2017. március 13., hétfő

Kaptárelhagyás

Kapcsolódó cikkek, videók, képgalériák. A méhpusztulásokat a hazai méhészek is érzékelik. Bár a kaptárelhagyás szót a beszámolók nem említik, a jelenség Magyarországon is megfigyelhető: egy idén áprilisi Zala megyei híradás szerint felbukkant a betegség, amelynek következtében ezerszámra hullanak el a méhek. Közös a felelősség: a növényorvos méhbarát működése 24. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon tartottam előadást, Debrecenben Kedves Barátaim, Kedves.


Kaptárelhagyás

A kaptárelhagyás jelenségét a kutatók még mindig csak igen nehezen tudják értelmezni. Jehova Tanúi hivatalos honlapja. Az elmúlt öt év során az amerikai méhészek minden évben elveszítették a méhállományuknak körülbelül a százalékát az úgynevezett kaptárelhagyás miatt.


A jelenség világszerte tapasztalható: egész kaptárak néptelenednek el hirtelen, rejtélyes okok miatt. Zombifertőzés tizedeli a méheket. Olyan élősködőt fedeztek fel, amely a kaptár elhagyására készteti a házi méheket, melyek. Az Apocephalus borealis épp lerakja petéit Forrás: Christopher Quock. Az Egyesült Államokban egyre gyakrabban fordul elő a kaptárak elnéptelenedésével járó tünetegyüttes, az úgynevezett kaptárelhagyás , amikor az egy kaptárban élő méhek száma gyorsan, váratlanul és katasztrofális mértékben lecsökken.


A mézelő méheknek az Egyesült Államokban országszerte jelentkező rejtélyes pusztulása okát találták meg. A háziméhek ma már világszerte fenyegetettek. Két kórokozó válthatja ki a kaptárelhagyás nak nevezett jelenséget, amelyben a mézelő méhek kolóniái összeomlanak, írják amerikai kutatók a PLoS ONE című tudományos.


Ez állhat olyan új méhbetegségek robbanásszerű és világméretű terjedése hátterében, mint amilyen a kaptárelhagyás egyik faktorának tekintett izraeli akut paralízis vírus (Israeli Acute Paralysis Virus – IAPV), melynek legfontosabb terjesztője a méhek legfőbb kártevője, az Ázsiából behurcolt méhatka. Világos bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy a neonikotinoid rovarölő szerek („neo”-k) jelenléte a környezetben, és a világméretekben elterjedt ektoparazita, a Varroa destructor, fontos stressztényezők a méhek túlélésében, eddig nem volt tudományos vizsgálat arra, hogy ez a két faktor hogyan hat egymásra. Idén is pusztulnak a méhek a napraforgón, írja a magyarmezogazdasag. Egyes kutatók már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet, arra hogy a varroa atkára, mint a méhek legádázabb ellenségére való mutogatás, elvonja a figyelmet arról, hogy valójában a káros környezeti behatások együttese a felelős azért, hogy minden évben a házi méhek jelentős pusztulását.


Kaptárelhagyás

A vadon élő méhek világállományának múlt század második felében felerősödő csökkenése drámai módon érte el a házi méheket is az ezredfordulót követő években. Ekkor jelentkezett a kaptárak teljes elnéptelenedésével járó kaptárelhagyás tünetegyüttes (Colony Collapse Disorder – CCD). A kártevő által megfertőzött kaptárokban végzett genetikai tesztek kimutatták, hogy a méheket és a parazitákat gyakran egy olyan vírus fertőzte meg, amely az ázsiai eredetű Nosema ceranae mikroszkopikus gombafajt is megfertőzi.


Az entomológusok ezt a vírust és ezt a gombát tartották a kaptárelhagyás lehetséges okának. Az Európában élő mintegy kétezer beporzórovar-faj többsége a méhek, ezen belül is a magányosan élő fajok közül kerül ki. Vagy csak a varroa és az általa terjesztett vírusok? A garatmirigy mûködése is sérülhet, amelynek következ-tében a peték -ából nem fej-lõdik életképes álca a fertõzött családban. A vadon élő méhek állománya drasztikusan csökken világszerte, és már drámai módon a házi méheket is elérte az ezredfordulót követő években.


Világméretű bizonytalanság Kaptárelhagyás sok összetevő, valós veszély? Varroa folyamatos kezelést igényel Kémiai szerekkel megbízható, de rezisztenciát eredményez, maradékanyagokat hagy Alternatív szerekkel nagyobb figyelmet igényel Léteznek-e varroa rezisztens vonalak? Gyanúba keveredett még a légszennyezés, a klímaváltozás, az e lektromágneses sugárzás, a genetikailag módosított növények és a méhcsaládokat kezelésére alkalmazott gyógyszerek is, ám a legtalányosabb mind közül, az úgynevezett kaptárelhagyás (Colony Collapse Disorder, CCD) jelensége.


Méhegészségügyi aktualitások (betegségek, méhpusztulások, kaptárelhagyás , mérgezések) - Előadó: Dr. Békési László, A Haszonállat-génmegőrzési Központ Gödöllő Méhészeti és Méhbiológiai Intézet munkatársa. Ennek oka a parazita által elvont fehérje és energia, ami miatt a dajkaméhek garatmirigyében a pempő-termelés leáll, és hamar kiszorulnak a kaptárból.


Kaptárelhagyás

Spanyol kutatók szerint az un. CCD) elsődleges okozója ez a parazita, és szerintük a fertőzött méhcsalád kezelés nélkül menthetetlenül elpusztul. Kaptárelhagyás , a családok összeomlása, betegségek és ázsiai méhatka – világszerte számos veszély fenyegeti a házi méheket.


Magyarországon most igazolták, hogy egy eddig nem ismert, betelepült, azaz invazív atkafaj tovább csökkenti a legyengült kaptárok túlélési esélyeit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések