2018. augusztus 10., péntek

Méhek serkentése

A tavaszi időszakban is szükség lehet arra, hogy a méhek eleségét az ember kiegészítse, hiszen a főhordásra már népes családok kellenek. Serkentésnek nevezik a méhészetben a méhek etetését, ha a család megnépesítése a cél. A hordási időszak szünetét is a méhek etetésével lehet áthidalni. Ekkor kis adagokban, naponta etetnek.


A tavasz egy nagyon nehéz, sokszor ínséges napokkal teli időszak a többségében amúgy is elhasználódott, tavalyi méhek alkotta család számára. A nagy hőmérséklet ingadozások és főként az éjszakai lehűlések miatt a méhcsalád - természetes körülmények között - gyakran beszünteti az aktivitását és visszahúzódik telelő fürtbe a fiasítást melegen tartva. A szokásos lepényezés után készüljünk fel a szörpös etetésre. Méhek tavaszi serkentése. A nagy felmérésnél már elhelyeztük a családoknál az etetőket.


A keretetetőnek az az előnye a tálcával szemben, hogy nem kell megemelni a rostakeretet a fészek fölött, tehát kedvezőbb a család hő-gazdálkodása. Mezőkön, berkeken Mit futtok sok veszéllyel? Mennyi sok munkával És időjártával Gyűjthettek egy kis mézet? A friss forrásokra, Az új virágokra Repkedvén szerteszéjjel?


Szálljatok Lillára, Az ő szép szájára Vénus sokat tetézett. Jőjjetek: s úgy nem lész Olyan sok s édes méz Sehol, mint a tiétek. Csak akkor hatásos, ha a méhek nek elegendő raktározott készletük is van.


A serkentő etetést híg cukorszörppel (kg cukorra másfél-két víz), kis adagokban végezzük. A nyár végi időszakban már nincsenek meg azok a növények, amelyek régebben a méhek téli eleségét adták. Legfeljebb az első egy-két alkalommal adunk töményebb oldatot, hogy a méhek az etetőkre szokjanak.


A téli repülés a méhek számára a tisztogatás, pozitív hatással van, a tekintetében hogy télen nem jönnek ki. Hiába mondjuk azt,hogy a természetes eleségük a méheknek elégnek kell lennie, hagyunk bent megfelelő mennyiségű mézet,ez mind szép és jó,a méhek át is vészelik a kritikus időszakokat,azonban csak vegetálni fognak,s erőteljes visszaesés lesz. Legjobban az építtető ke­reten figyelhetjük meg, amikor a méhek a munkás­lépek építéséről heresejtek építésére térnek át, majd anyabölcső kezdéseket látunk, tudjuk, hogy a méheknél rajzó ösztön lépett fel.


Magyarországon azt lehet mondani az akácvirágzás után a napraforgó virágzásig szinte minimális a méhlegelő. Egy jó kondíciójú termelő család tavaszi serkentése is fokozott figyelmet igényel egy ilyen rövid tavasz esetén, a méhcsaládokat két naponta 2-dl cukorsziruppal serkentve robbanásszerű növekedésre késztethetjük, petézésre alkalmas kereteket tűzhetünk be a fészekbe a generáció váltás után. Körülbelül óra elteltével a félretett mézkamrát eredeti helyére a fészekre visszahelyezzük, a szellőzőkeretet eltávolítjuk, a fészek és a mézkamra közé rácsot helyezünk. Ennél a mód­szernél a méhek serkentése naponta szükséges, ha nincs természetes hordási lehetőség. ABC-vel kapcsolatos hírekről.


Nem is egész két nap elteltével, amikor az álcák kora a tenyésztőkereten kb. A kijáróhoz közel, részben üres, részben mézes sejteken, a méhek nagyjából gömb alakú csomót képeznek. A telelő fürtöt a lépek szétszeletelik, de a viaszfalon át is megtartják kapcsolatukat, érzékelik egymást a rovarok, egységük nem bomlik meg.


Akkor van elegendő virágpor télire a méheknél, ha egész augusztusban lelkes serkentő etetést csinál a méhész vagy van nektár a méhlegelőn. Az augusztusi serkentés lényege nemcsak az élelem pótlása, hanem a fiasítás fenntartása és a méhek munkára, a téli élelem begyűjtésére serkentése. Minden benne van, amire a szervezetünknek szüksége van, ez teljesen logikus is, ha belegondolunk, hogy a méhek a virágport, a jövendő életnek a magját gyűjtik össze, és ebből a gyomor váladékukkal készítik el ezt a speciális terméket, amíg maguk között felnevelnek egy olyan egyedet, amelynek a testtömege a sokszorosa a. A méhek a téli fészekben. Sörélesztővel, és egyéb méhek számára elengedhetetlen hozzáadott tápanyagokkal dúsított, virágpor tartalmú cukorlepény.


Méhek serkentése

Az élelempótlás mellett az etetésnek más fontos célja is van, a szaporodás, a népesség serkentése. A serkentés azt jelenti, hogy a méhcsalád az élelem hatására nagyobb önbizalommal szaporodik. Van olyan időszak - jellemzően nyár végén -, amikor a méhanya már csökkentené a lerakott peték számát. Apiterápia alatt a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználását értjük.


Ezek a termékek nagy koncentrátumban tartalmazzák a növények, növényi drogok hatóanyagait és a méhek speciális enzimjeit, hormonjait. Sign in to like videos, comment, and subscribe. Production Development. Varroa destructort, és ezzel együtt az ezen szaprofita baktériumok által terjesztett egyéb betegségeket. Meserette Kentake , founder of Kentake Page, is an avid reader of Black history since childhood.


She spends her free time reading, researching and writing up the posts on the site. A palástfü segíti a méhnyálkahártya felépülését a medence vérellátásának serkentése által és ezzel pozitívan támogatja a beágyazódást. Ezen kívül hatásosan alkalmazható PMS ellen is, azon az úton is, hogy palástfü teába áztatott törölközöt teszünk a feszülöen fájó cicikre. Virágport gyűjtenek, és a kaptárban kis rekeszekebe rakják. Ezzel etetik a lárváikat.


Mivel az ember megtudta hogy a méz milyen finom, háziasította a méheket, és mesterséges kaptárokat készített nekik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések