2016. május 20., péntek

Esztergomi bazilika

Október 27-től a téli időszámítás végéig az esti szentmisék 17. Krisztus Király ünnepe: 10. Visit during the holidays for special religious services and guided tours of the grounds. A várhegyen a középkorból hét templomot ismerünk. Esztergomi Bazilika története.


A ma álló bazilika építésére a 19. A templom részei az Altemplom, a Téli kápolna, a Kincstár, a Panorámaterem, és a harangtorony. A Kincstár az emeleti teremben lépcső, a Panorámaterem 1lépcső, a Kupolakilátó 4lépcsőmegtételével érhető el.


Az idei évben is számos országból érkeznek kórusok és énekkarok koncertezni a bazilikába. A kupola erkélyére a bazilika bejáratától számítva (több szakaszban) összesen közel 4lépcsőfok vezet fel. A kupola feletti gömb átmérője méter, a kereszt pedig méter magas. A sír és az emléktábla körül – ahol fényképek tanúsága szerint II. János Pál pápa is imádkozott a bíboros lelki üdvéért – rengeteg nemzeti színű szalag, koszorú, kegyeleti mécses és gyertya van elhelyezve.


Az esztergomi bazilika emeletén működő Főszékesegyházi Kincstár Magyarország leggazdagabb egyházi kincstára, melynek világviszonylatban is kiemelkedő ötvös- és textilgyűjteménye van. Szent istván Bazilika hírei. Cathedral of Our Lady of the Assumption and Saint Adalbert. A bazilika belseje rejti a XVI. Ezen a részen a Duna a Börzsöny és a Visegrádi-hegység között folyik, és folyásiránya megváltozik: nyugat-keletiről észak-délire.


Az esztergomi Bazilika az ország legnagyobb temploma, aminek kincstára a leggazdagabb liturgikus műkincs gyűjteménnyel is rendelkezik. Körülbelül 4darab ötvöstárgy és textília látható állandó kiállításán, a főszékesegyház emeleti termeiben. A jeles eseményt megtisztelte jelenlétével Áder János köztársasági elnök és Erdő Péter bíboros is.


Esztergomi bazilika

Built in the middle of the 19th century, the cathedral is still considered to be the largest building in the country. Ez Magyarország legnagyobb temploma, a magyarországi katolikus egyház főszékesegyháza. A Főszékesegyház Magyarország legnagyobb egyházi épülete, melynek felépítéséhez négy esztergomi érsek munkája kellett. Magassága a kriptától a keresztig 1m, hossza 1m, szélessége m. A kupola átmérője 3m, az altemplom falai m vastagságúak.


Az esztergomi bazilika világviszonylatban is kiemelkedő méretei valóban lenyűgözőek, azonban csak a homlokzatot tartó oszlopsor előtt állva tapasztaljuk meg igazán, hogy milyen kicsik is vagyunk az épülethez képest. A oszlopok vonalát követve egyre feljebb emeljük a tekintetünket, amíg meg nem pillantjuk a kupolát. A Múzeum kiállításai a nyitvatartási idő alatt a belépőjegy megváltásával kapott karszalag viselésével szabadon látogathatók. Kérjük azon kedves látogatóinkat is, akik jogszabály alapján ingyenesen látogathatják a Múzeumot, hogy a pénztárban – jogosultságuk igazolásával – karszalagot igényelni szíveskedjenek!


Esztergomi bazilika

AZ ESZTERGOMI BAZILIKA SZÁMOKBAN. Ezek közül az egyik a mai Bazilika elődje, egy másik pedig a Vármúzeumban ma is látható III. Béla korabeli várkápolna. Töltse szabadidejét festői környezetben, a Dunakanyar szívében és pihenje ki nálunk fáradalmait. Teljes nyugalmat biztosítunk önnek, így a Bazilika Alatt Panzió tökéletes választás a feltöltődésre és a relaxálásra.


Az emlékérme „Az egyházi építészet remekei” sorozat első darabjaként jelent meg. Bajor Ágos művei magángyűjteményekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések