2017. március 15., szerda

Méhek téli etetése

A nyár végi időszakban már nincsenek meg azok a növények, amelyek régebben a méhek téli eleségét adták. A tavaszi időszakban is szükség lehet arra, hogy a méhek eleségét az ember kiegészítse, hiszen a főhordásra már népes családok kellenek. A hordási időszak szünetét is a méhek etetésével lehet áthidalni. Méhek etetése , Téli élelempótlás a méhesben.


MADARAPIS Méhek kezelése Komment Jelenleg január van és igencsak nem januári állapotok uralkodnak a méhesben, néhány kollégának muszáj volt a cukroszsákhoz nyúlni azaz kemény főtt lepényt kellett élelempótlásként a fürtre helyeznie. A téli időszakban,vagy amikor már nem repkednek a méhek ,nincs már olyan időszak,hogy kirepüljenek,akkor a kemény cukorlepény használható,azonban ne felejtsük ,ez csak a végső megoldás,a téli élelemnek a keretben kell lennie. Kockacukros etetés:kockacukrot vagy kristálycukrot teszünk a kaptárba a keretek tetejére,majd. Méhek téli takarítása Ha a tavasz első melege eljön a méhek számára a megtisztulás napja ez, Ekkor látjuk a kaptártetőn a sok apró barna pöttyöket, ilyenkor állapíthatjuk meg a nozema jelenlétét.


A téli repülés a méhek számára a tisztogatás, pozitív hatással van, a tekintetében hogy télen nem jönnek ki. A tavaszi pollenellátottság meghatározó jelentőségű a téli szünet utáni fejlődéshez és nyárutón az áttelelő méhek zsír-fehérje-párna felhalmozásához. Virágporhiány esetén mindenképp át kell helyezni a kaptárakat. Egy méhraj virágporszükséglete és kg között mozog. Nagyon nehéz az etikai,szakmai határát megmondani.


Persze nem mindegy mennyi a mennyi,ebben az esetben a minél kevesebb a jobb. Természetesen a méz gyártása cukorból elítélendő mivel. Mikor etessünk méheinkkel téli cukorlepényt?


Ez elsősorban az időjárás függvénye. Az utóbbi években a tél mind később köszöntött be, tavaly novemberben például még aktívan repkedtek a bogarak így a cukorlepény fogyasztásuk is több volt. Ezért idén februárban ha az idő … Egy kattintás ide a folytatáshoz….


Ha újra felforrt tegyük bele az ecetet és ezt kb. Amíg kihűl a keverék db hunor keretet papírral béleljünk ki. Kb fél óra múlva elkezd sűrűsödni és ki lehet önteni a cukorlepényt.


Ezeket a lepényeket félbevágva kb kilós adagokhoz jutunk. Ezt a cukorlepényt nagyon szeretik a méhek. Csak akkor hatásos, ha a méhek nek elegendő raktározott készletük is van. A serkentő etetést híg cukorszörppel (kg cukorra másfél-két víz), kis adagokban végezzük. Legfeljebb az első egy-két alkalommal adunk töményebb oldatot, hogy a méhek az etetőkre szokjanak.


Méhek téli etetése

Szárnyuk és torizmuk rezegtetésével hőt termelnek, ezzel is védekezve a megfagyás ellen. A méhek etetése receptekkel() Cukorszirup. Erre azért van szükség, hogy az alacsonyabb koncentrációt fogyasztó méheknél többször kell adni cukorszirupot.


A Szeptember 15-e utáni időszakban elkezdhetjük a fészek takarását. A téli fészek belső takarásában megosztottak a vélemények,van aki azt mondja,hogy nincs szükség takarásra,van aki meg annyira takar, hogy hungarocell és egyéb más hőszigetelőanyagot is felhasznál pluszban. Nehéz igazságot tenni, mindenkire rá bizom,hogy egyénileg hogyan dönt.


Ugyanilyen fontos a méhek téli nyugalmának megőrzése is. A röpnyílás leszűkítésével óvni kell a méhkaptárt, nehogy egér vagy más rágcsáló jusson be. Kárt okozhatnak a cinkék és harkályok is a kaptáron való kopogtatásukkal, de akár egy kaptárra hajló faág zörgése is megzavarhatja a méhcsalád életét.


Az apró testben ilyenkor lényegesen több a zsír és fehérje, mint nyáron. Pihentebb, erősebb a méh, ha a méhész idejében feletette a téli készlet zömét, és a méh szervezete nem kopik tovább a cukor átalakításával. Gondolhatjuk azt, hogy a természetes eleségük a méheknek elég, hagyunk a kaptárban megfelelő mennyiségű mézet, a családnak ez mind szép és jó, a méhek át vészelik a kritikus téli időszakokat, azonban ez csak vegetálni elég nekik erőteljes visszaesés lesz az eredmény. Szagtalanságának köszönhetően ezenfelül teljes biztonságot is nyújt a rablással szemben.


Méhek megfelelő etetése a gyakorlatban Tanácsok a sikeres méhész részére. A nappalok hidegebbek, az éjszakák fagyosak, a méhek életkörülményei is megváltozik. A Méhek ésszerű serkentő etetése c. A könyv az akácra hegyezi ki az etetést.


Számold ki az akác virágzás várható végét és számolj vissza napot addig célszerű a serkentés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések