2016. december 21., szerda

Alacsony vérnyomás okai

Alacsony vérnyomás okai

Alacsony vérnyomás esetén elsősorban az agyi keringés zavarait észleljük, mely szédülés, kábultság, látászavar, fejfájás, ájulás formájában jelentkezhet. A rosszullétet a szimpatikus idegrendszer kompenzációja követi, mely szapora szívveréssel, hideg, sápadt végtagokkal, émelygéssel, izzadással jár. A alacsony vérnyomás okai közül az egyik az, amikor csökken a vér mennyisége és a szív által kipumpált vér mennyisége.


Alacsony vérnyomás okai

Ezeken kívül gyakori ok még egyes gyógyszerek szedése, a dehidráció, de előfordulhat vérnyomásesés olyan ritka kórképekben, mint a szeptikus sokk, vagy az anafilaxiás reakció. A vérnyomás kóros értékeinek az egészségre gyakorolt hatásaival az orvostudomány rengeteget foglalkozik, ám legtöbbször csak a magas vérnyomásról hallunk. Ugyanakkor a krónikus (idült) alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet.


Az alacsony vérnyomás különböző okokból eredhet, mindegyik eset külön kezelési módszert igényel. Fontos azonban, hogy sokszor csak véletlenül derül ki, pedig komoly betegségek kísérő tünete lehet. A tartósan alacsony vérnyomás elsősorban fiatalokra jellemző. Ezzel ellentétben a helyzetváltoztatás kapcsán fellépő, ún.


Alacsony vérnyomás okai

A pulzusszám szívdobogásunk intenzitásával arányos, az értéke megmutatja, hogy percenként hányszor dobban a szívünk. Komolyabb műszer sem kell a méréséhez, elég csupán egy órát a kezünkbe venni, a másikkal pedig kitapintanunk egy ütőerünket - legkönnyebben a csukló hüvelykujj felőli oldalán mérhetjük meg pulzusunkat, de a nyakunk oldalán, a combunk belsején. A pulzus és a vérnyomás összefügg A magas pulzusszám gyakran együtt jár alacsony vérnyomással.


Ennek az a természetes oka, hogy a szervezet kompenzálni próbál: ha a túl alacsony vérnyomás , nem tudja elég oxigénhez, tápanyaghoz juttatni a szöveteket, ezért felgyorsul a szívverés, hogy több vér kerülhessen a rendszerbe. A látogatók által feltett kérdések és az arra adott szakorvosi válaszok. Pedig a tartósan alacsony vérnyomás nem elhanyagolható, bizonyos alapbetegségek kísérőjelensége lehet. Bár a magas vérnyomásnak. A terhességi alacsony vérnyomás normális jelenség.


A hormonok ingadozása és a keringési változások gyakran csökkentik a vérnyomást, különösen a terhesség első és második trimeszterében. A nagyon alacsony vérnyomás okai A különösen alacsony vérnyomás több kiváltó tényezőre is visszavezethető. A perctérfogat csökkenhet szívbillentyű rendellenesség, szívritmuszavar, tüdőembólia, illetve szívinfarktus (miokardiális infarktus), vagy kardiomiopátia okozta szívizom-károsodás, vagy gyengülés miatt. Orvosilag fontos a gyógyszerek által kiváltott alacsony vérnyomás. Ennek okai lehetnek a vízhajtók, mivel ezek megnövelik a só- és vízkibocsátást, illetve a béta-blokkolók, valamint minden vérnyomáscsökkentő, ha túladagolják.


Ne aggódj, az alacsony vérnyomás önmagában egyáltalán nem veszélyes. Kezelni is csak akkor szokták, ha a vele járó tünet ek zavaróak és erősek. Nem rövidíti meg az életet, sőt egyes orvosok szerint akár meg is hosszabbíthatja, nem károsítja sem az ereket, sem pedig a belső szerveidet.


Az esetleges ájulások sérülésekhez, csonttörésekhez vezethetnek. Ez utóbbi különösen időskorban jelent nagy veszélyt. Sokan azt tartják, hogy akárcsak a hipotónia, az alacsony vérnyomás, ez is a hosszú élet titka.


Ezzel szemben az igazság az, hogy a krónikussá vált alacsony testhőmérséklet nemritkán a szervezet „vészjelzése”. E polaritásnak megfelelően az alacsony vérnyomás inkább a nőkre, a magas vérnyomás inkább a férfiakra jellemző. Az ellenséges érzület megmarad a képzelőerő síkján, a felhasználásra váró energiát nem tehermentesítjük a megfelelő cselekvéssel. A magas vérnyomás továbbá visszafogott agresszióról is tanúskodik. Nem kell összekeverni a tartósan alacsony vérnyomást azzal, ha az illetőnél például helyzetváltozatás miatt lép fel vérnyomásesés.


Ha ugyanis fekvés után felállunk, a mért nyugalmi értékhez képest a szisztolés vérnyomás legalább Hgmm-rel, a per érték vagy úgynevezett diasztolés vérnyomás minimum Hgmm-rel alacsonyabb lesz. A kutatók szerint az alacsony vérnyomás bizonyított szív-ér rendszeri betegségben „a korai vaszkuláris öregedés jele lehet”. A másik magyarázat, hogy az alacsony vérnyomás csökkent perctérfogatot és agyi véráramlást jelenthet, és ennek lehet szerepe az agyi atrófia gyorsulásában. Fiatal korom óta mindig alacsony volt a vérnyómásom.


Kb:féléve megváltozott a vérnyomás és a velemért pulzus is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések