2018. február 16., péntek

Csontvelő daganat túlélés

Alapvetően kétféle daganat lehet a csontvelőben: egyrészt olyan, amely a csontvelőben normálisan élő sejtekből alakul ki, másrészt pedig olyan, amely valamely távoli szervben jön létre, majd a csontvelőben áttétet képez, és ott további szaporodásnak indul. Beépülve a csontba véd a daganat újabb károsító hatásai ellen is. A biszfoszfonátok intravénás infúzió , illetve szájon át szedhető tabletta formájában is forgalomban vannak.


Csontvelő daganat túlélés

Tekintettel arra, hogy e szereket tartósan, gyakran évekig alkalmazzák érdemes a legbiztonságosabb és legkorszerűbb megoldást választani. A daganat átterjedhet az idegekre, az idegvégződések környékére is. A rákos folyamat miatt elgyengült csontok kisebb-nagyobb repedései és törései is fájhatnak.


A fájdalom mellett - ha a csontok a ráktól már meggyengültek - elég gyakran előfordulhatnak spontán csonttörések, csontrepedések, és ilyenkor tulajdonképpen. Ennek az az oka, hogy ilyenkor a növekvő daganat nyomhatja a szomszédos szerveket, ami egy bizonyos nyomásfokozódás után már érzékelhetővé válik. A műtétet követő sugárterápia sok esetben javallott, mivel csökkentheti a daganat helyi kiújulásának valószínűségét, ezzel javítva a túlélés esélyeit.


Mivel a chordoma lassan növekvő daganat , a tumorsejtek elpusztításához magas sugárdózisra van szükség. Az éves túlélés még ennek ellenére sem haladta meg a -ot, ugyanis a sebészi kezelés semmit sem tudott tenni a diagnózis felállításakor rendszerint már jelen lévő, azonban még mikroszkopikus méretű áttétek ellen, amelyek néhány éven belül szinte elkerülhetetlenül a beteg halálához vezettek. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb csontban fejlődő daganat nem elsődleges (primer), hanem metasztatikus tumor. Csontrák bármely csontban kialakulhat: az egyes daganattípusokra nemcsak az jellemző, hogy mely csontokban, hanem az is, hogy azok melyik szakaszán fordulnak elő leginkább.


A leggyakoribb helyszín a lép és a csontvelő , de kialakulhat limfóma a gyomorban, májban, vagy ritkábban az agyban is. A betegség gyakran támadja meg egy időben a test különböző részeit. Ez utóbbinak több típusa is előfordul: a Non-Hodgkin limfómának is több fajtája létezik, nagyon agresszív daganat típus.


Plasmocytoma, myeloma multiplex: A ~ ből kiinduló daganat , mely férfiakon gyakoribb megjelenést mutat. Leginkább a háti és ágyéki csigolyák testeit érinti. A daganat fölött a bőr behúzódhat, illetve véres váladékozást is észlelhetünk. Korai magzati myeloma esetén a túlélés az esetek -a.


Ha a daganat a másodlagos onkológia kialakulását kiváltó csontokat kezdte befolyásolni, akkor végzetes kimenetelű. A csontvelő -rákkal átlagosan négy év időtartamú, időszerű kezeléssel él. Az esetek egy részében az emlő mérete is megváltozhat: ödémássá, fájdalmassá válhat, valamint megnagyobbodott nyirokcsomók jelenhetnek meg az emlő környéki, a hónaljárokban található nyirokrégiókban. A túlélés esélye sikeres csontvelő transzplantációt eredményez. Nem ismerjük eléggé: Limfóma- daganat - Nem hiába nevezik rejtőzködő daganatnak: nem jár látványos tünetekkel, lassan alakul ki, és kezelés nélkül kevés esélyt ad a túlélésre.


Ma, a világ minden pontján erre a kevésbé ismert, rosszindulatú daganattípusra, a limfómára hívják fel a figyelmet. Nagy és nehezen feloldható probléma, hogy a csontvelő -transzplantáció sikeressége, ami az alapbetegség teljes megszüntetését illeti, teljes bizonyossággal nem garantálható. A szakdolgozatom témájául a csontvelő daganatos elváltozásokat, ezek közül is a myeloma multiplexet és annak képalkotó diagnosztikáját választottam, ami az egyik leggyakoribb hematológiai daganat.


A tünetmentes stádiumban felismert vastagbél és végbél rosszindulatú daganat esetén a kezelési eredményei és az éves túlélés kilátásai kedvezőbbek. A test számos csontjának belsejét ~ tölti ki, így a karokban, lábakban, a szegycsontban, kulcscsontban, bordákban, medencében lévő csontokét. A myeloma multiplex alapvetően az idősebb, de aktív korosztályt érinti, ám sokszor fiatal, munkaképes nők és férfiak is megbetegednek. A kórkép a mai tudásunk szerint nem gyógyítható, de az utóbbi években megjelent számos új gyógyszer hatására lényegesen javult a túlélés és a betegek várható életminősége is. A limfómákat szövettani vizsgálat és klinikai jellegzetességei alapján osztályozzák.


Csontvelő daganat túlélés

Lágyszövetet nem érint áttét. A közvélemény leginkább talán a Hodgkin-limfómát ismeri, ami az egyik legsikeresebben gyógyítható daganat , mondták a szakorvosok a budapesti világnapi rendezvényen. A tumoros betegek több mint fele, mire gyógyító kezekbe vagy kórházba kerül, testsúlyának legalább tizedével nyom kevesebbet.


A fogyás a tumor miatti alultápláltság jele, sokszor a daganat létére is így derül fény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések