2016. május 17., kedd

Német főnevek többes száma

A német főnevek nem egységesen képzik a többes számukat. Egyes főnevek Umlaut-ot (is) kapnak többes számban. A többes számú főnevek előtt a határozott névelő mindig a die.


Német főnevek többes száma

Német nyelvtan: főnevek többes száma “A főnevek többes száma ” leckénknek az előzménye: a főnevek egyes száma , illetve a névelő helyes választása. A der, die, das névelőkről – ha még nem olvastad és érdekel -, ide kattits: A főnevek neme) Hogyan képezzük a főnevek többes számát? A német nyelvben a főnév többes számának (Plural) jelölésére több lehetőség van, és a főnév többes számát a főnévvel együtt meg kell tanulni. Viszont azért vannak szabályosságok , melyeket ha megtanulsz, akkor sokkal kevesebb vesződséggel tudod majd az egyes főnevek többes számát is megtanulni. A főnevek a német nyelvben is állhatnak akár egyes, akár többes számban.


Vannak azonban olyan főnevek , amelyeknek vagy csak egyes, vagy csak többes száma van. Csak egyes számban használjuk például: die Achtung (tisztelet), das Analphabetismus (írástudatlanság), das Poker (póker), die Trauer (gyász) stb. MTA SZTAKI online szótár. Magyarország legkedveltebb szótár szolgáltatása.


Német főnevek többes száma

A leggyakoribb német főnévek magyarul is. Eredetileg csak a 1leggyakoribb német főnév listáját kerestem, de aztán több egymásnak ellentmondó gyűjteményt találtam, melyek közül kettőt használtam fel. Ezeket összevetettem, kissé aktualizáltam és így lett kb. Rendhagyó főneveknél az -a végződés is előfordul (pl. uova). A melléknevek többes számának képzésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a főnevekére.


Sajnos, a többes számú alak is egy olyan, amit meg kell tanulni! Minden egyes főnévnél, külön-külön. Ha a szótanulásnak azt a módszerét választo hogy kiszótárazod a szavakat egy füzetbe, akkor minden főnév mellé írd oda a többes számú alakját is.


Egyszerű keresés, nyelvtani információban gazdag találatok. A legtöbb német főnév előfordulhat egyes számban (Singular) és többes számban (Plural) is. Nyomkodós teszt kezdőknek is a főnevek többesszámának gyakorlására! A magyartól eltérően 2-től kezdve a számnevek után a főnevek többes számban állnak, azt a logikát követve, hogy ha valami több egynél, az már többes számba kerül. Du bekommst bald zwei Ansichtskarten.


Hamarosan kapsz két képeslapot. Az angol többes szám nem nehéz, csak egy -s kerül a főnevek végére. Van azonban néhány dolog, amire figyelni kell. Az összetett főnevek (kötőjellel írt főnevek ) többes száma meglehetősen bonyolult tud lenni, de léteznek alapvető szabályok, amely azért megkönnyítik életünket. Fontos, hogy csak főnevek és melléknevek kerülhetnek többes számba, igék és határozók nem.


Az angol főnevek többes száma (plurals) Az angol főnevek kétféleképpen képeznek többes számokat: szabályosan és rendhagyóan. Mind írásban, mind kiejtésben több esetet kell megjegyezni a használatával kapcsolatban. Megszámlálható főnevek. Amint a nevük is sugallja, őket meg lehet számolni (pl. a pen, twelve books stb.).


A FŐNEVEK TÖBBES SZÁMA. Magyarban a részes esetet a főnevek végén jelöljük, pl: az anyának, a háznak, stb. Németben a részes esetet, ugyanúgy, ahogy a tárgy esetet is, a névelő megfelelő ragozásával jelezzük. Das Substantiv Teil - HERZLICH WILLKOMMEN! Kezdje el vagy folytassa utazását a német nyelv világába!


A német nyelv által annyira kedvelt összetett főnevek esetében az összetétel utolsó tagjának a neme (és többes száma ) határozza meg az összetett főnév nemét (és többes számát). DictZone online angol-magyar szótárban. Kiejtés, fonetikus leírás és példamondatok egy helyen. Ezen kívül még az alábbiak segíthetnek nekünk abban, hogy megjegyezzük, mely főnevek semleges neműek: A főnevek többes száma minden esetben a die határozott névelővel áll!


Váltson nyelvpárt vagy keressen másik alszótárban. Teljes kifejezés helyett fordítsa a szavakat egyenként. Skip navigation Sign in.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések