2017. június 6., kedd

Porcelán fog tartóssága

Porcelán fog tartóssága

A porcelán korona megvédi a fogát az esetleges törésektől, helyreállítja a fogat, ha abból nagyobb darab hiányzik, vagy már túl nagy a tömés. Sapkaszerűen beborítja az előkészített fogat, ami ez által teljesen megújul és restaurálja a fog eredeti formáját. Egy fémkerámia ( porcelán ) híd tartóssága akár évtizedekben mérhető, hiszen mi baja is lehet?


A fogászatban alkalmazott fémek szájállóak, tehát nem korrodálódnak a szájüregben. A ráégetett porcelán sem kopni, sem elszíneződni nem fog. Ahogy már olvashatta, fogászatunkon készítünk koronát fémkerámiából is. Fémkerámia koronánál egy vékony fémvázra kerül a porcelán borítás. A korona külső felületén természetesen csak a porcelán látszik, tartóssága mellett azonban nem mindig tudja visszaadni a fog természetes hatását.


A porcelán fogkoronák félig áttetszőek és simák, ezért tökéletesen imitálják a természetes fogak színét, alakját, méretét és jellegét. Tökéletesen alkalmasak a mosolyzónába tartozó első hat fog pótlására! Azonban mindennek megvan a maga hátránya: a vékonyság miatt a héjak igen sérülékenyek. A csontpótlás elvégzése után szintén egy gyógyulási folyamat következik. Ennek során az átültetett csont beépül az állkapocs csontozatába, és amint ez megtörténik, akkor következhet a fog implantátum beültetése.


A csontbeültetés utáni gyógyulás is 3-hónap lehet az Ön egészségi állapotától függően. A teljes kerámia koronák után ez a típus adja vissza a legjobban az eredeti fog kinézetét, habár sokszor előfordul, hogy a porcelán alatti fém rész – főleg az íny vonalánál – szürkés vonalként bújik elő, rontva az összképen. Ha valakinek amúgy is visszahúzódott az ínye, nem ajánlott ezt a típust választani. A fogfehérítés és a direkt héj együtt valósítja meg az elvárt eredményt.


Sok esetben döntenek a páciensek a direkt héj elkészítése mellett olyan esetekben is amikor nem szívesen várnának a porcelán héj vagy porcelán korona elkészülésére, hiszen ezekhez fogtechnikai beavatkozásra is szükség van, így sokkal hosszabb. A fogászati szakzsargon, inlay vagy onlay névvel illeti azt a fajta fogtömés típust, melyet nem a fogorvos alakít ki rögtön a rendelőben a fogfúrás után, hanem lenyomat alapján a fogtechnikus készíti el. Az elkészült fogtömés formájú apró fogpótlás darabka a következő alkalommal a rendelőben kerül beragasztásra. Cirkon korona alkalmazásakor ez a jelenség nem fordulhat elő, mivel a fogpótlás váza szervezetbarát anyagból készül. A cirkon korona esetén ez a szövetbarát jellemző abban is kifejeződik, hogy az íny képes ránőni a fogra, pontosan olyan módon, mint ahogy az eredeti fog esetében is megtörtént.


Porcelán fog tartóssága

Viszont ha hosszabb távon nézzük, akkor ez egy olyan befektetés, amely tartóssága és esztétikuma miatt megéri a rááldozott pénzt. Tartsuk mindig szem előtt azt, hogy saját egészségünk, szépségünk és közérzetünk megérdemli a törődést és a lehető legjobb választást. Amikor a páciens elszánta magát, hogy időt és energiát beletéve, rendbe hozatja a megkopott mosolyt, nem az a legégetőbb kérdés, hogy esetleg módosul a terv és nem az eredeti elképzelés szerint haladunk (direkt héj helyett porcelán héj, vagy porcelán héj helyett cirkónium korona készül), tehát, hogy milyen megoldással érjük el a vágyott mosolyt, hanem az esztétikum. Megtakarítást ajánlunk az embereknek, hogy jobban élhessenek.


Az inlay fogtömés valójában egy porcelán betétet, melyet egyénre szabottan készítenek és ragasztanak be a számára kialakított üregbe. Ezt a fogtömést elsősorban őrlőfogak felépítéséhez használják, olyan esetekben, mikor a fog letört vagy a fogszuvasodás már igen jelentős mértékű. A fogközök napi tisztításával és a rendszeres fogmosással növelhető a héjak tartóssága , így a héjak akár évig is tökéletes megoldást nyújthatnak a fogak esztétikai problémáinak kezelésére! A héjak árak nagyban függ attól, hogy porcelán , kompozit, vagy kontaktlencse vékonyságú héjakról van-e.


Előnye tartóssága a fém merevítés miatt. A legkorszerűbb koronák, hidak circoniumoxid vázra készülnek CAD-CAM eljárással, azaz számítógépes letapogatás útján nagy pontossággal gép faragja ki a vázat. A váz nem fémszínű, hanem fehér, így a rákerülő porcelán transzparenciáját nem befolyásolja hátrányosan. A cirkónium koronák esetén az stabilitást és a hajlítószilárdságot a váz adja.


A vázra felvitt porcelán pedig a fogkorona végső formáját adja. Préskerámia korona készítése más technikával történik. A kerámia anyagot egy géppel a fog végső formájának megfelelően préselik egybe. Először Fog - és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Egészen a közelmúltig hollywoodi mosolyunk kialakítására csak a hidak, koronák és porcelán héjak jelentették a megoldást.


Ezek az eljárások azonban minden esetben fogtechnikusi munkát is igényeltek, ami azt jelentette, hogy a páciens egy időre ideiglenes fogakat kapott. Készíthetünk koronát fémkerámiából is, ekkor egy vékony fémvázra kerül a porcelán borítás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések