2018. október 31., szerda

Esztergomi vár érdekességek

A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma honlapja. Bajor Ágos művei magángyűjteményekben. A vár vízellátása három független rendszerben működött. A legkorábbi időkben ciszternákat (csapadékvíz-gyűjtő medencék) építettek a vár területén, a XV. Dunából vizet emelő vízgépeket is említenek, a török időkben pedig legalább egy, de inkább két kútja is volt az esztergomi várnak.


Esztergomi Várszínház - Az Esztergomi Várszínház Esztergom egyetlen, szabadtéri színháza, ami a vár déli végében, az úgynevezett Budai toronynál működik. Horror Színház - Magyarország első és egyetlen olyan színháza, melynek célja horror- és thriller-drámák bemutatása. A várossal való ismerkedés megkezdéséhez a Várhegy a legjobb kiindulópont, ugyanis itt található a feltárt királyi vár és Esztergom legnevezetesebb épülete az Esztergomi Bazilika is. Ráadásul a panoráma sem utolsó, a Várhegyről csodálatos kilátás nyílik a Dunára, a Mária Valéria hídra , a Vízivárosra és a Szent. Az esztergomi bazilika építésénél egészen a Várhegy szikla alapzatáig ástak le, hogy biztosítsák az épület stabilitását.


A kupolát tartó falak vastagsága az altemplomban méter! A kincstár legrégebbi liturgikus textíliája, az oltár előlapként használt ún. A kapott kódot a mobil alkalmazás főmenüjében található További menüben az Aktiválás almenüjébe kell beütni, ami után elérhetővé válnak a további tartalmak, történelmi érdekességek , szakmai anyagok, különleges középkori receptek, amiket akár a Vár udvaron egy padon ücsörögve, vagy a Várkávézóban egy.


A Múzeum kiállításai a nyitvatartási idő alatt a belépőjegy megváltásával kapott karszalag viselésével szabadon látogathatók. Kérjük azon kedves látogatóinkat is, akik jogszabály alapján ingyenesen látogathatják a Múzeumot, hogy a pénztárban – jogosultságuk igazolásával – karszalagot igényelni szíveskedjenek! Amennyiben az Esztergomi Bazilikától szeretnének tárlatvezetőt kérni, itt tájékozódjanak.


Mentesül a díj megfizetése alól az az idegenvezetőt is alkalmazó csoport, amelynek egésze a Főszékesegyházi Kincstárba vagy Kupolakilátóba belépőjegyet vált. Október 27-től a téli időszámítás végéig az esti szentmisék 17. Krisztus Király ünnepe: 10. Az esztergomi vár a Duna jobb partján emelkedő, több mint ötven méter magas, szakadékos oldalfalakkal határolt magaslaton áll, a Komárom-Esztergom megyei Esztergom óvárosában. A vár Magyarország középkori történelmének kiemelkedő fontosságú helyszíne.


Az őrök nem hagyhatták el a várat, annál inkább a kapudán (ma tengernagyi rang lenne) katonái, a martalócok, akik folyamatos portyázásra indultak a környéken. Látnivalók, érdekességek. Az Esztergomi színjátszás négyszáz éves múltra tekint vissza, előadásokat már a török időkben is voltak.


A vár felújítása már úgy történt, hogy itt kaphasson helyet az új színház. A tatárok számára bevehetetlen esztergomi vár fehér tornya A város területe már a prehisztorikus időkben is lakott területnek számított. A római korban egy Salvio Mansio nevű település volt megtalálható a mai város helyén, ahol a rómaiak Solva néven castrumot építettek ki, amely a limes része lett.


Esztergomi vár érdekességek

Múzeumpedagógusaink az elmúlt évben is fáradhatatlanul igyekeztek bővíteni, színesíteni programjainkat. Kibővült korhű ruha- és fegyvergyűjteménnyel várunk mindenkit, aki az elmúlt korok embereinek bőrébe szeretne bújni. Szent István bölcsője – Az Esztergomi vár A kiemelkedő idegenforgalmi adottságokkal rendelkező Esztergom városa világszinten is páratlan kincsekkel büszkélkedhet. Itt van mindjárt a település középpontjában álló királyi vár, a magyar állam születési helye.


A vár körül több helyen is fennhagyták a középkori romokat, amik így a környező területet igazi várnegyeddé teszik. A meglátogatása más városokból érkező embereknek is megéri, de még egy budapestinek is tartogathat meglepetéseket. A vár pincéjében Borsos István nyugdíjazott gimnáziumi igazgató szobrai tekinthetők meg. A Váci Dunakanyar Színház és az Esztergomi Várszínház közös bemutatója Rendezte: Susán Ferenc.


Esztergomi vár érdekességek

Frankie (Frank Sinatra élete) Bakos-Kiss Gábor önálló estje Rendezte: Zakariás Zalán A Nemzeti Színház előadása. Egy nő holttestét találta meg egy kertész szeptember 28-án szombaton az óbudai Ladik utca egyik elhagyatott családi házában. A megölt nőre hiányos öltözetben találtak rá, testét csak egy póló és egy alsónemű fedte. Esztergomi Vár - Esztergom A Duna jobb partján tör az égbolt felé egy jó ötven méter magas, szakadékos oldalfalakkal határolt magaslat, amelyet a Magyarország középkori históriájában kiemelkedő fontosságot játszó Esztergom vára koronáz meg.


Török főváros Ankara északi kerületében az Esztergomi vár hasonmását, az Estergon Kalesit. A Vízivárosban található forrásra a 15. Az Esztergomi Bazilikát autóval Visegrádon át a 11-es számú főút, míg Dorogon át a 10-es számú főút felől lehet megközelíteni. Akik busszal szeretnék felkeresni, azoknak érdemes a 11-es út felől érkezni, mert az Esztergom, Iskola utca nevű megállóból perces sétával elérhető a Bazilika.


Esztergomi vár érdekességek

Hazai és határon túli színházak, visszatérő fellépők, népszerű színészek, előadók köszöntik az Esztergomi Várszínház 30. A nyitóelőadás július 7–én a soproni teátrum Ha mi holtak feltámadunk című produkciója lesz Szilágyi Tibor főszereplésével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések