2016. január 27., szerda

Bázeli zsinat

A zsinat résztvevői elfogadták, hogy Róma püspöke, a pápa lesz az egész keresztény egyház feje (pápai primátus). Cesarini kardinális és Besszarion metropolita hirdette ki görög és latin nyelven a Laetantur Caeli bullában. Kezdettől fogva a képviselők és a teol-ok zsin-a (a megnyitó ülésen pl. egyetlen pp. sem volt jelen). Amit egy püspök hív össze, az csak az egyházmegye te-rületén előforduló ügyeket tárgyalja: ez az egyházmegyei zsinat.


Bázeli zsinat

Ilyen fog összeülni nálunk ez év ok-tóberében. Ha az érsek hívja össze egyháztartománya összes egyházmegyéjének illetékeseit, ez a tartományi zsinat. Utaltam már rá, hogy többféle zsinat létezik. Már a konstanzi időszakban vitatott volt, hogy az egyetemes zsinat milyen feltételek mellett reprezentálja az egész egyházat. Abban, hogy a Bázeli zsinat végül a szélsőséges konciliarizmus megnyilvánulása lett, a pápa halogató taktikája is közrejátszott.


A bázeli zsinat hatása Magyarországon. Lateráni egyetemes zsinat. Lyoni egyetemes zsinat. Görögök és a korai magyar humanizmus.


De György sohasem gondolta komolyan a titkos szerződésben tett ígéreteit. A média Commons tartalmaz Giuliano Cesarini témájú médiaállományokat. Egyike volt azoknak a tehetséges bíborosoknak, akiket V. Márton pápa nevezett ki a nyugati egyházszakadás elsimítása. Mivel a bázeli zsinat jóváhagyta a kelyhes hitgyakorlatot Csehországban, ezért e házasság egyházpolitikailag nem jelentett problémát.


Ez a Firenze városában megtartott zsinat a Bázeli és a Ferrarai Zsinatokkal együtt, amelyeknek a folytatása, a XVII. Itt tárgyalták meg a nyugati és keleti keresztény egyház unióját, a pápa egyházfői szerepének elismerését. Maguk a mérsékeltebb csehek, a bázeli zsinat engedményeit elfogadó rétegek mértek itt halálos csapást a huszitizmus szélső és fanatikus hiveire, Ziska hagyományának közvetlen letéteményeseire. Jelen lévők: Jenő pápa, József pátriárka, VIII.


A konstanzi zsinat után viszont láttuk nem azért hívták össze, mert szükség volt rá, hanem azért, mert a konstanzi rendelkezés előírta. Ez a tanítás a Bázeli Zsinaton már győzelemre jutott volna, de a XXXVI. Az egész bázeli zsinat egyetlen nagy hadakozás volt a zsinat és a pápa között. Táboriták A huszitizmus szélsőséges ága, melyben a vallási reformok mellett cseh nemzeti és antifeudális vonalak is megjelennek. A klérus igyekezett megnyerni a közvéleményt azzal, hogy a kúria ellenzi a reformok létrehozását.


A szakadás nyilvánvalóvá vált a pápa és a zsinat között. Note: Citations are based on reference standards. Luxemburgi Zsigmond és a világi hatalom jelentősebb képviselői is a bázeli zsinat mellé álltak, és Jenő bullájának visszavonását követelték. However, formatting rules can vary widely between applications and fields of interest or study. The specific requirements or preferences of your reviewing publisher, classroom teacher, institution or organization should be applied.


Megújulás és válság a Zsinat után – Walter Kasper abszurdnak tartja azt torzító véleményt, miszerint a Zsinat nem az Egyház növekvő válságára adott válasz volt és nem a megújulást kereste, hanem maga okozta a nehézségeket és a válságjelenségeket. A katolikus cseh főurak nem bíztak benne, mert szerintük túlságosan a kelyhesekhez húzott, a Szentszék pedig egyre-másra küldözgette a legátusait a nyakára, hogy térítse meg az alattvalóit (pedig a kelyhesek szabad vallásgyakorlását még a bázeli zsinat engedélyezte). Mátyás nyugati, hódító politikájának célja feltehetően a német-római császári cím elnyerése volt.


A pápa keresztes háború hirdetett. Podjebrád György, Mátyás egykori apósa eretnekké vált. A zsinat francia szempontból másik fontos politikai tétje a Konstanz idején zamosan a zsinat általános ügymenetével, amit bízvást értelmezhetünk francia kiéleződő angol-francia.


Ennek a küzdelemnek része- az új pápa nem is fogadott el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések