2019. október 23., szerda

Táplálkozási piramis gyerekeknek

Táplálkozási piramis gyerekeknek

Unsubscribe from TIE Videók? Az egészséges táplálkozás alapjai–a tápanyagok ismertetése és szerepe, a táplálkozási piramis (1-2o) - Duration: 3:49. Mit jelent az “új táplálkozási piramis ”? Dietary Guidelines for Americans módosította az USA polgárainak szóló, a helyes táplálkozásról írt tanácsait, amelyek a jó egészségi állapot megőrzése, az emész­tési- és anyagcsere betegségek elkerülése érdekében születtek.


Bár mind a piramis , mind a lemez egészséges táplálkozási tanácsokat ad a felnőttek és a két évnél idősebb gyermekek számára, a piramisnak életkor-specifikus ajánlása volt. A MyPyramid egy étrendet tervezett a két és hat éves gyerekek számára. Az élelmiszer- piramis és az új táplálkozási piramis. Ahogy egy korábbi pillanatban megjegyeztük, szervezetünknek van sorozata táplálkozási szükségletek megállapították, hogy gyakorlatilag alapvetően fontosak ahhoz, hogy nap mint nap életben maradjanak és éljenek. Másfél évvel a hazai felnőtt lakosságnak szóló táplálkozási ajánlás után a gyerekekét is kidolgozta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ).


Ellenvetésemre, miszerint ez a piramis már nem igazán állja meg a helyét, megmutatta az “új táplálékpiramist”. Ezt a Harvard egyetemen dolgozták ki, és teljesen korszerű. Táplálkozási piramisról beszélünk, de a piramis alját most már nem táplálékok hanem életmódbeli felhívás adja.


Hogyan néz ki a helyes táplálkozási piramis ? Miből kell(ene) sokat enni, és miből keveset? Ebben próbál segíteni ez a rövid tájékoztató, melyből megtudhato hogyan építsd fel étrendedet, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőle. Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket. Gyermekeknél a legkisebb mennyiségben is tilosak. This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible.


Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful. Annak ellenére, hogy a táplálkozási piramis nem új találmány, megbízható útmutatást nyújt mindazok számára, akik bizonytalanok az egészséges táplálkozás ismérveit illetően. A piramis hat lépcsőfoka bemutatja azokat az ételcsoportokat, amelyekre mindennap szüksége van felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Egészséges táplálkozási piramis. Az elmúlt év sok modellt alkotott, mind között a legújabbat mutatjuk be.


A táplálkozási piramis szemléletesen bemutatja, mit jelent ez a gyakorlatban. A piramis legalján található ételeket, italokat nagy mennyiségben ajánlott fogyasztani, míg a piramis csúcsán levőket épp ellenkezőleg, ritkán és csak mértékkel. A tanácsok több napos időszakot átfogó kiegyensúlyozott táplálkozásra értendők. Például az, hogy a piramis alján most már nem táplálékokat, hanem életmódbeli felhívást találsz.


Az új táplálkozási piramis lényege, hogy a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, egészséges zsiradékok nagyobb súllyal szerepeljenek étrendünkben, mint a piramis csúcsa felé haladva elhelyezkedő vörös húsok, cukrozott és sózott nassolnivalók. Ha gyermekének fogynia kell, muszáj tartósan megváltoztatni táplálkozási - és életviteli szokásait. A jelszó: sok mozgás sok folyadékkal. Változtatni kell a rossz szokásokon, s néha étkezési napló vezetése is segít. Napi energiabevitelünket alapvetően a szükségletnek kell meghatároznia.


Nagyobb fizikai, szellemi igénybevétel esetén több táplálékot kell fogyasztanunk, hogy az erőnlétünket, testsúlyunkat az adott szinten tudjuk tartani. Már jelenleg is szemtanúi lehetünk ezirányú aktivitásoknak Európában - például az új osztrák táplálkozási piramis , illetve az Egyesült Államokban az új amerikai táplálkozási irányelvek vagy a táplálkozási piramis alternatívájaként megjelent táplálkozási tányér (Eating plate) kidolgozása kapcsán. Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban nemcsak egy ilyen piramis létezik, többféle hasonló modell is terje melyeknek egy közös tulajdonsága van: a piramis alapját azok a tápanyagok képezik, amelyek az egészséges étkezés során nagyobb mennyiségben fogyaszthatók, míg a piramis. A felnőtt lakosság után a 6-éves korosztály számára is új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.


A helyes táplálkozás szerepe a gyermek életében. Nap mint nap halljuk, hogy milyen fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozás a betegségek megelőzésében, s mégis, rendkívül nehéz a már rögzült táplálkozási szokásainkon változtatni. A legtöbben nem tudjuk, mik ezek pontosan, és mi a jelentőségük, igaz, a szív- és érrendszeri betegségekkel való összefüggésük mára már mindenki.


Táplálkozási piramis gyerekeknek

Röviden: mindent, de nem egyforma gyakorisággal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések