Nem szabad elfeledkezni arról sem, amikor még együtt voltunk, és jó volt, erről érdemes mesélni, beszélgetni.


Válás feldolgozása a gyerekeknél Szempontok a szakember választáshoz. A szakember választása során érdemes azokra a jelekre figyelni, melyek segíthetnek eldönteni a szülőnek, hogy a gyermek hogy fogja érezni magát a segítővel? Minél frissebb a válás , ez annál fájdalmasabb lehet a szülők számára, de a gyerek szempontjából fontos lenne, hogy így gondolkodjanak, hogy a gyerek tudja, a kapcsolat alapja a kölcsönös szeretet volt. Ha lezajlott egy foglalkozás, akkor a gyermek, hogyan távozik, felzaklatva vagy nyugodtan? A bírósági gyakorlat - a rendszer tehetetlensége és a személyre szabottság hiánya miatt - nem kedvez annak, hogy a gyermekek minél kevésbé sérüljenek a válás során.


A kapcsolattartás során arról kell meggyőződnie, hogy a szeretet nem vész el, csak két külön lakásban lakik. Válás és újjászületés csoport azért jött létre, hogy segítséget adjon a válásuk vagy szakításuk után lévőknek. Téged továbbra is mindketten szeretünk, de innentől kezdve megváltoznak a dolgok. Csoport közös beszélgetések és Singer Magdolna által felépített gyakorlatokon keresztül ad támogatást a válás utáni veszteség feldolgozásához. Pólya Bella gyermekpszichológus segít „okosan” válni, hogy a gyerek a lehető legkevésbé szenvedjen a családja széthullásától.


Válás feldolgozása gyerekeknél

Ezt nem lehet megúszni. De segíteni tudjuk őket, hogy mielőbb túlessenek a veszteség feldolgozásán , azon, hogy anya és apa már sosem lesznek együtt. Válás után sokszor hajlamosak vagyunk a múlton morfondírozni. Popper Péter szavait: „Ne menj a romok közé!


Ne töprengj azon, hogy alakíthattad volna másképp a múltadat. Sok gyerek saját magának tulajdonítja a felelősséget a szülők válásáért. Legfőbb lelki erőd csak a megtörténtek vállalása lehet. Amikor férjhez megyünk, úgy gondoljuk, megtaláltuk életünk párját, azt az embert, akivel boldogok lehetünk, és aki nélkül már nem is tudunk létezni.


Advent szülői szemmel (1) Adventi készülődés (1) Amit nem tananyagként. A túlhajszolt, rohanó korunkban fontos lenne, ha a szárnyaló gyermeki képzeletet, érdeklődést megóvnánk. Ennek a megőrzésében és erősítésében segítséget jelenthet a kineziológiai gyakorlatok ismerete és rendszeres használata. A sérelmek feldolgozásához használd az EFT-t. A párnak lehetősége van átélni egymás hiányát is, átgondolni külön-külön, majd rendszeres találkozások alkalmával együttesen is a válás előnyeit, hátrányait, esélyt adva egymásnak az újraépítkezésre.


A bíróság által kimondott válás ténye is ambivalens érzelmeket válthat ki. Milyen tünetekre lehet számítani váláskor a gyerekeknél ? Látszani és láthatatlanná válni. A válás szülőt, gyereket is érinti.


Hol itt, hol ott – az átállásról. Nevelőanya, nevelőapa, mostoha? Az elvált felek közötti kommunikáció. A gyermek életének új szereplői.


Ez nem azért van, mert ugyanaz a történet, hiszen a sztori mindenkinél más. Az anyává válás folyamatában a nő megtanulja, hogy lemondjon dolgokról, testével, lelkével, viselkedésével, táplálkozásával szolgálja a születendő életet. Lehet tipizálni, de nagyon érdekes, hogy a visszajelzések alapján, mindenki, akit érintett a válás , azt mondta, hogy róla szól a könyv. Sok olyan helyzet lehet, ahol azonban segítségre van szükség: ha nem sikerül párkapcsolatot kialakítania, bármennyire is szeretné, ha kapcsolata új kihívások elé néz: házasság, gyerekvállalás, vagy éppen a gyerekek kirepülése miatt, ha úgy érzi.


S ha bekövetkezik a vetélés, az anyává válás folyamata hirtelen megszaka nincs idő felkészülni, döbbenetes gyorsasággal történnek az események, az anya. Nem titok - válás után, főleg -, hogy amíg facérak vagyunk, nagyon hiányzik a szex. Ez természetes, az viszont már egyáltalán nem, hogy a szexuális késztetéseiteket egymáson vezessétek le. A hétköznapokban számos párkapcsolati probléma merülhet fel, ezek legtöbbjét meg is oldjuk segítség nélkül. Ha meg is fordul a fejedben, hogy átcsábítsd magadhoz éjszakára az exedet, ne tedd!


Azt hiszem, én elmondhatom magamról, hogy a válás gyásza után önmagamra találtam, és valóban újjászülettem. Megfizettem az árát, de ma elmondhatom, örömteli és sikeres életet élek. A témához tartozó könyveiVigasztalódás a gyászban.


Asztalos Andrea: A jó zenepedagógussá és zenei nevelővé válás útja A jó zenepedagógussá és zenei nevelővé válás útja Előszó A zene iránti önfeledt és, azóta is töretlen szeretetem óvodás koromtól indult, ahol imádtam énekelni és hallgatni a szépen éneklő óvónénit. Senkinek nem érdeke, hogy a kellemetlen családi történeteket viszontlássuk gyerekeink családjában. Ezeken lehet változtatni! Nagyon megfogott, hogy a klasszikus mediációs módszer használata mellett az érzelmek feldolgozása is szerepet kapott és nem csak a felszínen lévő konfliktus kezelése volt a cél, hanem keresnünk kellett a konfliktus gyökerét és nekünk kellett megtalálnunk a saját válaszainkat.


Miért nem beszél senki arról, hogy a gyereknevelés, amellett, hogy rengeteg örömöt a bizony stresszes és frusztráló is tud lenni? A legtöbb szülő tudja, hogy milyen az, amikor a gyerekek viselkedése az idegeire megy és dühöt vált ki belőle. A gyásszal kapcsolatos részeket – mivel az számomra ismeretlen terep – egészen döbbenetes volt olvasni. A mediátor kérdez, türköt tart, nem.


Hogy igazából nem is a szeretett személy elvesztése okozza a legnagyobb törést a gyerekeknél , hanem azzal siklanak ki teljes életek, mennek el évtizedek, hogy a felnőttek képtelenek átadni a gyerekeknek a halál mivoltát. Lélektani szempontból azonban korábban kezdődik a válás folyamata. A legkorábbi döntés még nem a válás mellett, hanem a „házasság ellen” szól. Nemrég született meg, és már kiskamasz (felső tagozatos)! Ha veszel neki egy ruhát a nyáron, tavaszra már kilóg a bokája, és a cipőboltba is egyre sűrűbb látogatásokat tesztek.


Mindaddig, amíg a családon belül és a házastársak között marad. Rájuk pedig rendkívüli módon hat, sajnos az esetek majdnem mindig rossz értelemben. Az iskolában is és a mindennapjaikban is rávetül az életükre.


Válás feldolgozása gyerekeknél

Hasznos tudnivalók kamaszok és a válás esetén A kamaszok váláskor érzékenyen reagálhatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések