2017. március 30., csütörtök

Céges telefon adózása 2019

Korlátozott formában megmarad a munkáltatóként vagy kifizetőként adható egyes meghatározott juttatások köre, így továbbra is ilyen juttatásnak minősül például a hivatali-, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés vagy más szolgáltatás, a céges telefon magáncélú használata, az önkéntes biztosító pénztárakba. Céges telefon , internet: járulékok, áfa hourglass_empty Ez a cikk több mint napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! A számviteli törvény közvetített szolgáltatásokra vonatkozó rendelkezéseiből következik, hogy vagy az egész telefonszolgáltatást valaki más részére közvetítjük, vagy annak egy részét, de mérhető módon. Megmarad a céges telefon magáncélú használat, az üzleti utazásokon igénybe vett étkezés és szolgáltatások, az önkéntespénztárak célzott szolgáltatásra való befizetések, valamint az üzleti ajándék kedvezménye.


Csekély értékű ajándék már csak évente egyszer lesz adható (idén még 3x lehetett). Hogyan lehet elszámolni a telefon -, illetve az internethasználat költségeit? Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.


Telefonszámlánkban internet- és telefonköltség is van. A cégtelefon magáncélú használata miatt a személyi jövedelemadó törvény szerint a cégeknek, szervezeteknek már évek óta adót kell fizetniük. A telefonhasználat, – céges vagy magán célokra – szinte minden cégnél megtalálható igénybe vett szolgáltatás. A céges célra igénybe vett telefonszolgáltatásra is vonatkozik speciális adózási szabály, de a dolgozók magáncélú telefonhasználata is érdekes kérdés. Vállalkozóként annyit kell tudni, hogy a céges telefonszámlák áfájának egy része () nem igényelhető vissza, és egy része () után extra adót is kell fizetni.


Ez így akkor igaz, ha a vállalkozás nem vezet tételes magánhasználat elkülönítést, és a magánhasználatot nem fizetteti meg a dolgozóval. Céges telefon - Ajándék utalvány - Meleg és hideg étkezési utalvány A céges telefon adózása hasonlóan történik a szolgálati autóéhoz. Itt is meg van a munkáltató választási lehetősége, hogy a magánhasználatot tételesen elkülöníti a telefonszámla alapján vagy százalékos arányban vélelmezi a magánhasználatot. A magáncélú használat tételes megállapításakor olyan nyilvántartást kell vezetni, amelyből az adó alapja megállapítható, és ellenőrzésre alkalmas. Lehetséges, de nem elégséges, ha belső szabályzatban rögzítik a céges telefon magáncélú használatának tilalmát.


Az Adózóna eligazít a szabályozás útvesztőjében. Az internetköltséget az 5. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján ismét az adórendszer hatékonyabbá tétele áll a fókuszban. A tervek szerint néhány adónem megszűnik, többek között átalakul a szociális hozzájárulási adó, valamint a béren kívüli juttatások. SZÖR IS SOK MÚLIK AZON, hogy az, aki a „ céges telefont” biztosítja milyen szerz?


A jogszabályváltozás lényege, hogy az ingyenesen vagy kedvezményesen rendelkezésre bocsátott telefon magáncélú használata után a munkáltató vagy éppen megbízó bizonyos esetekben százalék társadalombiztosítási és százalék. A céges telefon használata kézenfekvő, ám itt mindenképp érdemes rákérdezni, lehet-e külföldön is használni a mobilinternetet. Ez ma már javarészt lényegtelen, hiszen az EGT államokban és az unióban ugyanazok a tarifák érvényesek, mint itthon, vagyis az unióban nem lehet már csillagászati céges számlát csinálni.


Néhány nap maradt a csoportos társasági adózás választására. Az új szociális hozzájárulási adó törvény hatályba lépésével egyidejűleg az egészségügyi hozzájárulással kapcsolatos szabályozást hatályon kívül helyezték, ezért az osztalék után is más szabályok szerint kell adót fizetni. Cégtelefon magán használata, vagy a költség -a. Ha a telefonköltség nincs elkülönítve, akkor a telefon költség -t kell a juttatás alapjának tekinteni.


Készítettünk egy kalkulátort, ami megmutatja a kedvezményes kulcs mellett felvehető összeget, ami kilóg a keretből, az a magas kulccsal adózik. Megszűnt számos eddig adómentes elem, eltörölték a béren kívüli készpénz-cafeteriát és hatályon kívülre helyezték az egyes meghatározott juttatások nagy részét is. A szakmák túlnyomó többségében már napi munkaeszköz lett a számítógép, ezért szinte minden vállalkozásnál felmerül a dolgozói szemüvegtérítés kérdése. Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Osztalék adózása helyett tanácsadásom az optimalizálás miatt célszerű pár év múlva újra igénybe venni.


Az Áfa törvény szabálya annyit jelent, hogy amennyiben a telefont magáncélra is használhatják, akkor a magáncélú használatot el kell különíteni, és az arra jutó áfa egyáltalán nem helyezhető levonásba. A célzott pénztári támogatás mellett idetartozik a telefon -, illetve netköltség fedezése, a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés vagy más szolgáltatás, a reprezentáció és üzleti ajándék címén adott termék és szolgáltatás. Aki azt gondolja, hogy a telefon számla nettó összege jelenti a vállalkozás teljes telefon költségét és a felszámított áfa teljes mértékben levonható, annak szomorú hírünk van ez attól függ, de jellemzően NEM.


A felmerülő adóterhekkel kapcsolatosan foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések