2019. május 22., szerda

Kft ügyvezető járulékai 2019

Egyet értek rendszerviz-el. Sajnos a kérdező nem merte feltenni a kérdést, vagy csak nem tökéletes a megfogalmazása, de véleményem szerint is arra irányult a kérdés, hogy ha valakinek nincs máshol főállása (akár heti órát elérő munkaviszonyban, tagi jogviszonyban, stb.), akkor a kérdező cégében az tulajdonosok után mekkora a minimum. A fenti járulékalapba nem számít bele pl. CSE GYE GYES ideje. Több társaságban tag, ügyvezető január 31-ig választhatja, hogy melyik társaságban kívánja.


Ez a cikk több mint napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! A Polgári Törvénykönyv alapján a társaság ügyvezetését a vezető tisztségviselő – a társasággal kötött megállapodása szerint – megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban láthatja el. A vezető tisztségviselői jogviszony társadalombiztosítási szempontból társas vállalkozói jogviszonyt eredményeztet, ha nem munkaviszony formájában látja el a feladatát az adott tag.


PJE határozata - alapozva, a válaszunk: a betéti társaság nem létesíthet munkaviszonyt az üzletvezetésre egyedül jogosult egyedüli beltagjával, vagyis a Bt. Ennek alapján, amennyiben a munkáltatói jogkör. Cikksorozatunk nem tervezett, utolsó részében, végezetül a nyugdíjas tag – ügyvezető lehetséges jogviszonyait mutatjuk be. Több olvasónk kérésére, cikksorozatunk 4. Balori Hungary Kft Könyvelőiroda, Városföld. Kft -ben személyesen is közreműködik tagi jogviszonyban.


Könyveléssel, termékdíj ügyintézéssel, jövedéki ügyintézéssel, vám ügyintézéssel kapcsolatos. Gyakran visszatérő kérdés az ügyvezetők biztosítási jogviszonyának elbírálásakor, hogy mi a helyzet abban az esetben, amikor a gazdasági társaság ügyvezetését munkaviszonyban ellátó tag a saját társaságában az ügyvezetés körébe nem tartozó feladatokat is ellát személyes közreműködés keretében? Ennek meghatározása történhet a társasági szerződésben, alapulhat taggyűlési határozaton, de minden esetben kell írásban munkaszerződést kötni. A kérdés részletesen így szólt: Egy kft. Egyszemélyes Kft tagja is elláthatja az ügyvezetői teendőket munkaviszonyban.


Az egyikük kilépett és helyette lett tulajdonos és ügyvezető az egyik alkalmazott, aki heti órás munkaviszonyban áll a társasággal. Az ügyvezetői feladatokat megbízás keretében látja el. Máshol nincs munkaviszonya. Ez az álláspont már akkor is élt, amikor a korábban hatályban lévő gazdasági társaságról szóló törvény (Gt.) kimondta, hogy az egyszemélyes kft. Az eddigi ügyvezető órás munkaviszonya megszűnt, jelenleg órában dolgozik, a másik tag kiegészítő tevékenységű katás egyéni vállalkozó, a harmadiknak nyugdíjasként egyszemélyes ügyvédi irodája van.


Kft ügyvezető járulékai 2019

Természetesen, ha a fenti minimális alapoknál magasabb jövedelemmel rendelkezik a tag, akkor a jövedelme lesz a tb-terhek alapja. Az osztalékadót ( ) és a szociális hozzájárulási adót (1 ) már magánszemélyként fizeti, adózott pénzből. Mi a hátránya az egyszemélyes Kft. Régebben könyvvizsgáltatni kellett, ma már ez sem kötelező.


Ebben az esetben is módosul a társadalombiztosítási jogállás, az ügyvezető társas vállalkozóvá válik. Mindegyik önállóan eljárhat. A férj tagsági, a feleség munkaviszonyban látja el a feladatait. A január havi bevallási és fizetési határidők közeledtével – ha még nem tették volna - sürgetően indokolt áttekinteni a helyzetet, és ha lehetséges, pótolni a mulasztásokat, megtenni a szükséges intézkedéseket. KFT -ben is normál ügyvezetőként, csak a havonkénti 08-as bev.


Egy adótanácsadói feladatokat ellátó Kft. A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 11. NAV online ügyintézése. Kiadja a KamaraMédia Kft.


Nagyon sokféle elképzelés van a szakmában arról, hogy az ügyvezető milyen jogviszonyban tudja e funkcióját ellátni. Nagyon sokféle vélemény és elképzelés van arról, hogy az ügyvezető milyen biztosítási jogviszonyban láthatja el az ügyvezetés illetve arról is, hogy az ügyvezető a tényleges személyes közreműködést milyen jogviszonyban láthatja el. A kft tagjai főszabály szerint csak tőkeszolgáltatásra kötelezettek. Az igényelt összeg a szerződésben megadott összegen felüli támogatási igényre vonatkozik. A társaság nem működhet ügyvezető nélkül.


Rédli Károly ügyvezető úr tárgyban írt levele az előterjesztés mellékleteként olvasható. Az Önadózó konzultációs szolgáltatása, amelyek keretében előfizetőink online kérdést tehetnek fel és arra szakértőink válaszolnak áfa, társasági adó, szja, járulékok és tb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések