2015. június 5., péntek

Méhek ésszerű serkentő etetése

Méhek ésszerű serkentő etetése

A nyár végi időszakban már nincsenek meg azok a növények, amelyek régebben a méhek téli eleségét adták. A hordási időszak szünetét is a méhek etetésével lehet áthidalni. Gondolhatjuk azt, hogy a természetes eleségük a méheknek elég, hagyunk a kaptárban megfelelő mennyiségű mézet, a családnak ez mind szép és jó, a méhek át vészelik a kritikus téli időszakokat, azonban ez csak vegetálni elég nekik erőteljes visszaesés lesz az eredmény. Nagyon nehéz az etikai,szakmai határát megmondani.


Méhek ésszerű serkentő etetése

Persze nem mindegy mennyi a mennyi,ebben az esetben a minél kevesebb a jobb. Természetesen a méz gyártása cukorból elítélendő mivel. A könyv az akácra hegyezi ki az etetést. Számold ki az akác virágzás várható végét és számolj vissza napot addig célszerű a serkentés. Amikor elegendő mennyiségű a behordott virágpor és már raktározni kezdik (ez annak a jele, hogy a méhek garatmirigye munkára kész), elkezdődhet a családok serkentő etetése.


Ez, mint a neve is mutatja, az élelmiszer- és vízpótlás mellett a petézés serkentésére szolgál. Csak akkor hatásos, ha a méhek nek elegendő raktározott készletük is van. A serkentő etetést híg cukorszörppel (kg cukorra másfél-két víz), kis adagokban végezzük. Legfeljebb az első egy-két alkalommal adunk töményebb oldatot, hogy a méhek az etetőkre szokjanak.


Hiába mondjuk azt,hogy a természetes eleségük a méheknek elégnek kell lennie, hagyunk bent megfelelő mennyiségű mézet,ez mind szép és jó,a méhek át is vészelik a kritikus időszakokat,azonban csak vegetálni fognak,s erőteljes visszaesés lesz. Magyarországon azt lehet mondani az akácvirágzás után a napraforgó virágzásig szinte minimális a méhlegelő. A szokásos lepényezés után készüljünk fel a szörpös etetésre. A nagy felmérésnél már elhelyeztük a családoknál az etetőket.


A keretetetőnek az az előnye a tálcával szemben, hogy nem kell megemelni a rostakeretet a fészek fölött, tehát kedvezőbb a család hő-gazdálkodása. A mézelő méhnek számos kártevője és ellensége van. Az emlősök közül a legveszedelmesebbek az egerek. Nyáron alig okoznak kárt, mert a méhek védekezni tudnak ellenük.


Télen azonban a telelőfürtbe húzódott család mellett behatolhatnak a kaptárba, összerágják a lépeket, megdézsmálják a. Anyák jól petéznek,kivéve 2-es és 3-as családot. Július - végre megérkezett a megrendelésre legyártott keretes tangenciális kézi pergető. Nagyon ésszerű , miért van ez így, ugyanis a herék egyetlen feladata a szaporítás, a család egyéb munkájában nem vesznek részt. BeeMax méhtakarmány koncentrátum (4kg) Ennek a terméknek a megvásárlásával 1hűségpont.


A kosárad összesen 1hűségpont tartalmaz, amit kuponra válthatsz be - 1Ft‎. Fiasítással nem rendelkező ( anyátlan vagy álanyás ) méhcsaládok a méhtakarmányokat megfigyeléseim szerint. Olvasd továbbKérdések és válaszok a méhek takarmányozásával kapcsolatban. Erre azért van szükség, hogy az alacsonyabb koncentrációt fogyasztó méheknél többször kell adni cukorszirupot. A méhek etetése receptekkel() Cukorszirup.


Előfordulhat, hogy nem gyakran fordul elő, de ha a kaptár rendben van, vagy alaposan meg kell tisztítani és fertőtleníteni, akkor nem tud bizonyos ismeretek nélkül. Hamarosan aktuális a méhek tavaszi serkentő etetése is. Ha csak annyi az eleségük, hogy éppen túléljenek, akkor már maga a túlélés is veszélybe kerülhet, például a márciusban hirtelen visszatérő tél miatt. Magyarország legtöbb vidékén egészen az akácvirágzásig a hordás nem fedezi a méhcsaládok fogyasztását.


Forrás méhek etetése pédia. Előző évben kell a mézkészletet beállítani. A tavaszi serkentő etetés nem hozza meg a várt hatást. A fiasítás növeléséhez a keretek megforgatása jó módszer. Ha a lép szélén, alján húznak bölcsőt a méhek az a rajzás felébredésének jele.


Méhek ésszerű serkentő etetése

Rajzási lázban lévő családtól fedett fiasításos keretet veszünk el. A szirup sűrűsége könyv szerint. A családjaimnál babos akác időszakára általában keret táblás fias (de volt év, amikor a 12. külső fele is fias volt). A tavasz egy nagyon nehéz, sokszor ínséges napokkal teli időszak a többségében amúgy is elhasználódott , tavalyi méhek alkotta család számár.


Méhek szaglásának finomsága - Illa István 153. Fumidiles szörp serkentő etetése 2Gumiszegélyes választófal - Berka István.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések