2018. augusztus 14., kedd

Földrajzi nevek helyesírása

A magyar helyesírás szabályai érvényes (12.) kiadása a 172–185. Egyszavas (egybeírt) földrajzi nevek. Nagyon fontos ismerni, hogyan kell helyesen írni a földrajzi neveket.


A márciusban közzétett helyesírási kvízünket csaknem ötezren töltötték ki, ezért újabb teszttel jelentkezünk: olyan helyesírásikvíz-sorozatot készítünk, melyben olvasóink tematikusan, egy-egy kérdéskör kapcsán. Ha egy földrajzi név egy földrajzi köznévből és egy eléje járuló (egyelemű vagy egybeírt többelemű) közszóból vagy tulajdonnévből áll, a nagybetűvel kezdett előtaghoz kötőjellel kapcsoljuk a kisbetűvel kezdett utótagot. Bécs, Mátra, Dunántúl, Belső-Ázsia, Rákos-patak, Nagy-Ausztráliai-öböl, Ördög küllője, Tolna megye, Akácfa utca, stb. Magyarország, Olaszország.


You simply DOWNLOAD and save it on your device ! Az egyelemű és az egybeírt földrajzi nevek. A kötőjellel összekapcsolt elemekből álló földrajzi nevek. A különírt elemekből álló földrajzi nevek. A csillagászati elnevezések.


A kitüntetések és a díjak neve. Van külön szakmai helyesírása az orvostudománynak, a kémiának, a botanikának stb. Ismert tulajdonnevek helyesírásának ellenőrzése: a megadott kezdőkarakterek lehetséges folytatásai és kategóriáik.


A befejezésben a tanult módszert néhány gyakorló példán keresztül rögzíti. E névtípusokhoz tartozó hivatalos földrajzi nevek megállapítására, a meglévő hivatalos földrajzi nevek megváltoztatására javaslatot tehet a Korm. A földrajzi nevek nyelvi fölépítése rendkívül változatos.


Ilyen esetekben úgy teszünk különbséget, hogy megnézzük a kezdőbetűket. Amelyik nagy betűvel van írva az a tulajdonnév. Ebben az esetben a Nyúl lesz a tulajdonnév, valószínűelg személynév, míg a nyúl egy állatra vonatkozik.


Mikor teszünk a mint elé vesszőt? Melyik esetekben tegyünk kötőjelet a földrajzi nevekhez? Hogyan válasszuk el a toldalékos szavakat? Megannyi kérdés, amire a válaszok akár ebből a kvízből is megtudhatók.


Legutóbbi, népszerű kvízünkben arra kerestük a választ, hogy mennyire ismerik olvasóink a nyelvjárásokat. A fônév a tulajdonnevek helyesírása Személynevek, állatnevek, földrajzi nevek Olvasd el a mondatokat! Húzd alá és írd ki a tulajdonneveket a füzetbe! Szavaink helyesírása a szabályzathoz igazodik. E témában Fábián Pál és mtsai.


Földrajzi nevek a nagyvilágban kvíz. Egy kvízjátékban maximum kérdést kapsz, melyek megválaszolására élet áll rendelkezésedre. Világ kategóriába tartozó kvíz. A fônév – a tulajdonnevek helyesírása Személynevek, állatnevek, földrajzi nevek Olvasd el a mondatokat!


Földrajzi nevek helyesírása

A tulajdonneveket nagy kezdôbetûvel írjuk! Ha egy útikönyvet olvasunk, a szövegben szereplő országok, tájak, városok stb. Ettől függetlenül a leírásokat kiegészítő térképeken is szerepelhetnek ezek a földrajzi nevek. Tesztel te jól írod a magyar helység nevét? Megtudhato neked jól megy-e a földrajzi nevek helyesírása.


KvízPart - GyorsKvízek. Csak kérdés, bármilyen témakörben. Legyél te az első a ranglisták valamelyikén! A videó a földrajzi nevek helyesírásáról szóló oktatóanyag folytatásaként végigveszi azokat az eseteket, amelyek a négy alapszabálytól eltérnek, valamint kitér a többféleképp írható földrajzi nevek problematikájára.


Villányi-hegységből attól hogy az előtag végén i betű van mi lesz?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések