2019. február 14., csütörtök

Vajdavár hegység

Vajdavár hegység

A Heves–Borsodi-dombság magában foglalja Heves megye északi, Borsod északnyugati és Nógrád északkeleti részét. Sajó völgye, valamint a Tarna, a Gortva- és Macskás-patak, nyugatról a Bárna-patak völgye, délen a Mátrahát vízválasztója (a hegység északi előtere, nagyjából a 23-as főút), keletről a Bükkhöz tartozó „Darnó-vonal” lépcsője. Milyen szép, és mégis milyen elhagyatott ez a vidék.


Vajdavár hegység

Az augusztusi első találkánk során az Erdőkövesd és Váraszó környéki részét fedeztem fel, majd ezen teljesen fellelkesülve, szeptember elején a Bükkszenterzsébet és Tarnalelesz környéki részen tettem egy túrát. Severnú hranicu územia predstavuje údolie vodného toku Hangony. Az Eperjes–Tokaji- hegység az Északi-középhegység legkeletibb része. Néha nem az Északi-középhegységhez sorolják, hanem külön hegységcsoportnak tekintik. Fő tagjai a Zempléni- hegység és a Szalánci- hegység.


Vajdavár-hegység néven szerepeltette térképvázlatán. A Zempléni- hegység Magyarország területére esik, a Szalánci- hegység zöme viszont Szlovákiában található. In Diczházi István – Schmotzer András (szerk.): Apoka.


A védettség kihirdetése után másfél évtized telt el, mire elkezdődtek a változatos élővilág alaposabb feltárását célzó kutatások. Gömöri-Erd őháton végig a magyar szlovák államhatárt, a Rima-folyó, és a Hangony-patak vízválasztóját követi. Kés ıbb az Északmagyarországi középhegysér ıl szóló részletes tanulmányában Ózd–Pétervására közti vonulatnak, ill. Elté-vedni tehát lehetetlenség. Sokak számára a Mátra és a Bükk, valamint az északi országhatár közötti régió egy hatalmas fehér folt.


A festői fekvésű kis óbükki városka, Borsodnádas a legendák szerin. Alacsony középhegységek a Bükk ÉNy-i. A Tokaj-Eperjesi-hegységet néha nem az Északi-középhegységhez sorolják, hanem külön hegységcsoportnak tekintik. Részei: Zempléni- hegység vagy más néven Tokaji- hegység vulkanikus eredetű, kőzetanyaga riolit és. Nyugaton a Bárna-patak völgye választja el a Medvestôl, bár ezen a részen a két tájegység kôzetei szinte egybeolvadva keverednek egymással.


A fényképek és a leírások a feltüntetett szerzők szellemi tulajdonát képezik, azok használatához kérj engedélyt! A tájegység jelentős települései Óz Borsodnádasd és Pétervására. Hegységei témakörben keres könyvet? A helybeliek egyszerűen Bükknek hívják. Az aktualitást az adja, hogy ilyenkor ősszel érlelik gyümölcsüket a századelőn telepített almafák.


Mátra Heves-Borsodi Dombsag - authorSTREAM Presentation. Földtörténeti múlt: Földtörténeti múlt kialakulása több vulkáni fázis következménye e nnek eredményeként alakult ki hazánk egyik legszebb sztratovulkáni (rétegvulkáni) képződménye első fázis vulkáni tevékenységei a harmadidőszak elejéhez (eocén) kötöttek, és a hegység északi peremén vannak a. Karancs-Medves csúcsai Ajánljuk túramozgalmunkat mindazon természetkedvelőknek, akik szeretnék megélni a felfedezés örömét egy sokak által méltatlanul kevéssé ismert tájegységen. Rabul ejtettek az ott lévő bizarr alakú homokkő-sziklaképződmények, amelyeket már évek óta járok és térképezek.


A Visegrádi- hegység barlangjai I. Vulkánszpeleológiai Kollektíva Évkönyvében az MKBT és a BI adattárában, Budapest p. A Eperjes–Tokaji- hegység az Északi-középhegység legkeletibb része. A Mátra és a Bükk hegység északi előterében található hazánk talán egyetlen olyan hegyes-dombos, folyóvölgyekkel és medencékkel erősen tagolt területe, melynek sem felszínalaktani-, sem tájbesorolása, sem határai, de még a neve sem egyértelmű. A hegység magasabb részein a tél zordságát nagyszámú derült nap enyhíti. A nehéz, fagyos ködök ilyenkor legomolyognak a hegyhátakról, fennsíkokról, és sűrű, zúzmarás ködként ülik meg a mélyen fekvő völgyeket. Vastagságuk és gyakoriságuk a Sajó és a Bán-patak völgyéhez közeledve megnövekszik.


BAZ Megye területén) Kék sáv jelzés Országos Kéktúra Bánkút - Putnok Bánkút – Mályinka – Dédestapolcsány – Uppony – Putnok v. Bükk- hegység jelzett turistaútjainak jegyzéke. Vvalaminttérképealluviimiot,dilii- viumotvalamint„marinerSaudundTegeV. A Tokaj- Eperjesi-hegységet néha nem az Északi-középhegységhez sorolják, hanem külön hegységcsoportnak tekintik.


Vajdavár hegység

A képen felismerhető a Mátrát és a Cserhátot elválasztó Zagyva völgyén túl a Tepke vonulat, még távolabb a Szanda-hegy (5m) kettős csúcsa és a Naszály (6m), egészen távol meg a Visegrádi- hegység (kép bal szélén), a Börzsöny és a Korponai-erdő (a kép jobb oldalánál, már szlovák területen). Bélapátfalvánál a Bükk magas tönkje határolja, s mészkőből áll a lényegesen alacsonyabb Upponyi-hegység is (Kövestető 4m), a Barkó­ság másik határpontján. Ezek felszínét a karsztos térszínformák jellemzik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések